Izračun akontacije dohodnine s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Izračun akontacije dohodnine s.p.
Prosim za informacijo o načinu izračuna akontacije dohodnine od dohodka za s.p. za drugo poslovno leto (in naslednja).
V prvem letu ob odprtju dejavnosti se napovejo predvideni prihodki in odhodki, kar predstavlja osnovo za določitev predvidenega davka (akontacijo).
Keko pa se akontacija določi v naslednjih letih?
Predvidevam, da na podlagi davčnega obračuna, tako da velja n.p.r.: akontacija dohodnine za 2013 (skupni/letni) znesek = dejanska izračunana vrednost davka v 2012.
Je tako?
Hvala, lp.
V prvem letu ob odprtju dejavnosti se napovejo predvideni prihodki in odhodki, kar predstavlja osnovo za določitev predvidenega davka (akontacijo).
Keko pa se akontacija določi v naslednjih letih?
Predvidevam, da na podlagi davčnega obračuna, tako da velja n.p.r.: akontacija dohodnine za 2013 (skupni/letni) znesek = dejanska izračunana vrednost davka v 2012.
Je tako?
Hvala, lp.
Re: Izračun akontacije dohodnine s.p.
Silvester vam jo izračuna.
Tako je. V naslednjem davčnem letu je akontacija dohodnine enaka davku/dohodnini iz davčnega obračuna za preteklo leto. Akontacije so trimesečne ali mesečne: mesečna je, če davek na letni ravni presega 400€, trimesečna, če je manjši od 400€.Matko506 napisal/-a:Keko pa se akontacija določi v naslednjih letih?
In res je tudi to, kar pravi meurs: akontacije vam izračuna program sam!. A da boste tudi sami vedeli kaj vam izračuna (po vsebini), še gornja "razlaga".
lp
Lepa hvala za odgovor. Ja, šlo je zgolj za načelno razumevanje postopka.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
Kaj pa v primeru, da imaš popoldanski sp. Ali moraš vseeno plačati akontacijo, ki ti jo program izračuna ali se počaka odločba DURSA, da dajo skupaj še dohodke iz plače, ker tam pa moram kar nekaj nazaj dobiti.
Ločiti je potrebno ugotavljanje dohodka iz opravljanja dejavnosti s pripadajočo obveznostjo davka in kasneje informativni izračun dohodnine, kjer so vključeni vsi dohodki: delovno razmerje, dejavnost.
Tako, da boste morali plačati obveznost iz davčnega obračuna v roku 30 dni od oddaje obračuna, ne glede na to, da pričakujete večje vračilo iz skupnega dohodka.
lp
Tako, da boste morali plačati obveznost iz davčnega obračuna v roku 30 dni od oddaje obračuna, ne glede na to, da pričakujete večje vračilo iz skupnega dohodka.
lp
Lahko prosim za razjasnitev glede združevanja dohodka (plača/dejavnost)?
Doslej sem bil prepričan, da se dohodnina iz delovnega razmerja in dohodnina od opravljanja dejavnosti obravnavata ločeno - ločeno se tudi izračunavata in plačujeta (morda sta le prikazani na isti končni listini dohodninskega obračuna).
V kolikor se končna dohodnina izračuna na osnovi seštevka obeh dohodkov (kot bi razumel na podlagi vašega odgovora) to praktično pomeni, da se lahko zgodi da te n.p.r. (kot bo vsaj v začetku najbrž v mojem primeru) relativno nizek dohodek iz dopolnilne delavnosti pahne v višjo dohodninsko lestvico in moraš plačati dodatno dohodnino (tudi na osnovi celotnega zneska plače prejete v rednem delovnem razmarju - ki je lahko bistveno višji od dohodka iz dejavnosti - pri meni bo v štartu že verjetno tako), kar ti praktično lahko izniči ves dohodek iz dejavnosti in povzroči celo izgubo (slabše finančno stanje kot če dejavnosti ne bi opravljal). Poleg tega v tem primeru ne vidim smisla v dohodninski lestvici za opravljanje dejavnosti, saj v končni fazi nima nobenega pomena (na njeni osnovi ne moreš vedeti kolikšno dohodnino boš zaradi dejavnost dejansko plačal - ne moreš vedeti kje je tvoj prag pokritja v kolikor posluješ še z nizkimi prihodki).
V kolikor je to tako, je to po moje čista neumnost in popolna destimulacija malega podjetništva, sej imaš dopolnilno dejavnost zato, da bi nekaj dodatno ''pridelal'' ne pa da ti (tudi ob pozitivnem poslovanju dejavnosti) lahko suma-sumarum prinese izgubo.
Je moj strah odveč? Se dohodnini obravnavata ločeno ali skupaj? Menim, da bi se zaradi transparentnosti in sploh možnosti ocene smiselnosti odpiranja dejavnosti ta dva prihodka v smislu obdavčitve vsekakor morala obravnavati brez medsebojnega vpliva (seveda pa to ni v domeni mojega mnenja ali odločitve).
Hvala in lep pozdrav.
Doslej sem bil prepričan, da se dohodnina iz delovnega razmerja in dohodnina od opravljanja dejavnosti obravnavata ločeno - ločeno se tudi izračunavata in plačujeta (morda sta le prikazani na isti končni listini dohodninskega obračuna).
V kolikor se končna dohodnina izračuna na osnovi seštevka obeh dohodkov (kot bi razumel na podlagi vašega odgovora) to praktično pomeni, da se lahko zgodi da te n.p.r. (kot bo vsaj v začetku najbrž v mojem primeru) relativno nizek dohodek iz dopolnilne delavnosti pahne v višjo dohodninsko lestvico in moraš plačati dodatno dohodnino (tudi na osnovi celotnega zneska plače prejete v rednem delovnem razmarju - ki je lahko bistveno višji od dohodka iz dejavnosti - pri meni bo v štartu že verjetno tako), kar ti praktično lahko izniči ves dohodek iz dejavnosti in povzroči celo izgubo (slabše finančno stanje kot če dejavnosti ne bi opravljal). Poleg tega v tem primeru ne vidim smisla v dohodninski lestvici za opravljanje dejavnosti, saj v končni fazi nima nobenega pomena (na njeni osnovi ne moreš vedeti kolikšno dohodnino boš zaradi dejavnost dejansko plačal - ne moreš vedeti kje je tvoj prag pokritja v kolikor posluješ še z nizkimi prihodki).
V kolikor je to tako, je to po moje čista neumnost in popolna destimulacija malega podjetništva, sej imaš dopolnilno dejavnost zato, da bi nekaj dodatno ''pridelal'' ne pa da ti (tudi ob pozitivnem poslovanju dejavnosti) lahko suma-sumarum prinese izgubo.
Je moj strah odveč? Se dohodnini obravnavata ločeno ali skupaj? Menim, da bi se zaradi transparentnosti in sploh možnosti ocene smiselnosti odpiranja dejavnosti ta dva prihodka v smislu obdavčitve vsekakor morala obravnavati brez medsebojnega vpliva (seveda pa to ni v domeni mojega mnenja ali odločitve).
Hvala in lep pozdrav.
Ste že sami ugotovili, da se dohodki obravnavajo skupno - gre za dohodnino na letni ravni za leto 2012. Res je, da se obdavči dejavnost kot akontacija dohodnine samostojno, vendar pa je dohodek iz dejavnosti sestavni del dohodnine na letni ravni in se res lahko zgodi, da padete v višji davčni razred. To lahko ugotovite, če vnesete podatke v testni izračun na spletni strani DURS.Matko506 napisal/-a:Je moj strah odveč? Se dohodnini obravnavata ločeno ali skupaj? Menim, da bi se zaradi transparentnosti in sploh možnosti ocene smiselnosti odpiranja dejavnosti ta dva prihodka v smislu obdavčitve vsekakor morala obravnavati brez medsebojnega vpliva (seveda pa to ni v domeni mojega mnenja ali odločitve).
Spremembe zakona o dohodnini, ki pričnejo veljati 01.01.2013 pa omogočajo, da ugotavljate davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov (70%), in od davčne osnove (30% prihodkov) plačate dokončen davek v višini 20%. Ti dohodki potem niso vključeni v letno dohodnino in tako ne vplivajo na davčne razrede. Kolikor se boste odločili za ta način, morate do 2.4.2013 oddati priglasitev davčnemu organu (seveda pa vaši prihodki ne smejo presegati 50.00€ na letni ravni).
lp
Hvala.
Lep pozdrav.
Lep pozdrav.
za popoldanski sp plačuješ po svojem obračunu - tako morebitno doplačilo za 2012 (ki ga potem durs poračuna v skupnem obračunu dohodnine) kot tudi akontacije za 2013. lpsilva11 napisal/-a:Kaj pa v primeru, da imaš popoldanski sp. Ali moraš vseeno plačati akontacijo, ki ti jo program izračuna ali se počaka odločba DURSA, da dajo skupaj še dohodke iz plače, ker tam pa moram kar nekaj nazaj dobiti.