Odpravnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
marina4
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odpravnina

Odgovor Napisal/-a marina4 »

Delavcu so vročili odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov 25.7. Dogovorili smo se da prekine del. razmerje 25.9. Osnovo za odpravnino smo mu računali po izplačanih plačah do 25.7. torej povprečje od aprila, maja in junija.

Ponovno sem preverila v ZDR-1 kjer je napisano v 108. členu; "Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo."

Zanima me kako računate ostali. Kako si razlagate odpoved, saj vemo, da ostane delavec navadno še vsaj 1 mesec v podjetju.
Ali vi pred izplačilom še enkrat preračunate osnovo na dan 25.9.?

Hvala

M
marina4
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Odpravnina

Odgovor Napisal/-a marina4 »

Ali lahko kdo pomaga?

Hvala

M
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a meurs »

Ne, za mene je datum odpoved 25.7.2013. Takrat ste mu odpovedali delovno razmerje. Mi v odpoved samo že napišemo znesek odpravnine. Ponavadi je znesek isti, ali pa celo vvišji kot če bi upoštevali še plačo iz odpovednega roka.
helianthus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a helianthus »

Pri nas bi v tem primeru izračunali osnovo za odpravnino iz povprečja plač za junij, julij in avgust. Smatramo, da je odpoved delovnega razmerja na dan, ko delavec dela zadnjič, in ne, ko mu je bila odpoved vročena. Zadnje tri plače pred odpovedjo (pred 25.9.) pa so bile za mesece junij, julij in avgust.
Odgovori