Pozdravljeni!
Vaši nasveti tukaj mi veliko pomagajo. Sem s.p. (nisem davčni zavezanec, in vodim enostavno knjigovodstvo). Do sedaj prehrano med delom nisem obračunavala (uf kakšna tepka), to za nazaj ne morem več popraviti, za naprej pa bom obračunavala, vendar imam nekaj vprašanj.
1. grem na potovanje v tujino (dnevnica) in sem odsotna 2 dni, torej službena pot (narava dela je takšna). Zanima me, če za ta 2 dneva lahko obračunam prehrano med delom v višini 6,12€?
2. imam izobraževanje in sem zaradi tega z dela odsotna 12 ur, ko pa se vrnem domov moram še opraviti delo (da ne propadem), ki pa traja običajno več kot 4 ure. Za izobraževanje imam potne stroške na podlagi dejanskih stroškov, ki običajno zajemaj samo stroške prevoza. Ali lahko tudi za te dni obračunam prehrano med delom v višini 6,12€?
Za odgovore že vnaprej hvala lepa.
obračun prehrane
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: obračun prehrane
1. Za potovanje v tujino vam pripada dnevnica, ki se z obračunom prehranbe izključuje. Obračunate si dnevnico a na isti dan si ne morete malice.
2. Tu bom pa ptek malce zaobrnil... bo lažje razumevanje, upam da ne le najino
. Imamo primer, ko delo opravimo zjutraj v malce več kot štirih urah. Vemo, da nam za najmanj štiri ure pripada tudi nadomestilo za malico. Nato pa gremo na službeno potovanje, ki traja aveč kot 12 ur - če tako razmišljam, nam pripada še dnevnica.
Tako jaz, kaj pa ostali?
2. Tu bom pa ptek malce zaobrnil... bo lažje razumevanje, upam da ne le najino
Tako jaz, kaj pa ostali?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Se strinjam z obema Mirkovima točkama.
Glede breskvičine 2 točke pa sta dve možnosti:
- če je izobraževanje izven tvojega kraja, = 2. Mirkova točka;
- če je v kraju, se obračuna povečana prehrana - po dejanskih urah (12 + 4) = 6,12e + 6 x (glej uredbo! - menda 0,72 e?) = dobrih 10 e.
lp
Glede breskvičine 2 točke pa sta dve možnosti:
- če je izobraževanje izven tvojega kraja, = 2. Mirkova točka;
- če je v kraju, se obračuna povečana prehrana - po dejanskih urah (12 + 4) = 6,12e + 6 x (glej uredbo! - menda 0,72 e?) = dobrih 10 e.
lp
Hvala za odgovore.
No pri meni je izobraževanje običajno v dopoldanskem času in se vrnem domov včasih tudi ob 19 uri. je pa izobraževanje povezano z izboljšanjem storitve podjetja.
Dnevnice ne obračunavam, ker stroškovno ne pokrije mi stroške za vlak in mestni avtobus, zato imam dejanske stroške.
Ko pridem domov zvečer moram še narediti vse za podjetje, kar mi vzame vedno več kot 4 ure.
No pri meni je izobraževanje običajno v dopoldanskem času in se vrnem domov včasih tudi ob 19 uri. je pa izobraževanje povezano z izboljšanjem storitve podjetja.
Dnevnice ne obračunavam, ker stroškovno ne pokrije mi stroške za vlak in mestni avtobus, zato imam dejanske stroške.
Ko pridem domov zvečer moram še narediti vse za podjetje, kar mi vzame vedno več kot 4 ure.
Medtem ko sem pisala odgovor, ste še vi rupert poslali eno rešitev.
glede točke 1 sem obračunavala pravilno - ker sem upoštevala samo dnevnice
torej glede točke 2:
- izobraževanje je izven kraja prebivanja oziroma 150 km oddaljeno (bližje te vrste ni)
- če sem prav razumela lahko obračunam dnevnice + strošek za vlak + strošek za mestni avtobus + kilometrino do železniške postaje? Mislim, da ne - sama dnevnica pa mi vse te stroške ne pokrije.
Torej kako naj rešim zadevo, da bo reklcih zakonodaje
glede točke 1 sem obračunavala pravilno - ker sem upoštevala samo dnevnice
torej glede točke 2:
- izobraževanje je izven kraja prebivanja oziroma 150 km oddaljeno (bližje te vrste ni)
- če sem prav razumela lahko obračunam dnevnice + strošek za vlak + strošek za mestni avtobus + kilometrino do železniške postaje? Mislim, da ne - sama dnevnica pa mi vse te stroške ne pokrije.
Torej kako naj rešim zadevo, da bo reklcih zakonodaje
[quote="breskvica"] lahko obračunam dnevnice + strošek za vlak + strošek za mestni avtobus + kilometrino do železniške postaje? - JA
Hvala za vaše odgovore in pojasnila. 
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Nikjer ni zapisano, da so stroške "morate" obračunat; to, o čemer je bil otu govora je le o višini davčno priznanih stroškov.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko