S.P. normiranec, storitve v tujini, DDV...

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rab
Novinec
Novinec

S.P. normiranec, storitve v tujini, DDV...

Odgovor Napisal/-a rab »

Imam nekaj vprašanj v zvezi z opravljanjem storitev v tujini, ter izdajanjem računov, DDV-jem…

Sem S.P., normiranec. V okviru svoje dejavnosti razvijam mobilne aplikacije - igre, objavljene aplikacije so uporabnikom na voljo brezplačno. Vir prihodkov so v aplikacije vgrajeni OGLASI. Gre torej za nekakšno oddajanje oglasnega prostora znotraj aplikacij/iger. Vgradnjo oglasov v aplikacijo mi omogočajo na primer podjetja iz Amerike, Švice. Ta podjetja mi potem periodično izplačujejo prihodek iz naslova prometa, ki so ga moje aplikacije opravile zanje (glede na število prikazanih oglasov ipd.).

Vprašanja glede DDV-ja in izdajanja računov:

1. Ali se moram morda identificirati za potrebe DDV? (domnevam, da dokler sodelujem zgolj s podjetji izven EU, to ni potrebno)
2. Ali moram izdati račun? Podjetje izven EU mi izplača prihodek iz opravljenega prometa, kot ga samo »izmeri«. Od mene računa niti ne zahteva niti ne pričakuje. (domnevam, da moram račun vseeno izdati)
3. Kako je potem z DDVjem na računu? (domnevam, da glede na to, da gre za podjetje izven EU, DDV-ja ne obračunam, oziroma ga niti ne omenjam)
4. Če DDV-ja na računu ne obračunam, moram verjetno na račun dodati nekakšno klavzulo? Kakšno?

Vprašanje glede prejemanja plačil:

5. Moram plačilo obvezno prejeti na poslovni račun pri banki? Ali je dopustno prejeti plačilo v tudi v obliki čeka?

In zadnje vprašanje:

6. Kakšni so odgovori v primeru, če začnem sodelovati s podjetjem iz EU, na primer iz Avstrije ali Irske?

Naj dodam še, da gre zaenkrat sicer za majhne zneske, a bi imel rad tole poštimano.

Hvala!
Odgovori