Pozdravljeni!
Zanima me, kako je z dvigom DDV in avansnimi računi, ki so izdani pred 01.07.2013?
Konkretno- gradnja hiše, dela se plačujejo avansno po situacijah, na koncu se naredi račun za celoto. Kaj se bo zgodilo z 8,5%ddv-jem? Ali bo morala stranka zdaj doplačati razliko do 9,5% ddv-ja ali se bo upoštevalo avanse račune z 8,5%ddv-ja?
Hvala za pomoč
LP Urša
Dvig DDV in avansni račun
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Dvig DDV in avansni račun
bom vprašal kar tu:
Kje dobim pojasnila glede posebne ureditve - obračun DDV po plačani realizaciji. Imam terjatve - neplačane račune še iz lanskega leta, enako iz letošnjega, kdaj bodo plačani, ve samo bog (če je). Nekje sem videl novi obrazec DDV-O, nikjer ni rubrike za stari 20% DDV (niti 8,5%), ki ga bom plačal državi, ko dobim poplačilo računa.
Kje dobim pojasnila glede posebne ureditve - obračun DDV po plačani realizaciji. Imam terjatve - neplačane račune še iz lanskega leta, enako iz letošnjega, kdaj bodo plačani, ve samo bog (če je). Nekje sem videl novi obrazec DDV-O, nikjer ni rubrike za stari 20% DDV (niti 8,5%), ki ga bom plačal državi, ko dobim poplačilo računa.
Re: Dvig DDV in avansni račun
Tukaj je povezava do najpogostejših vprašanj glede povečanja stopenj DDV (glejte 8. točko):birsa napisal/-a:bom vprašal kar tu:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... _odgovori/
Očitno bo potrebno staro in novo stopnjo (20% in 22% ter 8,5% in 9,5%) DDV-ja sešteti in vpisati skupaj v obrazec DDV-O.