Pripada regres?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
afrodita11
Novinec
Novinec

Pripada regres?

Odgovor Napisal/-a afrodita11 »

Pozdravljeni!
Zaposlena sem za nedoločen čas. Konec leta 2011 sem šla na porodniški dopust, ki so mi ga po izteku podaljšali še za tri mesece, zaradi obiskovanja razvojne ambulante. Tako da sem bila na porodniški do začetka februarja 2013. Vmes pa sem ponovno zanosila, in sem šla po tej končani porodniški direkt na bolniško. Nova porodniška pa se mi je začela sredi maja. Zanima pa me, če mi pripada regres…? Dopust iz lanskega leta pa kot rečeno zaradi bolniške nisem mogla izkoristit. Imam pravico do regresa?

Hvala za odgovor in pojasnilo.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Pripada regres?

Odgovor Napisal/-a slovan »

V letošnjem letu (pa tudi v lanskem letu) imate pravico do letnega dopusta, ki ga sicer ne boste izkoristil v letu 2013, s tem pa tudi pravico do regresa za letni dopust. Več poglejte v konkretnem členu Zakona o delovnih razmerjih:
131. člen
(regres)
(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. Novembra tekočega koledarskega leta.
(4) Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
(5) Če ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 67. členom tega zakona.

Kar se tiče koriščenja letnega dopusta, pa je tako: Letni dopust za preteklo leto bi morali izkoristiti do 30.06. letošnjega leta. Ker ga niste vam je propadel.
Dopust za leto 2013 pa imate, glede na spremembe zakonodaje, možnost koristiti do 31.12 naslednjega leta. In še podkrepitev z zakonodajo:

(4. odstavek 162. člena ZDR-ja: letni dopust))
Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

lp
Odgovori