Podlaga 103

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nt1988
Novinec
Novinec

Podlaga 103

Odgovor Napisal/-a nt1988 »

Pozdravljeni,

imam nekaj vprašanj glede zavarovanja. Stara sem 25 let, imam status študenta in sem lastnica večosebnega d.o.o. (prokuristka, ne direktorica, ne poslovodna oseba, ne zaposlena - torej to ni moj edini ali glavni poklic).

Na tej povezavi (2. točka):
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... 03_in_104/

piše v prvem odstavku:

"Zavarovalna podlaga 103 se uvaja za lastnike zasebnih podjetij, ki niso obvezno zavarovani na drugi podlagi (6. točka prvega odstavka 15. člena ZZVZZ) in iz tega naslova izpolnjujejo pogoje le za obvezno zdravstveno zavarovanje."

6. točka prvega odstavka 15. člena ZZVZZ: "osebe, ki so lastniki zasebnih podjetij v Republiki Sloveniji, če niso zavarovane iz drugega naslova;"

Če sem obvezno zavarovana na drugi podlagi (npr. 077 - po mami) ali podlaga 103 še vedno velja zame?

Lep pozdrav,
Nina
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Podlaga 103

Odgovor Napisal/-a slovan »

Prispevkov za zdravstveno zavarovanje ste kot lastnik podjetja "oproščeni" do izpolnitve starostne meje 26 let---samo do tega leta ste lahko zavarovani po starših.
Prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za takšne primere tudi ni v zakonodaji; izjema so le študenti (ne glede na starost), ki opravljajo dejavnost preko s.p.-ja. Ti se bodo morali obvezno zavarovati ali pa lastniki/poslovodje.

lp
nt1988
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a nt1988 »

Hm. Sem še na enem forumu postavila isto vprašanje, pa so mi takole odgovorili:
Pozdravljeni,
spremenjena Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja z dne 14.2.2009 (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... evilka=197) določajo, da morajo biti osebe, ki so lastniki družb (ne direktorji, ne poslovodne osebe, ne zaposlena oseba, kot navajate), zavarovani po podlagi 103 (ima prednost pred zavarovanostjo kot družinski član).
Svetujemo vam, da se za natančna pojasnila vključitve v obvezno zdravstveno zavarovanje obrnete na vašo Območno enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Zdaj mi pa ni čisto nič več jasno..
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ker na forumih praviloma samo "klepetamo", vam ne preostane drugega kot da pokličete na Zavod za zdravstveno zavarovanje, kjer vam bodo posredovali strokovni odgovor.
Iz zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja izhaja, da se lastniki zasebnih podjetij zavarujejo, če niso zavarovani iz drugega naslova. In očitno pojem drugega naslova ne vključuje zavarovanja kot družinski član. Kar pomeni, da je najbrž ta drugi odgovor, ki ste ga pridobili na forumu pravilen.
Tudi sama se zasledila odgovor osebe, ki ga smatram kot strokovnjaka na tem področju, ki pravi (vir KM):
Kadar je študent v večosebni d.o.o. (tj. d.o.o. z več kot enim družbenikom) samo družbenik, ne pa tudi poslovodna oseba, se je dolžan obvezno socialno zavarovati samo za zdravstveno zavarovanje (ZZ - bolezen in poškodbe izven dela, poškodbe pri delu in poklicne bolezni) po zavarovalni podlagi 103 – Osebe, ki so družbeniki zasebnih družb in zavodov, če niso zavarovane na drugi podlagi, zaradi česar več ne more biti zdravstveno zavarovan kot družinski član.

Ne glede na ta mnenja pa je najbolje, da poiščete tudi odgovor s strani ZZSZ.
Se opravičujem, če sem vas dodatno zmedla.

lp

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Če sem obvezno ? zavarovana na drugi podlagi (npr. 077 - po mami)

dvomim, da je zavarovanje po starših obvezno zavarovanje, ki bi omogočilo izognitev zavarovanju po 103. lp
Odgovori