Odpravnina - regres

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Banditi
Novinec
Novinec

Odpravnina - regres

Odgovor Napisal/-a Banditi »

Pozdravljeni!
V podjetju sem zaposlen od 3.10.2005 in imam pogodbo za nedoločen čas. Sedaj bo očitno prišlo do prekinitve pogodbe z strani delodajalca(pač ni dovolj dela in nekaj mora storiti). Sedaj pa me zanima kolikšna odpravnina mi pripada? Verjetno po ključu 1/5 krat število let. Ampak kaj se vzame za osnovoza izračun? Ali so to zadnje 3 bruto plače ali povprečje vseh plač ali kako je s tem? REcimo da je povprečje zadnjih 3 plač 1300 bruto, kolikšna je nato odpravnina? Ali je zame bolje da počakam z odpovedjo do 4.10, kajti potem bom zaposlen celih 8 let in se vzame 8 namesto 7 let, ali je to tako?
Pa še ena zadeva. ZA letošnje leto mi še ni bil izplačan regres. Ali mi tudi ta pripada zraven odpravnine ali ne?
Mogoče so malo enostavna vprašanja tako da upam, da mi kdo svetuje in odgovori čimprej!!!
Hvala
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Odpravnina - regres

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Regres vam pripada v celoti, saj je vezan na pravico do koriščenja letnega dopusta. Če daste odpoved sami, vam odpravnina ne pripada
108. člen ZDR-1
"(1) Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
(2) Delavcu pripada odpravnina v višini:
– 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do deset let,"
Banditi
Novinec
Novinec

Odpoved mi bo dal delodajalec, tako da mi odpravnina pripada verjetno ob temu pa mi morajo izplačati še regres če prav zastopim? Kaj pa če podjetje nima sredstev, se obrišem pod nosom? Kako pa je z delovno dobo, ali je potem res zame najbolje da sem odpuščen po 4.10?
Če prav zastopim je odpravnina: 7*(1300/5)= 7*260=1820eur, ali če počaka delodajalec do po 4.10 pa 8*260 je tako? Ali je to znesek ki ga dobim na račun ali moram še kaj odbiti?
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Terjatve iz ZDR zastarajo v 5 letih, tako odškodnina kot tudi regres. podjetje vam je to dolžno izplačati ko ima sredstva, če gre v stečaj, se prijavite svojimi terjatvami v postopek.

Glede izračuna odpravnine imate prav in ni obdavčena.

LP
A
Banditi
Novinec
Novinec

Se opravičujem za nevednost ampak še nekaj me zanima. Kako je z odpovednim rokom in plačo med njim? Ali lahko reče delodajalec, da imam 2 meseca odpovednega roka in med tem dobivam minimalno plačo? Ali mi lahko kar "z lufta" zniža plačo na minimalno? Drugače je enkrat sredi zime že zmanjšal brez obvestila za 200EUR, ampak takrat nisem komentiral, ker sem pač mislil da bo že(pa pripadnost firmi pa to).
Sedaj se mi zdi pa malo čudno, da lahko naredi to med odpovednim rokom(ki se mi zdi tudi malo dolg). Kako potem računa zavod, od česa da potem nadomestilo, od plač pred odpovedjo ali kako?
Hvala in LP
Odgovori