Lepo pozdravljeni!
Ker sem na tem področju popolni začetnik, bi vas prosil za pomoč, za katero se vam že v naprej iskreno zahvaljujem.
Torej naslednje:
Dobil sem možnost,da bi za tuje podjetje (v EU) lahko izdeloval neke manjše projekte (cca 300 Eur mesečno).
Ker sem zaposlen, bi to delo opravljal kot dodatno - v popoldanskem času.
Torej razmišljam takole...
- Za izstavitev računa, bi bilo verjetno najbolje ustanoviti dopolnilni s.p. (klasifikacija M71.129)
Tukaj pa se zadeva ustavi.
Ali je za poslovanje z tujino potrebno biti zavezanec za ddv?
Ali je to v konkretnem primeru boljše glede na predviden promet.?
Ali so kje na voljo zastonjske predloge za izstavitev računa za tujino, verjetno je za tujino brez ddv?
Hvala za odgovore in morebitne nasvete!!
dopolnilni s.p. zavezanec za ddv? itd
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: dopolnilni s.p. zavezanec za ddv? itd
glede na znesek izdanih računov se ne rabite registrirati za davčnega zavezanca, saj je verjetno, da v letu dni ne boste presegli dobav v eu nad 10.000eur.
Za storitve v EU potrebujete takozvano malo identifikacijo za DDV, kar pomeni, da nimate pravic do vstopnega DDV-ja, niti DDV-ja ne zaračunavate, ste pa dolžni vsak mesec poročati z obrazcem VIES-KP o opravljenih storitvah v EU in oddajti davčni obračun DDV-O za te storitve. Vse seveda pod pogojem, da je vaš naročnik identificiran za DDV v svoji državi. Cenzus 10.000€ velja za pridobitve iz EU in nikakor za opravljanje storitev v EU.
lep pozdrav, bpp
lep pozdrav, bpp
jao, se opravičuje, nekaj sem ga polomla
ja, prav imate 
lauren in bpp
Hvala vama za odgovor!
Imel bi še vprašanja...
Ali je torej v konkretnem primeru pravilno registrirati dop.s.p. kot nezavezanec za ddv?
Hvala za odgovore!
Hvala vama za odgovor!
Imel bi še vprašanja...
Ali je torej v konkretnem primeru pravilno registrirati dop.s.p. kot nezavezanec za ddv?
Koliko pa država "odvzame" potem, npr pri opravljenih storitvah v EU za 1000 E ?bpp napisal/-a:Za storitve v EU potrebujete takozvano malo identifikacijo za DDV, kar pomeni, da nimate pravic do vstopnega DDV-ja, niti DDV-ja ne zaračunavate, ste pa dolžni vsak mesec poročati z obrazcem VIES-KP o opravljenih storitvah v EU in oddajti davčni obračun DDV-O za te storitve. Vse seveda pod pogojem, da je vaš naročnik identificiran za DDV v svoji državi. Cenzus 10.000€ velja za pridobitve iz EU in nikakor za opravljanje storitev v EU.
lep pozdrav, bpp
Hvala za odgovore!
Pri dopolnilih s.p. je davčna obravnava enaka kot pri rednih s.p., če se odločijo za uveljavljanje normiranih stroškov,
kar je seveda za vse, ki se ukvarjajo s storitvami ugodno.
Dopolnilni s.p., ki bo podal izjavo DURS, da bo uveljavil normirane stroške 70%, bo plačeval cca 37€ mesečno pavšalnih prispevkov in 6% dokončnega cedularnega davka od doseženih bruto prihodkov, najprej kot akontacijo, potem pa v skladu z davčnim obračunom za preteklo leto. Obvezno bo vodil davčno evidenco izdanih računov, hranil izdane račune in bančne izpiske (lahko ločenega osebnega računa za potrebe poslovanja), vse v skladu s pravilnikom.
veselo na delo, bpp
kar je seveda za vse, ki se ukvarjajo s storitvami ugodno.
Dopolnilni s.p., ki bo podal izjavo DURS, da bo uveljavil normirane stroške 70%, bo plačeval cca 37€ mesečno pavšalnih prispevkov in 6% dokončnega cedularnega davka od doseženih bruto prihodkov, najprej kot akontacijo, potem pa v skladu z davčnim obračunom za preteklo leto. Obvezno bo vodil davčno evidenco izdanih računov, hranil izdane račune in bančne izpiske (lahko ločenega osebnega računa za potrebe poslovanja), vse v skladu s pravilnikom.
veselo na delo, bpp
bpp Iskrena hvala za pomoč!
Vesel sem, da sem zvedel kar nekaj novega....se še oglasim.
LP
Vesel sem, da sem zvedel kar nekaj novega....se še oglasim.
LP