samostojni športnik

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
žuža
Novinec
Novinec

samostojni športnik

Odgovor Napisal/-a žuža »

Živjo!

Sem čisto nova pri teh zadevah, tako da prosim za kakršen koli odgovor, ker iz tega kar sem našla se niti malo ne znajdem.
Lani sem diplomirala na FŠ. S septembrom začnem poučevati različne vadbe. Na mesec naj bi zaslužila 150€. Kakšni so moji stroški? Oz. kaj dejansko je potrebno plačecati (zavaorvanje..?) še kaj...

Hvala
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: samostojni športnik

Odgovor Napisal/-a slovan »

V naslovu govorite o "samostojnem športniku": za katerega velja, da je vpisan v poseben register samostojnih športnikov, ker je njegova edina dejavnost "izvajanje športa": rokometni igralec, nogometni igralec, tudi morebiti trener!
V vprašanju pa navajate, da boste pričeli s poučevanjem določenih vadb, kar pa nima s statusom samostojnega športnika več nič skupnega, ker pač opravljate samostojno dejavnost (s.p.). Za takšno opravljanje dejavnosti prijavite dejavnost v poslovni register z ustanovitvijo s.p.-ja, se obvezno zavarujete in plačujete prispevke za socialno varnost od določene osnove (v pričetku je npr. najmanjša osnova minimalna plača, prispevki so cca 298€ mesečno)......

lp
žuža
Novinec
Novinec

narobe se mse izrazila bilo je mišljeno samostojni športni delavec oz zasebni športni delavec in ne s.p.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Torej ste vpisani v razvid zasebnih športnih delavcev in boste na tej podlagi opravljali dejavnost. Kar se tiče prispevkov za socialno varnost je vseeno ali za svojo dejavnost odprete s.p.- ali pa delate kot zasebni športni delavec. V obeh primerih se morate polno zavarovati in plačevati "visoke" prispevke.

Davek od dejavnosti plačujete v skladu z zakonom o dohodnini. Izberete lahko izmed dveh načinov ugotavljanja davčne osnove : upoštevate dejanske prihodke in odhodke ali pa dejanske prihodke in normirane odhodke v višini 70% prihodkov (pri tej obliki obstaja limit prihodkov do 50.000€ letno). Kakšni bodo vaši stroški pa morate sami vedeti: npr. najem prostora, materialni stroški; stroški prevoza na delo/iz dela; povračilo stroškov za prehrano med delom; itd.....

lp
žuža
Novinec
Novinec

se opravičujem.. ampak :)
če pri nekem klubum vodim pilates, dobim na mesec okoli 150€. Koliko mi dejansko nakažejo? okoli 45€ gre za zavarovanje.. (nimam nobenih stroškov najema dvorane, ali prevoza...). ali obstaja še kaka druga verzija, ki se bolj splača (avtorska pogodba ne spada sem).
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

" Na mesec naj bi zaslužila 150€. "

Pri takih prihodkih je nesmisel odpirati sp oz. sam. dejavnost, saj je samo prispevkov skoraj 300 e.
Odgovori