samozaposleni oprostitev prispevkov
Moderator: Mirko Zbačnik
samozaposleni oprostitev prispevkov
145 člen ZPIZ-2
14) Zavarovanci iz 15. člena tega zakona so v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco, oproščeni plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 50 % zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena. V naslednjih 12 mesecih so te osebe oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 % zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena.
Pozdravljeni,
Jaz sem si razlagala ta člen tako, da si lahko upošteva oprostitev plačila prispevkov s.p., ki je bil vpisan v register npr. 20.december 2012 50% prispevkov od 01.7.2013 do 20.12.2013, od 21.12.2013 do 20.12.2014 pa 30% prispevkov.
Sem pa zdaj zasledila obrazložitev, da to velja samo za podjetnike, ki so prvič vpisani v register od 1.7.2013, no, ki bodo odprli s.p. od 1.7.2013 dalje.
Prosim za odgovor, da ne bom širila kakšne krive vere okrog.
vroč pozdrav vsem
mekica
14) Zavarovanci iz 15. člena tega zakona so v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco, oproščeni plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 50 % zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena. V naslednjih 12 mesecih so te osebe oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 % zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena.
Pozdravljeni,
Jaz sem si razlagala ta člen tako, da si lahko upošteva oprostitev plačila prispevkov s.p., ki je bil vpisan v register npr. 20.december 2012 50% prispevkov od 01.7.2013 do 20.12.2013, od 21.12.2013 do 20.12.2014 pa 30% prispevkov.
Sem pa zdaj zasledila obrazložitev, da to velja samo za podjetnike, ki so prvič vpisani v register od 1.7.2013, no, ki bodo odprli s.p. od 1.7.2013 dalje.
Prosim za odgovor, da ne bom širila kakšne krive vere okrog.
vroč pozdrav vsem
mekica
Re: samozaposleni oprostitev prispevkov
Tako je, velja za vpise 1.julija 2013 ali po tem datumu ter, da gre za prvi vpis v register. (145.člen ZPIZ-2)
Lp
Lp
marea
marea, najlepša hvala za odgovor
A mi lahko kdo pove kako uveljavljam te prispevke, sem mislila da bo direktno kje na obrazcu možno obkljukati in plačati manj, pa nič takega nisem zasledila.
Pri vnosu na obrazec PODO je možnost, ki jo odkljukamo.
Preverjam pri kakšnemu od vas, ki se dobro spozna na zakone: preračunavam, če je "obrazec" pravilno izračunal.
Sledi:
Priznal je 50 % olajšavo pri prispevkih za ZPIZ, pri ostalih pa ne. A je to pravilno?
Preverjam pri kakšnemu od vas, ki se dobro spozna na zakone: preračunavam, če je "obrazec" pravilno izračunal.
Sledi:
Priznal je 50 % olajšavo pri prispevkih za ZPIZ, pri ostalih pa ne. A je to pravilno?
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Kje ste pa nasla to moznost za obkljukati, meni je nikjer ne prikaze. Ali pa sem totalno slepa.
Čisto na začetku, vtipkaš datum začetka dejavnosti, potem je pa že besedilo o priznavanju 50 % prispevkov.
Lepo vas pozdravljam.
Ah sevedam hvala. To sem pa res spregledala, sem iskala na drugi strani 
12345ab, tole je bilo objavljen pred nekaj časa:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... 1._7._2013
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... 1._7._2013
Najlepša hvala, ga Nina.
Lepo vas pozdravljam.