S.P.
Moderator: Mirko Zbačnik
S.P.
Pozdravljeni!
Prosim naj mi nekdo razloži, kaj pomeni, da s.p. prosto razpolaga s denarjem. Saj v vsakem primeru mora biti račun vezan na dejavnost, da ga lahko uveljavljaš, kot pri d.o.o.. Pa še ta prenos v gospodinjstvo in obratno, to se mi zdi nelogično, kaj pa na koncu leta v primeru, da dvige iz računa s.p.-ja kjnižiš na prenos v gospodinjstvo, ko imaš preveč dobička, kaj pa takrat?
Prosim za pomoč,hvala
LP Matjas
Prosim naj mi nekdo razloži, kaj pomeni, da s.p. prosto razpolaga s denarjem. Saj v vsakem primeru mora biti račun vezan na dejavnost, da ga lahko uveljavljaš, kot pri d.o.o.. Pa še ta prenos v gospodinjstvo in obratno, to se mi zdi nelogično, kaj pa na koncu leta v primeru, da dvige iz računa s.p.-ja kjnižiš na prenos v gospodinjstvo, ko imaš preveč dobička, kaj pa takrat?
Prosim za pomoč,hvala
LP Matjas
Re: S.P.
Prosto razpolaganje z denarjem pomeni, da lahko nosilec s.p. ja dvigne denar iz poslovnega trr-ja kadarkoli (brez nekih podlag, kot npr, pri d.o.o.), ter ga tudi položi kadarkoli, vendar denarni tok ni enako kot stroški, torej dvigi konec leta (ali med letom) ne pomeni zmanjšanje stroškov.
Si bom sposodil kar to temo, da ne bom odpiral nove. Prosil bi nekoga da mi potrdi naslednji izračun glede prihodkov / odhodkov SP-ja
- Če recimo vsaki mesec izdamo račun za 1400€ to letno znaša 16.800 €
- Minimalni stroški stroški SPje so zaokroženo 300€ kar znaša 3.600€ letno
- Naš letni prihodek je 16.800 - 3.600 = 13.200€ in pademo v drugi dohodninski razred
- V drugem razredu plačamo dohodnino fiksno v višini 1.283,41 € + 27% od dobička nad 8.021,28 € .. kar znaša 1.398,25 € (5.178,72 * 0.27)
- Se pravi skupaj se plača dohodnina 1.283,41 € + 1.398,25€ = 2.681,66 €
-naš letni prihodek znaša 16.800 - 3.600 (stroški SP) - 2.681,66 (dohodnina) = 10.518,34€ letno ...
-Če to delimo z 12 dobimo da imamo mesečno plačo 876,53 € ... IMAM PRAV ???
Seveda tukaj niso upoštevani nobeni drugi stroški s katerimi si lahko zbijamo dobiček.
Hvala in lep pozdrav
- Če recimo vsaki mesec izdamo račun za 1400€ to letno znaša 16.800 €
- Minimalni stroški stroški SPje so zaokroženo 300€ kar znaša 3.600€ letno
- Naš letni prihodek je 16.800 - 3.600 = 13.200€ in pademo v drugi dohodninski razred
- V drugem razredu plačamo dohodnino fiksno v višini 1.283,41 € + 27% od dobička nad 8.021,28 € .. kar znaša 1.398,25 € (5.178,72 * 0.27)
- Se pravi skupaj se plača dohodnina 1.283,41 € + 1.398,25€ = 2.681,66 €
-naš letni prihodek znaša 16.800 - 3.600 (stroški SP) - 2.681,66 (dohodnina) = 10.518,34€ letno ...
-Če to delimo z 12 dobimo da imamo mesečno plačo 876,53 € ... IMAM PRAV ???
Seveda tukaj niso upoštevani nobeni drugi stroški s katerimi si lahko zbijamo dobiček.
Hvala in lep pozdrav
Dohodnina ni strošek s.p.ja - je kot akontacija dohodnine - sicer se lahko tako upošteva, da se izračuna povprečno mesečno plačo, vendar je lahko po dohodninski odločbi (če imate še kakšne dodatne dohodke) obdavčitev višja ali nižja.
"da imamo mesečno plačo 876,53 € ... IMAM PRAV ???"
Kakšen smisel je računati imaginarno plačo (najbrž mišljeno: kar ti ostane?) na cente natančno, odhodkov pa ne upoštevaš niti na približno.
"Seveda tukaj niso upoštevani nobeni drugi stroški s katerimi si lahko zbijamo dobiček."
Že samo min. prispevkov je za 300 - menda imaš še kakšne druge; drugače greš raje na normirca...
lp
Kakšen smisel je računati imaginarno plačo (najbrž mišljeno: kar ti ostane?) na cente natančno, odhodkov pa ne upoštevaš niti na približno.
"Seveda tukaj niso upoštevani nobeni drugi stroški s katerimi si lahko zbijamo dobiček."
Že samo min. prispevkov je za 300 - menda imaš še kakšne druge; drugače greš raje na normirca...
lp
"Dohodnina ni strošek s.p.ja - je kot akontacija dohodnine - sicer se lahko tako upošteva, da se izračuna povprečno mesečno plačo, vendar je lahko po dohodninski odločbi (če imate še kakšne dodatne dohodke) obdavčitev višja ali nižja."
=> Akontacija dohodnine je neke vrste strošek kateraga moram odbiti od mojega zaslužka, zanima me samo če je moj izračun pravilen ... se pravi da se dohodnina izračuna tako kot sem dal v primeru. Tukaj upoštevam kot da nimam drugih dohodkov .. pa tudi ne upoštevam nobenih olajšav ipd .. samo informativno me zanima če sem prav preračunal.
-----------------
"Kakšen smisel je računati imaginarno plačo (najbrž mišljeno: kar ti ostane?) na cente natančno, odhodkov pa ne upoštevaš niti na približno."
=> točno tako.. zanima me koliko ti približno ostane za lastne potrebe .. in res je odhodnov nisem upošteval kar sem tudi jasno napisal "Seveda tukaj niso upoštevani nobeni drugi stroški s katerimi si lahko zbijamo dobiček." .. izračun je na cente natančen samo zato ker sem kiopiral direkt kar mi je kalkulator vrnil na osnovi podanih vsot... ne biti tako malenkostern .. se gre za informativni izračun.
"Že samo min. prispevkov je za 300 - menda imaš še kakšne druge; drugače greš raje na normirca..."
=> prispevki za SP so jasno napisani "- Minimalni stroški stroški SPje so zaokroženo 300€ kar znaša 3.600€ letno"
=> Akontacija dohodnine je neke vrste strošek kateraga moram odbiti od mojega zaslužka, zanima me samo če je moj izračun pravilen ... se pravi da se dohodnina izračuna tako kot sem dal v primeru. Tukaj upoštevam kot da nimam drugih dohodkov .. pa tudi ne upoštevam nobenih olajšav ipd .. samo informativno me zanima če sem prav preračunal.
-----------------
"Kakšen smisel je računati imaginarno plačo (najbrž mišljeno: kar ti ostane?) na cente natančno, odhodkov pa ne upoštevaš niti na približno."
=> točno tako.. zanima me koliko ti približno ostane za lastne potrebe .. in res je odhodnov nisem upošteval kar sem tudi jasno napisal "Seveda tukaj niso upoštevani nobeni drugi stroški s katerimi si lahko zbijamo dobiček." .. izračun je na cente natančen samo zato ker sem kiopiral direkt kar mi je kalkulator vrnil na osnovi podanih vsot... ne biti tako malenkostern .. se gre za informativni izračun.
"Že samo min. prispevkov je za 300 - menda imaš še kakšne druge; drugače greš raje na normirca..."
=> prispevki za SP so jasno napisani "- Minimalni stroški stroški SPje so zaokroženo 300€ kar znaša 3.600€ letno"
Kaj ni jasno .. hočem okvirno vedeti če sem prav preračunal .. če to kar sem napisal drži .. smisel je pa v tem da si postavim neko osnovo ... da vem sploh da sem na pravi poti !! .. če so moji izračuni pravilni potem bom začel še z upoštevanjem stroškov posovanja, malice ... potnih nalogov ipd ... tako da bom dobil realno sliko koliko dejansko od 1400€ mesečno ostane meni ...novica napisal/-a:še enkrat :
Kakšen smisel je računati tako dohodnino kot tudi, koliko naj bi ti ostalo, če ne upoštevaš vseh dejanskih stroškov? ( pri dohodnini pa tudi olajšav.)
lp
dovolj jasno ??
Morda bo pomagal tale informativni preračun, ki pomaga tudi pri odločanju o dejanskih/normiranih stroških?
https://www.racunovodja.com/izracuni/iz ... AliStroski
https://www.racunovodja.com/izracuni/iz ... AliStroski