V družbi imamo za vodilne delavce sklenjeno kolektivno življenjsko zavarovanje, vodilni plačujejo boniteto pri plači, sklenitelj zavarovanja je družba, zavarovanec in tudi upravičenec pa je dotični delavec. dosedaj sem te premije knjižila kot strošek. Iz razlogov slabe trenutne likvidnosti družbe smo odkupili zavarovalne police od Zavarovalnice- po 12. letih. Kako naj knjižim sredstva, ki jih je nakazala zavarovalnica na račun firme ? Ali igra kakšno vlogo dejstvo, da sem delavcem obračunavala boniteto in ali lahko delavci kaj zahtevajo od te police ?
Hvala.
knjiženje zavarovalnih polic
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: knjiženje zavarovalnih polic
Če je upravičenec delavec, potem si podjetje ne sme prilastiti tega denarja in ga mora izplačati delavcem. Strošek firme je po moje lahko samo znesek odkupa.
Mincek
Hvala, a ne razumem, kako je lahko strošek firme samo znesek odkupa. Saj sprašujem , kam naj knjižim znesek odkupa. Pojasnjujem: vodilnim smo mesečno nakazovali za kolektivno življenjsko zavarovanje po 250 EUR, toliko smo jim obračunavali tudi boniteto vsak mesec. Potem smo šli v odkup teh zavarovalnih vsot in zavarovalnica je za vsako zavarovalno polico nakazala sredstva, ki so bila v tem času nakazana za posamezno zavarovalno polico, seveda upoštevajoč svoje stroške predčasnega odkupa in podobne klavzule. Zneske je nakazala družbi kot skleniteljici zavarovanja. Te zneske moram knjižiti kot prihodek, vendar ne vem, kako, če sem prej obračunavala boniteto pri plači tem delavcem. Pravzaprav se sedaj, po vašem pojasnilu sprašujem, če družba sploh sme zadržati ta sredstva odkupa.
Prosim za obširnejšo razlago, če lahko.
Prosim za obširnejšo razlago, če lahko.
Boniteta je del dohodka v drugi obliki (ne kot nakazilo plače) in če ste jim obračunavali boniteto pomeni, da ste v njihovem imenu vplačevali premijo. Ste tudi navedli, da je upravičenec zaposleni, ki ste mu vplačevali premijo. V tem primeru je upravičenec tudi pri odkupu police....
Vseeno je sedaj, nikomur ne bomo nič nakazovali, denar bomo zadržali v družbi. Zanima me, kam naj poknjižim odkup zavarovalne police, saj je sedaj prišlo do spremembe upravičenca: prej je bil to delavec in zato boniteta, sedaj je to po odkupu družba. Ali je to sedaj davčno priznani odhodek ali ni ? Kako bom to prikazala v ZR, saj je DURs pred leti kontroliral prav te spremembe upravičencev za deavčna obdobja, v katerih je sprememba nastala. Ali mi lahko kdo odgovori, kaj popraviti za nazaj v knjiženju in kam ter kako poknjižiti odkupno vrednost.
Ne morejo vodilni prejeti celo odkupno vrednost, saj so imeli zgolj nižjo neto plačo, katere znesek ( nižje plače) pa ni enak vplačevanju zavarovalne premije. Npr., če smo delavcu nakazali mesečno po 250 EUR zavarovalne premije in mu isti znesek obračunali pri plači kot boniteto, obračunali davke..njegova neto plača ni bila 250 EUR nižja, ampak kvečjemu kakšne 80 EUR.
Mene zanima samo, kam knjižiti zavarovalno vsoto, da bo pravilno naspram DURS. delavci itak ne bodo zahtevali ničesar.
Ne morejo vodilni prejeti celo odkupno vrednost, saj so imeli zgolj nižjo neto plačo, katere znesek ( nižje plače) pa ni enak vplačevanju zavarovalne premije. Npr., če smo delavcu nakazali mesečno po 250 EUR zavarovalne premije in mu isti znesek obračunali pri plači kot boniteto, obračunali davke..njegova neto plača ni bila 250 EUR nižja, ampak kvečjemu kakšne 80 EUR.
Mene zanima samo, kam knjižiti zavarovalno vsoto, da bo pravilno naspram DURS. delavci itak ne bodo zahtevali ničesar.