Pozdravljeni!
Sem "Normiranec" s.p. brez DDV.
Če izdam račun v tuji valuti (recimo USD), ali vsoto preračunam v EUR po srednjem tečaju BS na datum *izdaje* računa, ali na datum *prejema nakazila*?
Hvala!
Račun v USD, preračun v EUR kdaj?
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Račun v USD, preračun v EUR kdaj?
Račun izdate verjetno ne glede na plačilo, takrat ko nastane terjatev, po tečaju banke Slo. Ko dobite plačilo ponovno preračunate po tečaju in nastane razlika. Negativne, ali pozitivne tečajne razlike. Odhodek ali prihodek.
Lp
Lp
Hmm, ni mi čisto jasno, kako to izgleda pri normirancih?
Da malo bolj razložim situacijo:
21.8.2013 opravim storitev in izdam račun. Recimo za 100 USD.
Danes to znese 74,72 EUR. Nakazilo dobim čez 1 teden, ko je vrednost 100 USD npr. 70,00 EUR
Glede na to, da sem normiranec in ne vodim knjigovodstva (razen npr evidence izdanih računov), se na koncu šteje kot moj prihodek pred obdavčitvijo kaj? 74,72 ali 70,00 EUR?
21.8.2013 opravim storitev in izdam račun. Recimo za 100 USD.
Danes to znese 74,72 EUR. Nakazilo dobim čez 1 teden, ko je vrednost 100 USD npr. 70,00 EUR
Glede na to, da sem normiranec in ne vodim knjigovodstva (razen npr evidence izdanih računov), se na koncu šteje kot moj prihodek pred obdavčitvijo kaj? 74,72 ali 70,00 EUR?
Mislim, da višji znesek, ker imate normirane stroške in se vam negativne razlike ne upoštevajo, tako kot noben dejanski strošek.
V obratnem primeru, ko bi izdali račun pri nižjem tečaju, nakazilo pa bi dobili ob višjem, bi bilo enako - upoštevali bi višji znesek.
Počakajte še na kakšen komentar, možno je, da nimam prav.
V obratnem primeru, ko bi izdali račun pri nižjem tečaju, nakazilo pa bi dobili ob višjem, bi bilo enako - upoštevali bi višji znesek.
Moje razmišljanje je enako. Saj v primeru pozitivnih tečajnih razlik so to dodatni prihodki. Torej v vsakem primeru višji znesek.adut napisal/-a:Mislim, da višji znesek, ker imate normirane stroške in se vam negativne razlike ne upoštevajo, tako kot noben dejanski strošek.
Hvala za odgovore!