prodaja storitev v tujino

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
YohanIV
Novinec
Novinec

prodaja storitev v tujino

Odgovor Napisal/-a YohanIV »

Uh, kaj pa ta primer.

Začel sem se bavit s samoizdajo e-knjig za tuji trg (kar se šteje kot prodaja storitev v tujino). Prodaja poteka preko (avtomatiziranih) posrednikov iz ZDA in Kanade. Plačilo je možno edino na Paypal račun. Papirjev ni nobenih, lahko stiskam samo analizo prodaje z zneski in končni nakazan znesek s Paypala minus vse provizije, ki se potem tromesečno nakaže na moj (osebni) TRR. Zaenkrat še ne gre za tako visoke zneske, okrog 100 eur na kvartal. Obdavčitev itak poteka na oni strani.

Zdaj, kako, če sploh, ta znesek prikazati našemu DURSU, oziroma v knjigah. Sem sicer s.p. z registrirano založniško dejavnostjo in DDV zavezanec z enostavnim knjigovodstvom. Kaj a samo izdam fiktiven račun za ta znesek in je to to?

Če bi bil zgolj fizična oseba, bi to najbrž moral vpisati v dohodnino kot prihodek od avtorskih pravic? Ali se motim?

Ali lahko uporabim tudi ta drugi način, tudi če sem s.p., če se izkaže za ugodnejšega?
YohanIV
Novinec
Novinec

Re: prodaja storitev v tujino

Bolj švoh dela tale forum zadnje čase, veliko vprašanj in malo odgovorov. Odgovor moje računovodkinje na taisto vprašanje:

Malo sem pogledala in moje mnenje je da taktat, ko dobiš nakazilio iz Paypala izstaviš račun enak znesku nakazila. Koliko pa imaš dejanskih stroškov s samoizdajo e-knjig? Verjetno boš te stroške imel na s.p.in bodo večji od 10% vrednosti prodanih e-Knjig.

Avtorska pogodba je pa tako, da bi jo ti kot s.p. imel s sabo kot fizično osebo. Naredil bi se obračun naprimer:
bruto 100 enot - 10% =90 enot *25% dohodnine. Razliko bi si moral potem iz s.p. nakazati na osebni račun. Na koncu pa DURS vse skupaj zmeče in izračuna razliko dohodnine zate kot fizikalca.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

YohanIV napisal/-a:Avtorska pogodba je pa tako, da bi jo ti kot s.p. imel s sabo kot fizično osebo. Naredil bi se obračun naprimer:
bruto 100 enot - 10% =90 enot *25% dohodnine. Razliko bi si moral potem iz s.p. nakazati na osebni račun. Na koncu pa DURS vse skupaj zmeče in izračuna razliko dohodnine zate kot fizikalca.
Tega odgovora vam prav gotovo ni dala računovodkinja. Zakaj? Ker ne morete sklepati pogodbe kot fizična oseba (janez Novak) s fizično osebo, ki opravlja dejavnost (janez Novak s.p.). To sta z davčnega vidika isti osebi.

Vse ostalo pa presega okvir klepetalnice.

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Se povsem strinjam z go. slovan - odgovor "računovodkinje" je neuporabno besedičenje.

Uvodni Yohanov stavek pa je z njegovim prispevkom dodatno potrjen : tale forum bo še bolj švoh s takimi pojasnili (bolje nič kot narobe!). lp
YohanIV
Novinec
Novinec

Vsaj kakšna povezava na kakšen uraden dokument bi bilo že začetek (nisem našel nič, pa se imam za eksperta v iskanju podatkov po internetu). Je vedno več takih, ki bi radi (moramo) delali na svojem in ker je tu vedno manj zaslužka, je logično da gledamo ven, pa bi še vedno radi plačevali davke državi. Pa naj se sesliši še tako neumno. Ampak še bolj neumno je, da ne zna nihče razložiti kako. Niti uradna računovodkinja, niti profi forum, če pokličem na davkarijo, bi pa zaradi vezanja sem in tja in poslušanja obupne muske zapravil več kot zaradi kazni ob nepravilni prijavi zaslužka.

Se opravičujem za tale izpad. Ni bilo mišljeno osebno.
Odgovori