Ojla!
V preteklem letu sem s strani Zavoda za zaposlovanje tri mesece prejemal denarno nadomestilo za brezposelnost, ob prejemu njihovega povzetka obračuna dohodkov, izplačanih v letu 2012, pa ne vidim nobene odvedene akontacije dohodnine, četudi povsod po spletu (in tudi na njihovi strani) zasledim omembo, da "[...] od odmerjenega denarnega nadomestila bo Zavod obračunal tudi akontacijo dohodnine." (Glej stran 3 njihove brošure: http://www.ess.gov.si/_files/1932/denar ... estilo.pdf ).
Skratka, pri testnem obračunu dohodnine na e-Davkih izvem, da sem za leto 2012 v grobem dolžen državi še 260,00 €. (Do devetega meseca sem bil zaposlen, prejel s strani delodajalca toliko in toliko plače, pa še regres, nato pa 3 mesece denarno nadomestilo z Zavoda.)
Kje je tu logika, da je nekdo, ki je 3/4 leta prejemal borno plačo, s katero si je zgolj pokril stroške bivanje in ne kaj dosti več, nato v naslednjih 3-eh mesecih prejel s strani Zavoda še natančno 1.408,40, sedaj še dolžen državi znesek, ki meni osebno pomeni veliko. K sreči sem sedaj zaposlen, a kaj bi bilo, če še vedno ne bi našel zaposlitve (kar je dandanes prej pravilo kot pa izjema)?
Vse mi je malce skregano z logiko, če sem iskren. Razen če sem seveda kaj spregledal.
Prosim za pojasnilo, če kdo ve kaj več glede tega, Hvala!
Akontacija dohodnine pri denarnem nadomestilu ZRSZ?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
DanielCampos
- Novinec

Akontacija dohodnine pri denarnem nadomestilu ZRSZ?
~Do I Have To Change My Name?~

Re: Akontacija dohodnine pri denarnem nadomestilu ZRSZ?
Domnevam, da vam je zavod pravilno izplačal nadomestilo brez odtegnitve akontacije dohodnine, ker je bilo nadomestilo manjše od ustrezne mesečne najvišje splošne olajšave.
Predpisani postopek ne predvideva, da bi različni izplačevalci morali upoštevati, kaj to pomeni kumulativno - da se bodo tako neobdavčeni dohodki v letnem obračunu prišteli k plači in potem obdavčili.
Vas pa država v takem primeru brezobrestno kreditira!
lp
Predpisani postopek ne predvideva, da bi različni izplačevalci morali upoštevati, kaj to pomeni kumulativno - da se bodo tako neobdavčeni dohodki v letnem obračunu prišteli k plači in potem obdavčili.
Vas pa država v takem primeru brezobrestno kreditira!
lp
-
DanielCampos
- Novinec

Hvala za odgovor!
Po kratkem brskanju sem res prišel do zaključka, da sem s strani Zavoda prejemal manj od mesečne najvišje splošne olajšave.
O "kreditiranju" s strani države pa... A zavarovanje za primer brezposelnosti je prejemal na TRR moj sosed in ne država?
Po ZKP-ju mi je tole vseeno skregano z logiko. Hvala bogu bom lahko odštel tistih 260,00 €, a marsikdo v podobnem položaju lahko o takšnem znesku v žepu le sanja.
Po kratkem brskanju sem res prišel do zaključka, da sem s strani Zavoda prejemal manj od mesečne najvišje splošne olajšave.
O "kreditiranju" s strani države pa... A zavarovanje za primer brezposelnosti je prejemal na TRR moj sosed in ne država?
Po ZKP-ju mi je tole vseeno skregano z logiko. Hvala bogu bom lahko odštel tistih 260,00 €, a marsikdo v podobnem položaju lahko o takšnem znesku v žepu le sanja.

Zaradi množice takih nergačev se čudim, da država ne "upali" dosti nižjih olajšav - potem bi bili pa vsi hepi, kot da se jim je Božiček prikazal, ko bi dobili čez pol leta ali še več tistih 260,00 € (recimo) nazaj ...DanielCampos napisal/-a: O "kreditiranju" s strani države pa... Hvala bogu bom lahko odštel tistih 260,00 €, a marsikdo v podobnem položaju lahko o takšnem znesku v žepu le sanja.
lp
-
DanielCampos
- Novinec

Ja, životarjenje iz meseca v mesec je baje zelo uspešen recept, da se človek naleze "nerganja".
PS: račun za žalitev pa mi čim prej pošljite kar na domač naslov. Znesek smatrajte za svojega "Božička".
PS: račun za žalitev pa mi čim prej pošljite kar na domač naslov. Znesek smatrajte za svojega "Božička".