št. Enot na enoto % znesek
101 redno dopoldansko delo 65.00 ur 4.06 263.74
103 prazniki 6.50 ur 4.06 26.37
105 popoldansko delo 62.50 ur 4.06 110 278.95
107 redni dopust 26.00 ur 4.06 105.5
250 uspešnost 94
260 minulo delo 5 33.73
bruto plača 160.00 ur 802.29
prispevki
osnova % 802.29
zdr. Zavarovanje iz 6.36 51.03
zpiz iz plač 15.5 124.36
prispevki za zaposlovanje iz 0.14 1.13
porodniško varstvo iz plač 0.1 0.8
skupaj prispevki 22.10 177.32
dohodnina od osnove 355.93 16 56.95
neto plača 568.02
104 prehrana 20 dni 4.16 83.2
402 prevoz na delo 123.62 70.00% 86.53
izplačilo 737.75
Absurdne plače!
Pozdravljeni
V februarju sem dobil mezdo s takšnim zneskom. Zanima me ali ni minimalna neto plača 599 eur in nekaj centov. Je možno da kršijo kolektivno pogodbo? Namreč zaposlen sem v podjetju ki se ukvarja s prodajo. Jezi me, ker ni nobene kontrole iz strani delovnih inšpektorjev. Na K..... mi gre da sem zaposlen za stalno in sem kreditno nesposoben. V mojem podjetju uravnavajo mojo uspešnost tako da dobim minimalno plačo. Vse je odvisno koliko prodam. Še nekaj, aneksov k pogodbi nismo dobili tako da imamo kolektivni pogodbo še po starem to je ko je bila minimalna plača nekje 480 eur neto. Še tukaj kršijo zakon. Ne vem kdaj se bo takšno plenjenje končalo. Hvala za mnenje.
lp. Aleš
mizerni dohodki
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: mizerni dohodki
Ja veliko zaposlenih ima težave s plačo in kreditno sposobnostjo, ampak ne zaradi zakona in kolektivne pogodbe ampak zaradi Zakona o minimalni plači.
Zakon naj bi zagotavljal minimalno plačo. Do tu vse prav in ok. Ampak to je minimalna plača (bruto) ki mora biti izplačana. S tem so pa "uničili" marsikaj. Če imam jaz po pogodbi (ki je še vedno veljavna) 700 eur in sem pred petimi leti imel plačo višjo od minimalne - sem bil kreditno sposoben, imam zdaj plačo manjšo od minimalne in mi pripada razlika do minimalne plače in ni nujno, da sem kreditno sposoben, ker se mi ne upošteva dodatna olajšava pri plači (to se da urediti)
S tem ko se je minimalna plača dvignila se ni dvignila tudi osnovna plača, tudi ni potrebno dati nove pogodbe. Zakon o minimalni plači predvideva, da se v minimalno plačo zajema vse (dodatek na delovno dobo, uspešnost, itd) razen nadur.
Kolektivna pogodba se ni spremenila, ZDR bo z aprilom nov, ampak oboje ne vpliva na dvig vaše osnovne plače. Je taka kot je v pogodbi in ni kršitev. Dokler imate izplačano bruto minimalno plači dejansko niso v prekršku. Tudi če ne bi imeli nobene uspešnosti (če ne bi delali, npr. bili na dopustu) bi dobili minimalno plačo.
Če pa mislite, da je neto znesek napačen, je to verjetno zaradi prevelike akontacije dohodnine. v tem primeru podajte izjavo kadrovski, da vam upoštevajo najvišjo možno olajšavo pri izračunu plače. Lahko pa da boste morali zaradi tega dohodnino plačati ob prejemu dohodninske odločbe.
Zakon naj bi zagotavljal minimalno plačo. Do tu vse prav in ok. Ampak to je minimalna plača (bruto) ki mora biti izplačana. S tem so pa "uničili" marsikaj. Če imam jaz po pogodbi (ki je še vedno veljavna) 700 eur in sem pred petimi leti imel plačo višjo od minimalne - sem bil kreditno sposoben, imam zdaj plačo manjšo od minimalne in mi pripada razlika do minimalne plače in ni nujno, da sem kreditno sposoben, ker se mi ne upošteva dodatna olajšava pri plači (to se da urediti)
S tem ko se je minimalna plača dvignila se ni dvignila tudi osnovna plača, tudi ni potrebno dati nove pogodbe. Zakon o minimalni plači predvideva, da se v minimalno plačo zajema vse (dodatek na delovno dobo, uspešnost, itd) razen nadur.
Kolektivna pogodba se ni spremenila, ZDR bo z aprilom nov, ampak oboje ne vpliva na dvig vaše osnovne plače. Je taka kot je v pogodbi in ni kršitev. Dokler imate izplačano bruto minimalno plači dejansko niso v prekršku. Tudi če ne bi imeli nobene uspešnosti (če ne bi delali, npr. bili na dopustu) bi dobili minimalno plačo.
Če pa mislite, da je neto znesek napačen, je to verjetno zaradi prevelike akontacije dohodnine. v tem primeru podajte izjavo kadrovski, da vam upoštevajo najvišjo možno olajšavo pri izračunu plače. Lahko pa da boste morali zaradi tega dohodnino plačati ob prejemu dohodninske odločbe.