Polovicni delovni cas in popoldanski s.p

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rvukma
Novinec
Novinec

Polovicni delovni cas in popoldanski s.p

Odgovor Napisal/-a rvukma »

Pozdravljeni,

imam eno vprasevanje zvezi s popovicnim delovnim casom in popoldanskim sp. Zaposlen sem za 4 urne dnevno (za polovicni delivni cas). Sedaj si mislim odpret se popoldanski s.p.. Zanima me ali je mogoce si sploh odpret popoldanski s.p. glede na to da sem zaposlen samo za 4 ure dnevno in koliksni bodo potem prispevki za popoldanski s.p.??

Hvala za odgovor

Rok
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Polovicni delovni cas in popoldanski s.p

Odgovor Napisal/-a slovan »

Glede na to, da ste zavarovani le za polovični delovni čas iz naslova delovnega razmerja, se morate za preostanek do polnega delovnega časa (4ure dnevno) zavarovati iz naslova opravljanja dejavnosti (s.p.). Prispevki so sorazmerni glede na zavarovalni čas - torej polovico tistih, ki bi jih plačali za polni delovni čas. V primeru zavarovalne osnove v višini minimalne plače so prispevki skupaj 38,2%:
- minimalna plača 783€
- prispevki za polni delovni čas= 299€
- prispevki za polovični delovni čas= cca 150€ mesečno.

lp
rvukma
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor. Zanima me to so celotni prispevki ali se potem mora se placati prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje? Sem pa v 28. placilnem razredu ce ma to kaj veze z prispevki.

Hvala za odgovor

Rok
slovan
Super računovodja
Super računovodja

rvukma napisal/-a:Hvala za odgovor. Zanima me to so celotni prispevki ali se potem mora se placati prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje? Sem pa v 28. placilnem razredu ce ma to kaj veze z prispevki.
V skupnih prispevkih 38,2% so vsi prispevki: zdravstveno zavarovanje, pokojninsko zavarovanje; starševsko varstvo, zaposlovanje).
Plačilni razred v katerega ste uvrščeni in po katerem prejemate plačo za 4ure dela so pomembni zgolj za vašo plačo, ne pa tudi za prispevke za socialno varnost, ki jih boste plačevali kot s.p.. Tam je osnova najmanj minimalna plača (2013+2014) ko začnete poslovati, oziroma vaš dobiček (povečan za prispevke za socialno varnost) iz dejavnosti v drugem letu poslovanja.

lp
rvukma
Novinec
Novinec

Najlepsa hvala za odgovor.

Imam pa se samo eno vprasanje. Danes sem zasledil da bodo v kratkem povecali prispevke za s.p.-eje. Zanima me koliko bom pa sedaj moral placevati vseh prispevkov na mesec??

Hvala.

Rok
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Po zadnjih informacijah naj bi se prispevki za zdravstveno zavarovanje povečali za 20€ za polni delovni čas - za polovični delovni čas je polovico tega zneska. Povišanje naj bi veljalo od 01.01.2014 dalje.

lp
humptydumpty
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a humptydumpty »

slovan napisal/-a:Po zadnjih informacijah naj bi se prispevki za zdravstveno zavarovanje povečali za 20€ za polni delovni čas - za polovični delovni čas je polovico tega zneska. Povišanje naj bi veljalo od 01.01.2014 dalje.

lp
Tole me bega, ker glede popoldanskih SP-jev iz različnih virov berem različne interpretacije. Npr (http://www.delo.si/novice/politika/vlad ... vstvu.html) "Več bodo plačevali popoldanski obrtniki (zdaj 4,55, po novem 32)", na 24ur pa so poročali (http://www.24ur.com/samostojni-podjetni ... i-vec.html), "popoldanski s.p.-ji in pogodbeni delavci pa bodo prispevke morali plačati od vsakega posameznega plačila za opravljeno delo".

Še eno vprašanje z moje strani: sem tudi polovično zaposlen, nimam pa še popoldanskega SP-ja. Plačujem pa si tistih 95,41 EUR za prostovoljno obvezno pokojninsko zavarovanje (za 4 ure torej). Je tale znesek vračunan v tistih tvojih 150 EUR, ki bi jih plačeval, če bi odprl popoldanski SP? Hvala!
slovan
Super računovodja
Super računovodja

humptydumpty napisal/-a:Tole me bega, ker glede popoldanskih SP-jev iz različnih virov berem različne interpretacije. Npr (http://www.delo.si/novice/politika/vlad ... vstvu.html) "Več bodo plačevali popoldanski obrtniki (zdaj 4,55, po novem 32)", na 24ur pa so poročali (http://www.24ur.com/samostojni-podjetni ... i-vec.html), "popoldanski s.p.-ji in pogodbeni delavci pa bodo prispevke morali plačati od vsakega posameznega plačila za opravljeno delo".
Če ne delate na tem področju, iz sestavkov v medijih ne boste dobili odgovora, ki ga potrebujete. Članki govorijo o povečanju stopenj prispevkov za:
- samostojne podjetnike, ki opravljajo dejavnost in so zavarovani za polni delovni čas (njim se prispevki za zdravstveno zavarovanje povečajo za cca 20€ na mesec);
- samostojne podjetnike, ki opravljajo dejavnost in so zavarovani na drugi podlagi (delovno razmerje za polni deloni čas 40 ur na teden - 8 na dan) in plačujejo le pavšalne prispevke: sedaj 4,55€ na mesec, po novem nekaj čez 32€ na mesec;
- pogodbeniki po podjemni pogodbi, avtorski pogodbi; pogodbi o začasnem in občasnem delu (tudi ti so sedaj plačevali po 4,55€ na mesec).......
humptydumpty napisal/-a:Še eno vprašanje z moje strani: sem tudi polovično zaposlen, nimam pa še popoldanskega SP-ja. Plačujem pa si tistih 95,41 EUR za prostovoljno obvezno pokojninsko zavarovanje (za 4 ure torej). Je tale znesek vračunan v tistih tvojih 150 EUR, ki bi jih plačeval, če bi odprl popoldanski SP? Hvala!

Že zgoraj sem napisala, da v primeru, ko niste obvezno zavarovani za polni delovni čas 40 ur na teden oziroma 8 ur na dan, boste opravljali dejavnost (odprli boste s.p.) za preostale 4 ure in plačevali vse prispevke za socialno varnost za te preostale 4 ure. Torej za ta del dejavnosti ne plačujete pavšalnih prispevkov ampak redne prispevke (skupaj so prispevki od osnove minimalna plača cca 300€ na mesec za polni delovni čas). In po novi zakonodaji se bodo prispevki za zdravstveno zavarovanje (trenutno 105,40€ skupaj povečali za cca 20€ na mesec za polni delovni čas!!)
Prisp. zavarovanca za PIZ: 15,50% = 121,47
Prisp. delodajalca za PIZ: 8,85% = 69,35
Skupaj prispevki za PIZ = 190,82
Prisp. zavarovanca za ZZ: 6,36% = 49,84
Prisp. delodajalca za ZZ: 6,56% = 51,41
Prisp. za poškodbe pri delu: 0,53% = 4,15
Skupaj prispevki za ZZ = 105,40
Prisp. zavarovanca za starš. var.: 0,10%
Prisp. delodajalca za starš. var.: 0,10%
Skupaj prispevki za starš. var.
Prisp. zavarovanca za zaposl.: 0,14%
Prisp. delodajalca za zaposl. : 0,06%
Skupaj prispevki za zaposl.

Če je znesek, ki ga navajate (95,41€) iz naslova delovnega razmerja za polovični delovni čas, je jasno, da ni vključen v tisti del prispevkov za obvezno zavarovanje, ki izhaja iz opravljanja dejavnosti - ko boste odprli s.p. za dodatne 4 ure in boste tako skupaj z delovnim razmerjem zavarovani za predpisan polni delovni čas 8 ur na dan oziroma 40 ur na teden. Iz tega lahko razberete, da v vašem primeru sploh ne morete """imeti popoldanskega s.p.-ja""" in s tem tudi za vas ne veljajo pavšalni prispevki.

lp
humptydumpty
Novinec
Novinec

Hvala za pojasnilo, očitno sem slabo razumel pogoje za popoldanski SP.
Če je znesek, ki ga navajate (95,41€) iz naslova delovnega razmerja za polovični delovni čas, je jasno, da ni vključen v tisti del prispevkov za obvezno zavarovanje, ki izhaja iz opravljanja dejavnosti
Znesek (95,41€) plačujem za prostovoljno obvezno pokojninsko zavarovanje za preostale 4 ure, za katere nisem zaposlen (prve 4 ure so plačane iz prispevkov od plače v podjetju kjer sem zaposlen). Če prav sklepam, z odprtjem SP-ja in plačevanjem prispevkov za preostale 4 ure sem potem tudi obvezno pokojninsko zavarovan za te 4 ure in potem ne bom več potreboval posebej plačevati teh 96 EUR? Ali pa sem spet kaj narobe razumel? :) Hvala!
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Prostovoljno obvezno pokojninsko zavarovanje... na podlagi katere zavarovalne podlage pa plačujete prostovoljno pokojninsko zavarovanje?:
- prispevki za PIZ skupaj so za polni delovni čas od minimalne plače: 190,82€, za polovični delovni čas pa znesek, ki ga plačujete (95,41€).
Ta prispevek je potem vključen v prispevke, ki jih boste plačevali kot s.p. za preostale 4 ure, v skupni višini cca 150€ (razlika so potem prispevki za zdravstveno zavarovanje, starševsko varstvo, zaposlovanje... ).

lp
humptydumpty
Novinec
Novinec

na podlagi katere zavarovalne podlage pa plačujete prostovoljno pokojninsko zavarovanje?
Na osnovi tega: "...se lahko prostovoljno vključi v obvezno zavarovanje oseba v delovnem razmerju s krajšim delovnim časom, vendar le za razliko do polnega delovnega časa." (ZPIZ-2, 25. člen, 3. odstavek).

Hvala za informacije, zdaj že imam boljšo sliko o tem, kaj me čaka.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Torej šifra zavarovalne podlage 007: prostovoljna vključitev v pokojninsko zavarovanje.

lp
Odgovori