Priloga 14a - Davčni obračun
Moderator: Mirko Zbačnik
-
forumi.klepet
- Računovodski vajenec

Priloga 14a - Davčni obračun
Spoštovani,
oddajam davčni obračun za 2 meseca (jan,feb) ker sem prenehal z dejavnostjo s.p. .
1. v programu silvester fineus me opozarja na obvezno prilogo 14a - podatki o učinkih na davčno obravnavo pri zavezancu, ki preneha z opravljanjem dejavnosti. Kaj to pomeni? Kaj moram priložiti?
2. Opozarja me tudi, da moram zraven priložiti bilanco stanja in izkaz poslovnega izida. Ali to pomeni, da naredim še prilogo zraven obračuna (pri rednem letnem obračunu ni bilo potrebno, ker sem podal izjavo, da sem posredoval ajpes-u).
lp
oddajam davčni obračun za 2 meseca (jan,feb) ker sem prenehal z dejavnostjo s.p. .
1. v programu silvester fineus me opozarja na obvezno prilogo 14a - podatki o učinkih na davčno obravnavo pri zavezancu, ki preneha z opravljanjem dejavnosti. Kaj to pomeni? Kaj moram priložiti?
2. Opozarja me tudi, da moram zraven priložiti bilanco stanja in izkaz poslovnega izida. Ali to pomeni, da naredim še prilogo zraven obračuna (pri rednem letnem obračunu ni bilo potrebno, ker sem podal izjavo, da sem posredoval ajpes-u).
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Priloga 14a - Davčni obračun
Ker med letom oddanih izkazov AJPES ne objavlja, kjer bi lahko do njih dostopala tudi davčna, morate izpolniti tudi prilogi 2 in 3.
Priloga 14a pa obrvnava prenos sredstev iz dejavnosti v gospodinjstvo ob prenehanju dejavnosti. Stvarno premoženje, ki je bilo nabavljeno pred registracijo se ne obravava, ker je bil tudi prinos neobdavčen. Navadno so to osnovna sredstva. Priloga ima podatek "Tržna vrednost", "Davčna vrednost" in razlika, ki vpliva na obdavčitev (pozitivna: davčna - knjigovodska), znesek je vnešen v glavnem obrazcu.
Davčna vrednost je lahko različna od knjigovodske vrednsoti. To je na primer pri osnovnih sredstvih. Davčnavrednost je na primer knjigovodska vrednost osnovnih sredstev z upoštevanjem najvišje davčno priznane stopnje, medtem ko za poslovne namene uporabljate lahko drugačno stopnjo (višjo ali nižjo).
Priloga 14a pa obrvnava prenos sredstev iz dejavnosti v gospodinjstvo ob prenehanju dejavnosti. Stvarno premoženje, ki je bilo nabavljeno pred registracijo se ne obravava, ker je bil tudi prinos neobdavčen. Navadno so to osnovna sredstva. Priloga ima podatek "Tržna vrednost", "Davčna vrednost" in razlika, ki vpliva na obdavčitev (pozitivna: davčna - knjigovodska), znesek je vnešen v glavnem obrazcu.
Davčna vrednost je lahko različna od knjigovodske vrednsoti. To je na primer pri osnovnih sredstvih. Davčnavrednost je na primer knjigovodska vrednost osnovnih sredstev z upoštevanjem najvišje davčno priznane stopnje, medtem ko za poslovne namene uporabljate lahko drugačno stopnjo (višjo ali nižjo).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
forumi.klepet
- Računovodski vajenec

Spoštovani,
ob zaključku poslovanja nimam nič od navedenega:
- zemljišče, zgradbe, nepremičnine, investicije, osnovno sredstvo (odpisano v letu 2012, rabljen računalnik ki sem ga prodal)...
edino kar je ostalo je minimalno pozitivno stanje, ker sem zelo malo posloval v teh dveh mesecih.. (sem bil majhen s.p.)
Ketere rubrike v obrazcu se morajo obvezno izpolniti?
lp
ob zaključku poslovanja nimam nič od navedenega:
- zemljišče, zgradbe, nepremičnine, investicije, osnovno sredstvo (odpisano v letu 2012, rabljen računalnik ki sem ga prodal)...
edino kar je ostalo je minimalno pozitivno stanje, ker sem zelo malo posloval v teh dveh mesecih.. (sem bil majhen s.p.)
Ketere rubrike v obrazcu se morajo obvezno izpolniti?
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Navadno silvester zahteva to prilogo, če je izpolnjena rubrika, mislim da 3.4 v glavnem obrazcu. Denarna sredstva na TRR niso predmet te obravnave, ker z gotovino lahko prosto razpolagate. Lahko je tu material.., a če praite, da ni bilo stvarnega šremoženja ob zaprtju, potem te priloge ni.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

torej lahko povsod samo 0 vpišem in je v redu?
Hvala
Hvala
ja, program bi moral biti zadovoljen, če bo priloga kreirana.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Tokrat se mučim sam s to prilogo. Saj je šlo, le rubrike "Rano" nima, kamor bi vipsal material. oziroma zalogo.
Mirko
Mirko

Ima, ima: I/7: druga sredstvaMirko Zbačnik napisal/-a:Saj je šlo, le rubrike "Rano" nima, kamor bi vipsal material. oziroma zalogo.
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Včearj mi je nagajel ob izpoklonjevanju prave rubrike, danes pa... vse OK.
Ne vem, kaj je bilo s tem Silvotom včeraj.
Ne vem, kaj je bilo s tem Silvotom včeraj.
Mirko
Mirko