AVH novinarji-ostali

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Angelina
Računovodja
Računovodja

AVH novinarji-ostali

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Uspelo mi je "razumeti" kako bodo obračunani AVH za osebe s statusom novinarjev [8D] - glede posebne davčne olajšave in glede vodenja knjig.

Nisem pa še uspela ugotoviti - PROSIM POMOČ - kako se bo AVH obračunaval ljudem, ki nimajo nikakršnega statusa in na različnih krajih opravljajo delo igralcev-nastopi pred publiko. In niso DDV zavezanci.
Ali morajo oni tudi vložiti obvestila o uveljavljanju osebnih olajšav na DURS in to 25% - kar bi pomenilo, da so za njih AVH nespremenjeni?

In še ena predpostavka - ne plačujejo si prispevkov - kot samozaposleni

HVALAA
prometelko
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a prometelko »

aNGELINA, KOT BI MI BRALA MISLI. tOČNO TO ZANIMA TUDI MENE, PA MI DO SEDAJ V CELEM MESECU ŠE NIHČE NIČ PAMETNEGA ODGOVORIL, KAJ ŠELE NA FORUMU. tUDI NA AAS NIMAJO POJMA. PRAVIJO PREBERITE SI ZAKON, IN KAR SO OBJAVILI NA NJIHOVI SPELTNI STRANI.

sEDAJ NE VEM, ALI NIHČE NE VE, ALI NOČE POVEDATI??
Angelina
Računovodja
Računovodja

Mislim da bo takole - zakon so sprejeli (enih 20 pametnjakovičev vsak po 1 vrstico) in zakona kot celote ne "šteka" nihče.
Razvozljati bo jasno potrebno in najbrž boto to prepustili nam računovodjem - potem pa samo čez 3 tedne rekli JA ali NE. Kar jim bo dišalo bo JA, kar jim ne bo bo pa NE.

Za kulturne delavce s statusom sem ugotovila da je pač enako kot za novinarje - do 3,9 mio lahko zaprosijo za 25% - tako kot je bilo.

Kaj pa je za AVH izplačane fizičnim osebam brez statusa in kaj za brez statusa, ki so celo DDV zavezanci pa še vedno ne vem
prometelko
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a prometelko »

Ja točno to, kar si napisala. Se popolnoma strinjam.

Mi imamo kar nekaj takih, ki nimajo nikakršnega statusa, niso zaposleni, nimajo firm, niso zavezanci za DDV.

Tko da se pomoje zdej samo spremeni to, da normirani stroški ne bodo 40% ampak 10%. Tako da nas bodo dejansko sedaj AH stali cca 8% več (mislim končno izplačilo). Sej zdej bo tko da bom od 90% računala 25% dohodnino a ne??

Ali misliš, da bi morali vsi se registrirati za zavezanca DDV, ne glede na to koliko zaslužijo, in koliko delajo skozi leto (do 3,9 mIO, oz več kot 3,9 MIO). Do sedja je bilo tako, da če i zaslužil več kot 5 mio, si moral to priglasiti na DURS, da so ti dali d.št. a ne?? (Če bi se, a potem to pomeni, da bi morali izstaviti račun).

Hvala za tvoje odgovore
Angelina
Računovodja
Računovodja

Tko da se pomoje zdej samo spremeni to, da normirani stroški ne bodo 40% ampak 10%. Tako da nas bodo dejansko sedaj AH stali cca 8% več (mislim končno izplačilo). Sej zdej bo tko da bom od 90% računala 25% dohodnino a ne??
Ja tako ja.
Če je recimo bil po starem BRUTO 100.000 je bil neto 85.000 in za DURS 15.000.
Sedaj bo pa BRUTO 100.000 in neto 77.500 in za DURS 22.500.

Ali misliš, da bi morali vsi se registrirati za zavezanca DDV, ne glede na to koliko zaslužijo, in koliko delajo skozi leto (do 3,9 mIO, oz več kot 3,9 MIO). Do sedja je bilo tako, da če i zaslužil več kot 5 mio, si moral to priglasiti na DURS, da so ti dali d.št. a ne??
To ostaja (mislim da) do 5 mio DDV zavezanec ne ali pa pač prostovoljno po 5 mio pa se morajo vpisati za DDV zavezance.
Meni bolj diši, da se ne vpišejo - ker po novem vsi ki so DDV zavezanci (ker so zaslužili več kot 5 mio ali ker so sami takoželeli) morajo VODITI KNJIGE. Kot s.p. - lahko enostavno. Tem mojim umetnikom pa že sedaj vem, da ne bo "dišalo" zbirati račune, za stroške in zniževanje DDV-ja.
(Če bi se, a potem to pomeni, da bi morali izstaviti račun). Ja Račune jaz istavljam ja za te ki so že DDV zavezanci ja. In sicer so mi sporočali neto zneske iz katerih sem s pomočjo koeficienta dobila bruto - sedaj pa še koeficienta ne vem - ker je nov.

Hvala za tvoje odgovore - upam, da so pravilni - bolj kot odgovori jim rajši rečimo "razmišljanje na glas"... :???:

SAMO še nekaj - kakorkoli to berem pa berem - VSI imajo še vedno pravico do znižanja stopnje akontacije dohodnine - vendar ne vsi po enakem kopitu kot sedaj 25% ampak od 10% do 25% - pač kam sodijo...
Odgovori