Zmanjšanje osnovnega kapitala

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
s3078
Novinec
Novinec

Zmanjšanje osnovnega kapitala

Odgovor Napisal/-a s3078 »

Pozdravljeni,

Potrebujem nasvet in upam, da mi boste lahko pomagali.

Najprej sem odprl podjetje doo z osnovnim kapitalom 2,1 Mio še v SIT.
Potem pa sem prenesel nepremičnino vredno 100.000 euro na to podjetje v obliki osnovnega kapitala.
Tako, da imam sedaj osnovnega kapitala okoli 108.000 euro.
Sedaj pa bi to nepremičnino rad prodal in me zanima kako naprej.
Verjento jo moram najprej spraviti iz osnovnega kapitala dol?
Kako to izvedem? Se mi potem za ta znesek poveča dobiček firme?

Hvala za pomoč!

Simon
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Zmanjšanje osnovnega kapitala

Odgovor Napisal/-a slovan »

Nepremičnina je sestavni del sredstev družbe in razen tega, da ste jo v preteklosti uporabili kot stvarni vložek v podjetje, danes z osnovnim kapitalom nima "nič skupnega"

Prodajte nepremičnino, izstavite račun, obračunate ali DDV ali DPN (2%); dobiček pri prodaji bo sestavni del prihodkov, izguba pri prodaji pa sestavni del odhodkov.

lp
s3078
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a s3078 »

Kaj pa to vpliva na dobiček?

Hišo sem iz sebe dokapitaliziral na svojo firmo in jo dal na osnovni kapital.

Se pravi imam hiso v osnovnem kapitali in jo prodam
Imam dve možnosti, ali pustim osnovni kapital pri miru, ali si ga zmanjsam?

....pa dobiček?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

s3078 napisal/-a:Hišo sem iz sebe dokapitaliziral na svojo firmo in jo dal na osnovni kapital.
Se pravi imam hiso v osnovnem kapitali in jo prodam
Imam dve možnosti, ali pustim osnovni kapital pri miru, ali si ga zmanjsam?
Ko ste hišo uporabili kot stvarni vložek za povečanje osnovnega kapitala, je ta hiša sestavni del premoženja družbe.
Vi pa bi jo na vsak način želeli "dobiti" nazaj in to brez dohodkovnega in davčnega učinka. Dajte jo oceniti pooblaščenemu cenilcu in jo družba proda vam namesto tretji osebi. Razlika med prodajno/tržno ceno in knjigovodsko vrednostjo vpliva na poslovni izid: dobiček ali izguba. In seveda boste morali plačati...

Kar se pa tiče zmanjšanja osnovnega kapitala pa najprej preberite ZGD, nato pa stopite do kakšnega davčnega svetovalca in notarja (tudi v tem primeru si boste lahko nepremičnino "izplačali" namesto denarja na podlagi uradne cenitve, kolikor bo ocenjena vrednost večja od zmanjšanja osnovnega kapitala boste morali razliko vrniti družbi...) :
520. člen
(zmanjšanje osnovnega kapitala)
(1) Skupščina družbenikov lahko sklene, da se osnovni kapital družbe zmanjša.
(2) Zmanjšanje je veljavno le:
- če poslovodja vsaj dvakrat objavi sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala in v objavi pozove upnike, da se zglasijo pri družbi in izjavijo, ali soglašajo z zmanjšanjem osnovnega kapitala; upnike, ki so družbi znani, mora pozvati neposredno, ali
- če družba upnikom, ki niso soglašali z zmanjšanjem osnovnega kapitala, poravna zahtevke ali zagotovi varščino.
(3) Zmanjšanje osnovnega kapitala se lahko prijavi za vpis v register šele po enem letu od zadnje objave iz prve alineje prejšnjega odstavka in po tem, ko poslovodja predloži dokaze o tem, da je družba poravnala zahtevke upnikom ali jim zagotovila varščino iz druge alineje prejšnjega odstavka.
(4) Zmanjšanje osnovnega kapitala ne sme biti v nasprotju z določbami 475. člena tega zakona.
(5) Zmanjšanje osnovnega kapitala se lahko opravi tudi po poenostavljenem postopku. Za tako zmanjšanje osnovnega kapitala se smiselno uporabljajo določbe prvega, drugega in tretjega odstavka 379. člena tega zakona.
(6) Zmanjšanje osnovnega kapitala se lahko opravi tudi z umikom poslovnih deležev. Za tako zmanjšanje osnovnega kapitala se smiselno uporabljajo določbe 381. do 383. člena tega zakona.

lp
Odgovori