zaprtje s.p. - davek za najemnino

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
AndyRozman
Novinec
Novinec
Kraj: Mb
Kontakt:

zaprtje s.p. - davek za najemnino

Odgovor Napisal/-a AndyRozman »

Pozdravljeni !

Torej sedaj sem imel nekaj časa odprt s.p., v začetku leta sem ga spremenil v popoldanski s.p. sedaj pa razmišljam, da bi ga zaprl.

Problem imam, ker preko podjetja plačujem davek za najemnino. V najemu imam prostore, kjer domuje firma. Sedaj problem je, ker bi rad te prostore obdržal tudi po tem ko zaprem firmo. Moj najemodajalec je fizična oseba, in zanima me kako je treba sedaj urediti to s davki za najemnino.

Malce sem gledal na internetu in so različne verzije podatkov zunaj. Eni pravijo, da je treba davek za najemnino plačevati mesečno, eni da na koncu leta (oziroma v začetku naslednja, pred 15.1.), kaj je sedaj pravilno?

Še en podatek, o katerih se razlikujejo podatki je količina davka. Jaz imam najemnino 200 EUR, letos mi je moja računovodkinja davek naračunala na 58.06 (novi zakon s 1.1.2013), a je rekla, da to velja samo za najem "podjetja", ne pa za najemnine, kje sta obe strani fizični stranki. Kako se tukaj naračuna davek?

Hvala za vsakršen odgovor, saj sem malce v precepu, kako to zadevo izvesti.

Lp
Andy
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: zaprtje s.p. - davek za najemnino

Odgovor Napisal/-a slovan »

Upam, da sem pravilno razumela vašo vprašanje!!
1) ste s.p., ki bi ga radi zaprli. V najemu imate poslovni prostor od fizične osebe in kot plačnik davka ste dolžni plačati dohodnino ob plačilu mesečnega zneska fizični osebi. Tej plačujete mesečno 200€, davek 58,06€, skupaj bruto 258,06€.
2) želite obdržati poslovni prostor v najemu kot fizična oseba. Kot fizična oseba niste plačnik davka, zato bo moral najemodajalec prijaviti dohodke iz najemnin DURS-u do 15. januarja. DURS mu bo izdal odločbo o plačilu davka (davek se izračuna v obeh primerih enako). Menim, da boste v tem primeru morali fizični osebi plačevati bruto znesek 258,06€ (pri tem bo ostala neto najemnina 200€) oziroma tako kot se bosta dogovorila.

Zakaj pa se ne posvetujete z računovodkinjo??

lp
AndyRozman
Novinec
Novinec
Kraj: Mb
Kontakt:

Re: zaprtje s.p. - davek za najemnino

Odgovor Napisal/-a AndyRozman »

Pozdravljen Slovan !

Povzetek je bil pravilen.

Z računovodkinjo sem govoril pa je rekla, da so drugačna pravila za najemen fizične osebe od fizične osebe, kot je bilo prej v mojem primeru (fizična -> pravna).

Drugače pa sedaj plačujem najemodajalcu 200 EUR, davek pa nakažem na DURS (preko mojega sklica), računovodkinja pa vloži potem še en obrazec.

Koliko sem iz raznih prispevkov razbral, bi najemodajalec mogel vložit vsakič, ko se zamenja najemnik (če bi se to dogajalo) obrazec, in pa plačat davek, ki ga je ta oseba plačala, oziroma v mojem primeru šele na koncu leta, vsekakor pa pred 15.1. naslednjega leta.

Tako da sedaj je treba samo še ugotoviti količino davka, če je res enaka, kot pri najemnu pravne osebe od fizične, potem ta izračun imam, če pa ni pa...

Lp
Andy
Odgovori