Poleg redne zaposlitve še opravljam posle zavarovalnega zastopanja. Pred 3 leti sem se zato registrirala kot s.p. (4-urni). Ker sem že nekaj časa bolana in te posle opravljam minimalno ( mesečno nakazilo je okoli 50.000 sit), me zamina:
1. se mi bolj splača, da naredim pogodbo o honorarnem delu ali naj ostanem s.p.?
2. kakšna je razlika v dajatvah?
3. ali potrebujem računovodjo? Sedaj ga imam in mi je glede na zaslužek to zelo visok strošek, pa razen, da mi izpiše 2 položnici mesečno za prispevke, druga ne dela za mene. Ko pa mi napiše bilanco, to posebaj plačam.
Že v naprej hvala za odgovore in lep pozdrav.
Računovodske storitve za s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Ni čisto razvidno, ali ste v redni zaposlitvi zaposleni 8 ur ali samo 4? Moje mnjenje je, da če imate redno zaposlitev na 8 ur, lahko zadržite s.p. kot "popoldanec", dajatve so minimalne, članarine + pavšalni prispevki, mogoče tudi niste obvezni zavezanec za članarine zbornicam, seveda strošek računovodstva ostane, vkolikor ta dela ne znate opraviti sami. Vkolikor gre za delo po pogodbi, se morate z delodajalecm dogovoriti, ali je tistih 50.000, oo Sit, ki ji omenjate, bruto ali neto znesek. Če je to za njega bruto, je vaših cca samo polovica. Računovodja odpade, od zavarovalnice dobite podatek za prikaz dohodnine. Glede končne bilance si malo sami izkalkulirajte, primerjajte to, koliko vam je ostalo lani,ko ste poplačali vse stroške sp-jevstva (vključno z davki) z cca polovičnimi mesečnimi prihodki če gre pogodbeno delo, predvidevam, da dohodnine ne bo potrebno doplačati, glede na nizek znesek, točno pa to na pamet nihče ne more trditi. Upam, da je kolikor tolikor razumljivo napisano. Seveda je to samo moje osebno mnenje. Razen finančnih razlogov, pa na vašo odločitev vplivajo tudi drugi osebni dejavniki. LP