PREVOZ BLAGA SLO IN EU

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Ribicaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

PREVOZ BLAGA SLO IN EU

Odgovor Napisal/-a Ribicaa »

pozdravljeni,

SLO davčni zavezanec z ID št.opravlja prevoz blaga za DZ z ID DDV v SLO. za prevoz opravljen v SLO zaračuna 20% DDV na vrednost, za prevoz blaga v EU (torej npr. iz Italije v Nemčijo) pa je oproščeno DDV, vendar me zanima po katerem členu, ali je to 25.čl., 27.čl. ali 28.čl.ZDDV-1. naročnik prevoza je družba v Sloveniji. zanima me tudi, ali je omenjeni znesek storitve prikazan tudi v obrazcu DDV-O pod zap.št.15, ali sploh ne pride prikazan v obrazec DDV-O.
hvala.
dziger
Računovodja
Računovodja

Re: PREVOZ BLAGA SLO IN EU

Odgovor Napisal/-a dziger »

DDV v tem primeru zaračunate, ker je prejemnik slovensko podjetje, ki ima veljavno DDV številko in zatorej ne prenašate obveznosti za obračun DDV na njega.
Velja za prevoze po SLO in za prevoze po EU!

lp
Ribicaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ribicaa »

torej, tudi, če blago ne pride v SLO, se v tem primeru zaračuna naš DDV, in to zato, ker je naročnik omenjene storitve slovensko podjetje z davčno številko.
(blago se iz enega ITA kraja pelje v drugi ITA kraj, ali pa iz ITA v Avstrijo?) se zaračuna naš DDV- 20%. :|
Gitara
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Gitara »

Zdravo.
Tudi mi v takih primerih (prevoz po EU za slov.davč.zavezanca) obračunamo 20% DDV.

Ne vem pa , kako obračunati DDV za prevoz iz Rusije v EU za slovenskega davčnega zavezanca.Mi lahko pomagate?
dziger
Računovodja
Računovodja

Ribicaa napisal/-a:torej, tudi, če blago ne pride v SLO, se v tem primeru zaračuna naš DDV, in to zato, ker je naročnik omenjene storitve slovensko podjetje z davčno številko.
(blago se iz enega ITA kraja pelje v drugi ITA kraj, ali pa iz ITA v Avstrijo?) se zaračuna naš DDV- 20%. :|
Da! Ni važno blago, saj zaračunavate storitev in ne blago...

lp
dziger
Računovodja
Računovodja

Gitara napisal/-a:Zdravo.
Tudi mi v takih primerih (prevoz po EU za slov.davč.zavezanca) obračunamo 20% DDV.

Ne vem pa , kako obračunati DDV za prevoz iz Rusije v EU za slovenskega davčnega zavezanca.Mi lahko pomagate?
Oprostitev povezana z uvozom...

Uvoz blaga
-Če je po vnosu blaga na carinsko območje ES začet zunanji tranzitni postopek in če prevoznik razpolaga npr. s tranzitnim dokumentom (T1):
Oprostitev – 52(1)(e) čl. ZDDV-1
-Če je ob ali po vnosu blaga na carinsko območje ES blago sproščeno v prost promet in prevoznik razpolaga z dokumenti (npr. EUL), ki dokazujejo, da je prevoz blaga od meje do prvega namembnega kraja vključen v davčno osnovo pri uvozu:
Oprostitev – 50(1)(13) čl. ZDDV-1

Povzeto po GZS

lp
Odgovori