Trenutno sem zaposlena za določen čas od 2.4.2013 - 3.6.2013. Začela sem 20.2.2013 in delala (mesec in 10 dni brez pogodbe), ter se nenehno dokazovala, da sem končno prejela pogodbo in bila pohvaljena s strani mojega šefa. Ker mi je bilo delo in način dela zelo všeč, sem vztrajala. V določenem času pa sem tudi spoznala, kakšno je pravzaprav ozadje v podjetju, kjer sem podpisala pogodbo za dva meseca in sicer do 3.6.2013. S strani nadrejenega je veliko izkoriščanje in nenhno iskanje novih kadrov, še posebej mesec in pol uvajanja brez pogodbe, kar mu prinese ogromno koristi in tako podjetje dejansko posluje.
Po pogodbi naj bi prvo plačo prejela do 18.5.2013 za mesec april. Res, da imamo zunanje računovodstvo, tudi sama uporabljam ProKlik in izvajam plačila v podjetju. Lahko bi rekla, da imam vse škarje in platno v rokah, pa vendar mi v računovodstvu ne pošljejo paketka z izplačilnimi listami. Resnično sem podvomila, da bom prejela sploh kakšno plačo za moje delo, ki sem ga opravila. V podjetju sem ostala sama in moj šef, ki se zelo dobro poslužuje poslovnih goljufij, kar spoznavam vsaki dan bolj.
Prosim za nasvet, ali si smem nakazati plačo za april, v kolikor do izteka moje pogodbe ne prejmem paketa iz računovodstva? Pogodbe ne bom podpisala v kolikor mi namerava podaljšati. Zavedam se tudi, da v nikoli ne bom prejela plače za mesec maj, tudi če sem podpisala pogodbo, ker mi je ne bo nihče izplačal, tudi sama nisem smela puncam pred mano izplačati plač. (3 punce so bile po mesec in pol, brez pogodbe, nato pa jih je odslovil, češ da ni bil zadovoljen z njihovim delom). Ali si smem zadnji dan v mesecu maju oz. prvi dan v juniju nakazati plačo za oddelan mesec maj. Glede na to, da je bilo med šefom in mano vedno samo ustni dogovor, katera izplačila sem lahko uredila.
Hvala za Vaš odgovor.
Lep pozdrav
izplačilo plače
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: izplačilo plače
Najprej opozorilo. Vi delte po navodilu nadrejenega in izplačilo po vaši volji bi bilo kršitev delovnega razmerja in vam tega ne priporočam. Če se take anomalije dokazano dogajajo, bi morali nemudoma, ko še niste imeli pogodbe obvestiti inšpekcijsko služvo. Lahko to storite tudi sedaj. Zelo koristno bi bilo imeti podporo v podjetju (priče). Delodajalec se, po tem, kar ste navedli, zelo zaveda trenutnega položaja na "trgu dela" (te besede mi niso domače) in vas enostavno izkorišča, ker nekako ve, da boste vsi novi molčali. Ali je bila pohvala resna, ne vem. Kot tudi nevem, kakšni so dejanski odnosi. Sklepam le po vaši pripovedi, ki pa ji - verjamem.
Ne vem, kako je po novi zakonodaji, a po stari se je podpis pogodbe potem, ko si bil že zaposlen in delal brez nje, avtomatično prekvalificiral v pogodbo za nedoločen čas. Verjetno ste na pogodbi sedaj, ko ste podpisali, napisali tudi datum za nazaj. Težko, da bi se delodajalec spozabil.
Nadaljne korake poznate. So nujni, a težki. Po vsej vejetnosti bo potrebna tožba. A najpej skušajte zlepa. Nadaljuje se z izvržbo. Upam, da nima blokiranega TRR-ja.
Ne vem, kako je po novi zakonodaji, a po stari se je podpis pogodbe potem, ko si bil že zaposlen in delal brez nje, avtomatično prekvalificiral v pogodbo za nedoločen čas. Verjetno ste na pogodbi sedaj, ko ste podpisali, napisali tudi datum za nazaj. Težko, da bi se delodajalec spozabil.
Nadaljne korake poznate. So nujni, a težki. Po vsej vejetnosti bo potrebna tožba. A najpej skušajte zlepa. Nadaljuje se z izvržbo. Upam, da nima blokiranega TRR-ja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Če si boste plačo nakazala sama, brez odobritve, je to kršitev delovnega razmeraj in letite brez problemov. Tudi sicer, bi priporočala za vse kar plačujete predhodno likvidacijo oz. odobritev s strani šefa-nadrejenega. Da se ne bi slučajno čez par mesecev spomnil da pa o tem in tem plačilu ne ve nič, da ga ni odobril In to zelo deluje. Če začnete kaj nergati o svojih pravicah vam naprtijo kakšno takošno anomalijo in potem letite ko šus. Vem iz lastnih izkušenj. Sicer je pa to očitno izkoriščanje s pogodbami za določen čas. Za ostale anomalije pa kot je že predhodnon napisano, lahko samo prijavite in predvidevam spet ostanete brez službe. Začaran krog in vedno okrogel. Šteje pa tudi lastna načelnost, moralnost in predvsem strokovnost in z leti ugotoviš, da je to tudi nekaj vredno. Meni ni žal da sem bila poštena in dosledna.
Lp
A
Lp
A
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Velja še premislek: ali služba, ki vam načenja zdravje ali oddelati še to kar "morate" in takemu delodajalcu reči "adijo". Vem, da je težko dobiti službo, toda ali je vredno?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
mala novinka
- Računovodski vajenec

- Kraj: ljubljana
a ni panaja napisala, da pogodbe ne bo podpisal, torej to pomeni, da bo delala samo še do 03.06.2013....
povem mojo izkušnjo..... v bivpšem podjetju je bilo nekaj podobnega - oz ni bilo everčkov za plače za ostalo pa se je vedno dobilo kakšen priliv od kje.... zadnji mesec smo si poračunali plačo za nazaj in jo izplačali. tako da imam za 9 mesecev samo neto plačo nakazano, prispevkov nič, kakšne dohodnine plačane pa tudi ne...... in povem iskreno, da mi je še danes žal, da sem takrat vložila vlogo za popravek informativnega izračuna dohodnine - če ga ne bi vložila bi dobila nekaj nazaj, tako sem pa morala še pošteno plačati.....
ampak to je pa naša preljuba država
(zadnje čase sem malo nastrojena proti naši politiki
)
povem mojo izkušnjo..... v bivpšem podjetju je bilo nekaj podobnega - oz ni bilo everčkov za plače za ostalo pa se je vedno dobilo kakšen priliv od kje.... zadnji mesec smo si poračunali plačo za nazaj in jo izplačali. tako da imam za 9 mesecev samo neto plačo nakazano, prispevkov nič, kakšne dohodnine plačane pa tudi ne...... in povem iskreno, da mi je še danes žal, da sem takrat vložila vlogo za popravek informativnega izračuna dohodnine - če ga ne bi vložila bi dobila nekaj nazaj, tako sem pa morala še pošteno plačati.....
ampak to je pa naša preljuba država
nevednost ni lepa čednost
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Neukrepanje bo le utrdilo delodajalca k svoji odločitvi. Vem, da se je težko žrtvovati za druge; a to je le en način, da pomagamo tudi samimsebi. Delodajalec se (po vašem pisanju) zaveda svojihdejanj in žal računa na vas v smislu, da boste tiho.
Mirko
Mirko