Odkup službenega mobitela

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mojcai
Novinec
Novinec

Odkup službenega mobitela

Odgovor Napisal/-a mojcai »

Pozdravljeni!

Od podjetja bi želela odkupiti službeni mobitel. Ta mobitel se je kupil pred dvema letoma in ga nihče ne uprablja. Vem da je amortizacijska doba mobitelov 5 let, torej je amortizacijska stopnja 20 %.
Zanima me, ali mi podjetje mora izdati račun na podlagi amortizacije tega mobitela in plačam le razliko amortizacije do odpisa? Ali lahko zahtevam, da mi podjetje priloži izračun amortizacije in kopijo računa nakupa tega mobitela?

Hvala in lep pozdrav
m
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Odkup službenega mobitela

Odgovor Napisal/-a slovan »

Prodajna cena mobitela je tržna cena v času prodaje. Ta je neodvisna od knjigovodske vrednosti.
mojcai napisal/-a:Zanima me, ali mi podjetje mora izdati račun na podlagi amortizacije tega mobitela in plačam le razliko amortizacije do odpisa? Ali lahko zahtevam, da mi podjetje priloži izračun amortizacije in kopijo računa nakupa tega mobitela?
Podjetje vam bo izdalo račun na podlagi prodajne/tržne cene tega sredstva, ki je (kot sem rekla zgoraj) neodvisna od neodpisane vrednosti kot tudi od nakupne/nabavne cene. Praviloma vam lahko priloži k računu le garancijo, kolikor ta že ni potekla.

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Pogled s strani:

...bi želela odkupiti... ali mi podjetje mora ... Ali lahko zahtevam...

Kaj pa podjetje? Želi prodati (ponuja, vsiljuje) ali vam samo dela uslugo (gre na roko) ...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim, da vprašanje kdo želi in kdo izsiljuje odgovora ne spremeni. V vseh primerih je knjigovodska obravnava enaka... mar ne?

Pravni vidik je pa lahko druačen.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Sploh ni nujno, da je mobitel na osnovnih sredstvih in da je amort doba 5 let. Koliko pa je doba koristnosti mobitela? Če je mobitel vreden do 500€ in ima podjetje v pravilniku o računovodstvu izbrano, da do navedene višine drobni inventar neposredno evidentira med stroški, le ta sploh nima amortizacijskega načrta.

Knjigovodska obravnava je ena, prodaja pa se po prodajni/tržni vrednosti. Razlika so prihodki/odhodki ampak to vas verjetno niti ne zanima. Vi rabite račun in garancijo (v kolikor še je) za kupljeno.

LP
A
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Res je, vse je odvisno od račujovodske usmeritve podjetja, oziroma kako tretira sredstva do vrednosti 500 €. Res je tudi, da je doba uporabnosti mobitelov lahko krajša od petih let, če jih obravnavamo kot osnovna sredstva - vseeno, ali kot osnovna sredstva, ali kot drobni inventar med osnovnimi sredstvi. Pri slednjem je lahko davčni odpis v letu nabave.

Pogledati moramo, kako do sedaj obravnavamo istovrstvna osnovna sredstva. Če so to osnovna sredstva, lahko za poslovne namene določimo tudi krajšo dobo uporabnosti, a tu šteje davčna vrednost. Ta pa je določena in je 5 let. Tako se pri mobitelih prav lahko zgodi, da je tržna vrednost nižja od davčne vrednosti, oziroma knjigovodske vrednosti. Na to moramo biti pozorni, v kolikor poslujemo s povezanimi osebami.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori