DVIG DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anka
Super računovodja
Super računovodja

DVIG DDV

Odgovor Napisal/-a anka »

Sprašujem se ali je dvig ddv že100 % dokončno potrjen, ali je še kakšen postopek?

lp
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana

Re: DVIG DDV

Odgovor Napisal/-a mala novinka »

samo koliko dela so nam spet dali.....
nevednost ni lepa čednost
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Niso dali toliko dela nam... le nekaj skrbnosti..., kot so dela dali programerjem. A če smo preživeli dvig pted leti, bomo tudi tega. A ne?

Ponavljala se bodo vprašanja, kot ob dvigu DDV pred leti...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mala novinka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a mala novinka »

verjetno bi bilo najboljše vse zaloge popisati, da bo dvig DDV koliko toliko realen......
nevednost ni lepa čednost
Equilibrium9
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Equilibrium9 »

Pozdravljeni,

verjetno se je o tem že kaj pisalo pa trenutno ne najdem. Kako je, če izdaš predračun sedaj, dobiš plačano in potem po 01.07.2013 izdaš račun z višjo davčno stopnjo? Račun se ne more prej izdati, ker je vezan na robo, ki bo prišla šele v juliju. Kako potem to pravilno narediti?

Najlepša hvala in lp
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

če si prejel 100% avans pred 30.6. obračunaš 20% oz. 8,5% DDV; če je delno plačilo, samo za plačani znesek.

mene pa zanima, če sem npr. prejela avans junija, izdobava pa bo šele zaradi dolgih dobavnih rokov septembra, ali je možno še septembra fakturirati po starih stopnjah, kajti prejela sem 100% predplačilo; ali je kakšen rok do kdaj lahko obračunavamo po starih stopnjah?
darjab6
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a darjab6 »

Tudi sama imam podobno težavo. Delni avans je bil prejet v januarju 2013, dobava pa bo šele julija 2013.
Končni račun je vezan na dobavo in ga ne morem prej izdati. Tudi v delnem znesku ne.
Ponavadi ga izdam v višini 100%, potem pa ga zapiram z avansom. Tukaj pa imam problem, končni račun bo v celotni višini z DDV 22%, avans pa bo v višini 20%. Razliko mi bo moral kupec še plačati. To pomeni, da mi bo moral tudi za že prejeti avans plačati DDV kot da bi bil obračunan po stopnji 22%. Tega ne razumem. Mi lahko kdo razloži.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

kakor razumem zadeve: v kolikor je plačan predujem v 60%, potem se pri dobavi npr. julija zaračuna ddv v višini plačanega predujma po stari stopnji, razlika pa po novi stopnji;

še vedno pa ne vem ali je kakšen rok do kdaj bomo lahko obračunavali po starih stopnjah DDV v kolikor smo prejeli predujem ?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

V IKSU 07/2013 (Barbara Prislan) piše takole:
- celotno predplačilo je bilo prejeto pred 01.07., dobava bo po 01.07. - račun je izstavljen po starih stopnjah (20% in 8,5%)
- delno predplačilo je bilo prejeto pred 01.07., dobava bo po 01.07. - račun je izstavljen po starih stopnjah (20% in 8,5%) za znesek avansa od preostalega zneska pa po novih stopnjah (22% in 9,5%)
Nič ne piše o tem, da bi bilo časovno omejeno.
Lp
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Odgovori