prodaja OS
Moderator: Mirko Zbačnik
prodaja OS
Nabava: 10.02.2010
Prodaja 30.04.2013
Ali si moram popraviti olajšavo za vlaganja v os v letu 2013, ali je že minilo tri leta od nabave.
Prosim za čimprejšnji odgovor.
Hvala že vnaprej in lep pozdrav,
Klaudija
Prodaja 30.04.2013
Ali si moram popraviti olajšavo za vlaganja v os v letu 2013, ali je že minilo tri leta od nabave.
Prosim za čimprejšnji odgovor.
Hvala že vnaprej in lep pozdrav,
Klaudija
KLAUDIJA
Re: prodaja OS
[quote="KLAUDIJA"]Nabava: 10.02.2010
Prodaja 30.04.2013
Ali si moram popraviti olajšavo za vlaganja v os v letu 2013, - JA
ali je že minilo tri leta od nabave. NE
-morala bi tri polna koledarska leta 11,12,13
Prodaja 30.04.2013
Ali si moram popraviti olajšavo za vlaganja v os v letu 2013, - JA
ali je že minilo tri leta od nabave. NE
-morala bi tri polna koledarska leta 11,12,13
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če ste zavezanec za DDV in ste za nabavo osnovnega sredstva uveljavljali odbitek DDV, morate sorazmeren del DDV poračunati (sorazmerno petim letom uporabe).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Narobe : zavezanec za DDV pri prodaji obračuna DDV, zato ne poračunava odbitka DDV!Mirko Zbačnik napisal/-a:Če ste zavezanec za DDV in ste za nabavo osnovnega sredstva uveljavljali odbitek DDV, morate sorazmeren del DDV poračunati (sorazmerno petim letom uporabe).
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
A imate mogoče macolo na dolgem ročaju novica? Ne pretrdo prosim.
Da me po buči...
Se opravičujem...
Da me po buči...
Se opravičujem...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

PozdravljenI!
Imam enak primer. Jaz mislim, da se ne rabi vračati olajšava. Ker nisem bila čisto prepričana, sem poklicala na DURS svetovalca.
Njegova obrazložitev je takšna:
Ne rabi se vračati olajšava, ker se šteje od datuma nabave OS.
Lep pozdrav
Imam enak primer. Jaz mislim, da se ne rabi vračati olajšava. Ker nisem bila čisto prepričana, sem poklicala na DURS svetovalca.
Njegova obrazložitev je takšna:
Ne rabi se vračati olajšava, ker se šteje od datuma nabave OS.
Lep pozdrav
Očitno se nista najbolje razumele. Zakon je jasen in pravi tako:
7) Če zavezanec proda oziroma odtuji opremo oziroma neopredmeteno dolgoročno sredstvo, za katero je izkoristil davčno olajšavo po tem členu, prej kot v treh letih po letu vlaganja oziroma pred dokončnim amortiziranjem v skladu s tem zakonu, če je to krajše od treh let, mora za znesek izkoriščene davčne olajšave povečati davčno osnovo, in sicer v letu prodaje oziroma odtujitve opreme oziroma neopredmetenega dolgoročnega sredstva.
- upoštevanje olajšave v davčnem obračunu 2010
- prodaja v letu 2013
- tri leta po letu vlaganja: 2011, 2012, 2013: govori o treh letih po letu vlaganja oziroma vključevanja v davčni obračun kot olajšavo za investiranje.
lp
7) Če zavezanec proda oziroma odtuji opremo oziroma neopredmeteno dolgoročno sredstvo, za katero je izkoristil davčno olajšavo po tem členu, prej kot v treh letih po letu vlaganja oziroma pred dokončnim amortiziranjem v skladu s tem zakonu, če je to krajše od treh let, mora za znesek izkoriščene davčne olajšave povečati davčno osnovo, in sicer v letu prodaje oziroma odtujitve opreme oziroma neopredmetenega dolgoročnega sredstva.
- upoštevanje olajšave v davčnem obračunu 2010
- prodaja v letu 2013
- tri leta po letu vlaganja: 2011, 2012, 2013: govori o treh letih po letu vlaganja oziroma vključevanja v davčni obračun kot olajšavo za investiranje.
lp
Dopolnjujem svoj prvi odgovor (ker me je opomnil citat ge. Slovan) :
Izjema:
Če je klaudijino OS računalnik (in podobno) in če je bil AM po 50 %, olajšave NI treba vračati, ker ni bil prodan "pred dokončnim amortiziranjem v skladu z zakonom".
lp
Izjema:
Če je klaudijino OS računalnik (in podobno) in če je bil AM po 50 %, olajšave NI treba vračati, ker ni bil prodan "pred dokončnim amortiziranjem v skladu z zakonom".
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Hmm.. Še neka dilema lahko oastaja. Govodimo o davčno višini davčno priznane amortizacije, ali o dejanski... Lahko namreč ocenimo, da se bp nek stroj, naprava ali karkoli izrtošilo prej kot v treh letih.
Majhna možnost, a...
Majhna možnost, a...
Mirko
Mirko

Te dileme ni - predpis (ZDDPO) "govori o višini davčno priznane amortizacije" : "dokončno amortiziranje po tem zakonu". lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Tako, sedaj smo 101 % na jasnem.
PS.: Če bi bila, bi bila splošno uporabljena stopnja 50 %.
PS.: Če bi bila, bi bila splošno uporabljena stopnja 50 %.
Mirko
Mirko