Normirani odhodki za leto 2013

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nova20
Novinec
Novinec

Normirani odhodki za leto 2013

Odgovor Napisal/-a nova20 »

Pozdravljeni,

imam vprašanje in sicer me zanima, od leta 2010 imam popoldanski s.p. pa sem se odločila da z letom 2013 preidem na normirane odhodke, ali je pravilno da na durs oddam obrazec 3 in 4, ker sem nekje zasledila da je potrebno oddati obrazec 1 in 2. Prosim za pomoč!

Hvala in lep dan.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Normirani odhodki za leto 2013

Odgovor Napisal/-a slovan »

Izpolnite Obrazec 3 = prijava za ugotavljanje davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov in to je to. Akontacijo dohodnine boste plačevali v višini, ki jo boste izračunali v davčnem obrazcu DOHDEJ za leto 2012.

lp
marina4
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a marina4 »

Zanima me obdavčitev normirancev, ki imajo popoldanski s.p. Normiranci naj bi bili obdavčeni cedularno z 20% davka. Kako pa je če imam popoldanski s.p.? Ali je ravno tako obdavčen kot ostali s.p. ali se jim znesek vključi potem še v dohodnino?

Hvala
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Opravljanje dejavnosti v bistvu ne razlikuje pojma "popoldanski s.p." od tistega v katerem opravljajo glavno in edino dejavnost. Vsi opravljajo dejavnost, dosegajo dohodke iz dejavnosti in ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov ALI dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Torej veljajo za oboje enaka merila: dokončni davek od 30%-ne osnove v višini 20%. Če je davek dokončen se dohodki ne vštevajo v letno davčno osnovo.

lp
Odgovori