AH-prijava DURS-u?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ana-nana
Začetnik
Začetnik

AH-prijava DURS-u?

Odgovor Napisal/-a ana-nana »

PRAVKAR SEM NA ENEM DRUGEM FORUMU ZASLEDILA (kopirano):

1. prejemniki AH lahko (če pridobijo odločbo DURS, za kar morajo vlogo vložiti do 31.12) davčno osnovo zmanjšujejo za normirane stroške.

2. Ostalim, ki te odločbe DURS ne bodo imeli, izplačevalčec akontira dohodnino v višini 25% od bruto zneska.

3. Ali se mora vsak prejemnik AH registrirati pri DURS, pri čemer tistim, ki imajo odločbo, poslovnih knjig ni potrebno voditi, medtem ko tisti, ki te odločbe nimajo, pač morajo za namene ugotavljanja davčne osnove po načelu prihodkov in odhodkov voditi poslovne knjige (in priglasiti DURS, ali jih bodo vodili enostavno ali dvostavno).

PROSIM ZA ČIM PREJŠNJI ODGOVOR, ČE KDORKOLI KAJ VE NA TO TEMO (je to stara ali nova zakonodaja?)
prometelko
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a prometelko »

Živjo.

udi mene zanima, ker imamo namrč veliko takoh, ki prejemamo plačila preko AH. Tudi jaz ne vem <b>ali mora vsak, ki bo v naslednjem letu prejel AH kaj prijaviti na DURS ali ne</b>. Oziroma ali morajo to prijviti zgolj tisti, ki imajo urejen status (o upravljanju dejavnosti).

Ali je vsako izplačilo AH opravljanje dejavnosti, za katero je potrebno prijaviti DURS-u

Upam da kdo ve kaj več na to temo. Pa prosim ne samo navajati členov zakonov.

Hvala za odgovore.
prometelko
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a prometelko »

Še nekaj.

25% dohodnine bo v vsakem primeru plačal delodajalec. Prav tako se mu bodo upoštevali normirano stroški, vendar po 1.1. v višini 10%( do sedaj 40%). Tako da bo imal izplačevalec dejansko za cca 8% višji končni strošek izplačila.

Pa še tole me zanima:

Ali naj bi vsak, ki bi želel prejeti AH izdati račun, in seveda biti prijavljen kot davčni zavezanec na DURS-u. (imeti davčno številko za namene izdaje račun)??

Hvala
finančni
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a finančni »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal prometelko</i>
<br />Živjo.

udi mene zanima, ker imamo namrč veliko takoh, ki prejemamo plačila preko AH. Tudi jaz ne vem <b>ali mora vsak, ki bo v naslednjem letu prejel AH kaj prijaviti na DURS ali ne</b>. Oziroma ali morajo to prijviti zgolj tisti, ki imajo urejen status (o upravljanju dejavnosti).

Ali je vsako izplačilo AH opravljanje dejavnosti, za katero je potrebno prijaviti DURS-u

Hvala za odgovore.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
ana-nana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ana-nana »

A NOBEN NIČ NE VE?
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Dobro jutro...

Torej kakor sem jaz seznanjena:
- knjige vodijo vsi ki so zavezanci za DDV
- zmanjšanje osnove lahko zahtevajo na DURS vsi ki imajo kakršen koli status (novinar, kulturnik...) Vlogo za zmanjšanje osnove je bilo potrebno oddati do 31.12 - odločbe pridejo v roku 14 dni ... Vloga se lahko vloži tudi kasneje - vendar se osnove ne sme zmanjševati pred prejetjem odločbe DURS-a
- če nimajo statusa katere koli oblike - lahko pravtako vložijo vlogo vendar so nekateri pogoji - sama sem se na DURS-u pri svetovalki pozanimala za DDV zavezanca brez statusa in je gospa rekla da lahko vendar bo moral podpisati neko zadevo s katero bo izjavil, da bo vsaj še 5 let delal to delo na tak način kot dosedaj dodala pa je tudi "ne priporočam"

A sem še kaj pozabila odgovoriti....

Teorija že gre teorija.
Mene daje koeficient za preračun neto v bruto
Lep dan vsem
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Oziroma ali morajo to prijviti zgolj tisti, ki imajo urejen status (o upravljanju dejavnosti).
Ja če imajo status lahko uveljavljajo zmanjševanje osnove (od 25 do 10%)
če pa so DDV zavezanci so morali do 31.12 podati tudi izjavo o vodenju poslovnih knjig - kot s.p.

o tem ne bi vedela če je res tako - "moji" - brez statusa ne bodo prijavljali le po novem bodo dobili nakazano AVH-je

členov ne bom navajala ker pojma nimam o členih - sem le prejšnji teden veselo telefonirali okoli na DURS...

Hvala za odgovore.
[/quote]
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Angelina - tudi jaz tako razumem. Ampak - včeraj sem spet zasledila novo obrazložitev na spletni strani DURS. In sicer, da morajo voditi poslovne knjige vsi, ki so registrirani za dejavnost (kulturniki...), ki presegajo 3,9 mio realizacije.
Tinjas
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Tinjas »

Preračun:
NETO x 1,29032258064516 = BRUTO
oziroma:
NETO / 0,775 = BRUTO

LP TT
Odgovori