Pozdravljeni,
pri izdelavi letne bilance spet štala, da ne morem verjeti. Namreč z ciljem preverjanja ujemanja knjigovodskega stanja in stanja na računu, od računovodje želim dobiti SEZNAM obveznosti, da vem kaj še moram plačati, in še posebej da preverim ali se cifre ujemajo.
Ampak, seznama obveznosti ne dobim pa ne dobim, pa mi skozi pišejo poslali bomo / poslali smo, ampak vse kar dobim je skupni/končni znesek ki mi ne pove kaj veliko. Pa še vidim da skupni znesek ne štima za več tisoč evrov (vem približno kaj nisem plačal).
Pri tem je firma dosti enostavna: le storitve, ni sredstev, nepremičnin, zalog, blagajne, skladišča, samo 3računa/mesec in ena plača+prehrana,dvostavno knjigovodstvo, ...
Potem sam začel preučevati dvojno knjigovodstvo in vidim da je dobiti seznam obveznosti bolj komplicirano kot bi se meni zdelo na prvo žogo (na primer: iz tabele izbereš obveznosti ki nimajo datuma plačila , ali PLACANO='N'), ker se prejeti računi pretvorijo v cifre ki se razporedijo po kontih in IT slovarjem povedano, kot entitet ne obstajajo več, ...
Zanima me mnenja tistih ki ponujajo kot tistih ki uporabljajo računovodske storitve, ali je normalno da vsaj na koncu leta ne dobiš seznama neplačanih obveznosti, ali vi ponujate / zahtevate takšen seznam ? Pričakujem da vsaki računovodski program takšen seznam lahko sam ustvari, če je vse dobro knjiženo, ali se motim ? Če to ni praksa, ali to pomeni da še sam moram voditi nekakšno evidenco obveznosti poleg plačanega računovodstva? In zakaj jasno računovodje takoj ne povejo da tega ne ponujajo za zmenjeno ceno (plašijo se kontrole napak, zadeva je časovno predraga, problem je nerešljiv, ... ) ?
Prosim za iskreno mnenje različnih stran, po moje dobra komunikacija in medsebojno zastopanje ponudnikov in uporabnikov storitev privede do boljših odnosov in dolgoročno bolj produktivnega dela.
Hvala !
Seznam (neplačanih) obveznosti - ali je res težko
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Seznam (neplačanih) obveznosti - ali je res težko
To je normalen postopek, da se na koncu leta dela uskladitve obveznosti in terjatev.
Vsak mora vedeti kakšno ima stanje le-tega tudi med letom.
Naredi oz.izpiše se točen analitičen seznam obveznosti in terjatev/po posameznih računih/, brez tega tudi računovodske otvoritve novega leta ne moremo narediti.
Mislim, da bi moral vsak računovodski program to imeti.
Vsak mora vedeti kakšno ima stanje le-tega tudi med letom.
Naredi oz.izpiše se točen analitičen seznam obveznosti in terjatev/po posameznih računih/, brez tega tudi računovodske otvoritve novega leta ne moremo narediti.
Mislim, da bi moral vsak računovodski program to imeti.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde