Plačevanje prispevkov (brezposelna oseba) kot 10% lastnik

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
knagode
Novinec
Novinec

Plačevanje prispevkov (brezposelna oseba) kot 10% lastnik

Odgovor Napisal/-a knagode »

Pozdravljeni,

Smo v fazi ustanavljanja podjetja in smo že čisto zmedeni, ker dobivamo toliko različnih informacij - zato se obračam na ta forum.

Trenutno sem brezposelna oseba, prijavljen na zavodu in s partnerji ustanavljamo podjetje, v kateremu bom imel 10% delež.

Morem poleg obveznega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja plačevati še kaj?

Preden bo na podjetje prišel dobiček, bo verjetno preteklo še nekaj časa, ko pa bo - bi si sam odprl SP, na katerega bi mi podjetje plačevalo moje storitve. Zanima me, če je kakšna možnost, da bi bil ta s.p. subvencioniran (da se mi vsaj za nekaj časa pokrije tistih 300EUR mesečnih prispevkov). Je kakšna druga možnost subvencije, ki bi bila za nas zanimiva?

Hvala!
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Plačevanje prispevkov (brezposelna oseba) kot 10% lastni

Odgovor Napisal/-a adut »

Mislim, da se kot lastnik podjetja morate zavarovati in plačevati prispevke od najnižje pokojninske osnove (to je trenutno cca 325 € prispevkov mesečno), ne glede na to, da imate samo 10% delež.
Subvencijo za s.p. lahko pridobite, če izpolnjujete pogoje - ta podatek dobite na zavodu za zaposlovanje.
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bpp »

res je.....tudi kot 1% lastnik ste dolžni urediti socialo od minimlane osnove......
pa še pravic pri Zavodu ne bi imeli za kakšno kasnejšo samostojno pot.....
bpp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

knagode napisal/-a:Trenutno sem brezposelna oseba, prijavljen na zavodu in s partnerji ustanavljamo podjetje, v kateremu bom imel 10% delež.

Morem poleg obveznega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja plačevati še kaj?
Premalo natančni ste pri postavljanju vprašanja!! Predpostavljam, da ste brezposelna oseba prijavljena na Zavodu in ne prejemate nadomestila za brezposelnost!!! Prispevek za zdravstveno zavarovanje si plačujete sami kot občan (dodatno zdravstveno zavarovanje si boste vedno plačevali sami)!.

Družbeniki pravnih oseb in zavodov, ki niso zavarovani na drugi podlagi se morajo obvezno zdravstveno zavarovati - prijaviti v zavarovanje z zavarovalno podlago 103 z dnem vpisa v register. Zavarovalna osnova je v letu 2013 še najnižja pokojninska osnova (prispevki so skupaj 13,45%), v letu 2014 je minimalna plača, v letu 2015 pa se določa glede na določen odstotek od povprečne plače v RS. Po prijavi pač ne boste več plačevali obveznega zdravstvenega zavarovanja kot občan.
V primeru, da bi pa bili imenovani za poslovodno osebo (direktor) pa se morate obvezno zavarovati (zavarovalna podlaga 040 +112) tako po pokojninski zakonodaji (16. člen zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju) kot tudi v skladu z zakonom o zdravstvenem zavarovanu. Zavarovalna osnova je v letu 2013 najnižja pokojninska osnova.....skupaj je prispevkov za 38,2% od omenjene osnove (najnižja pokojninska osnova za mesec oktober 2013 je 848,07€).
knagode napisal/-a:Preden bo na podjetje prišel dobiček, bo verjetno preteklo še nekaj časa, ko pa bo - bi si sam odprl SP, na katerega bi mi podjetje plačevalo moje storitve. Zanima me, če je kakšna možnost, da bi bil ta s.p. subvencioniran (da se mi vsaj za nekaj časa pokrije tistih 300EUR mesečnih prispevkov). Je kakšna druga možnost subvencije, ki bi bila za nas zanimiva?
Glede na zapisano se takoj postavi vprašanje: boste kot brezposelna oseba opravljali določene storitve za podjetje in teh storitev ne boste "zaračunali"? To pomeni delo na črno (nimate sklenjene ne pogodbe o zaposlitvi, ne podjemne pogodbe??, ne avtorske pogodbe????)
Subvencijo za samozaposlitev, ki jo daje zavod za zaposlovanje lahko prejmete, če izpolnjujete pogoje. Več o tem si preberite na njihovi spletni strani. To, da ste solastnik podjetja trenutno ni ovira, saj zakon določa, da ne smete biti večinski lastnik (večinski družbenik v gospodarski družbi, z lastniškim deležem 50 % ali več).
Razen tega pa so novoustanovljeni s.p.ji (velja prvi vpis v poslovni register) delno oproščeni plačila prispevkov za obvezno pokojninsko zavarovanje (skupaj je prispevkov 24,35% od zavarovalne osnove, ki je pri s.p.-jih najmanj minimalna plača 783€, prispevki za PIZ so 190,67€): v prvem letu poslovanja v višini 50 % (95,34€€) in v naslednjem letu poslovanja v višini 30 % prispevkov (57,20€), obračunanih od zavarovalne osnove. Tako bi v prvem letu plačevali namesto 299,13€ = 203,79€ in v drugem letu 241,93€.

Sicer pa glede na to, da se prvič podajate na novo poslovno pot in imate še kar nekaj nerazčiščenih "pojmov", vam svetujem, da poiščete strokovno osebo, ki vam bo pokazala vse pasti, ki vas čakajo pri ustanavljanju in naprej. Verjemite, da se vam bo to kaj hitro obrestovalo. Če želite dobiti vsaj grobo sliko, so forumi (kot klepetalnica in ne svetovalnica) dobrodošli. Za konkretne rešitve (napotke) pa to niso.

lp
knagode
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a knagode »

@slovan, pravilno ste predvidili našo situacijo.
slovan napisal/-a: Družbeniki pravnih oseb in zavodov, ki niso zavarovani na drugi podlagi se morajo obvezno zdravstveno zavarovati - prijaviti v zavarovanje z zavarovalno podlago 103 z dnem vpisa v register. Zavarovalna osnova je v letu 2013 še najnižja pokojninska osnova (prispevki so skupaj 13,45%), v letu 2014 je minimalna plača, v letu 2015 pa se določa glede na določen odstotek od povprečne plače v RS. Po prijavi pač ne boste več plačevali obveznega zdravstvenega zavarovanja kot občan.
lp
V podjetju ne bom direktor ali poslovodja. Torej od dne, ko bomo postali družbeniki - obvezno zdravstveno zavarovanje kot občan (cca 15 EUR?) ne bo dovolj in se moram zavarovati z zavarovalno podlago 103? (kar znaša cca 150 EUR/mesec)

Hvala vsem za nasvete!
Klemen
amadeus
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a amadeus »

Pozdravljeni,

torej se mora v primeru prijavljenosti na zavod brez nadomestila in plačevanju prispevkov za zdr. zavarovanje kot občan, ter hkrati če bo oseba družbenik v podjetju, vseeno prijaviti še pod osnovo 103? in ali od tega še kaj plača?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

knagode napisal/-a:V podjetju ne bom direktor ali poslovodja. Torej od dne, ko bomo postali družbeniki - obvezno zdravstveno zavarovanje kot občan (cca 15 EUR?) ne bo dovolj in se moram zavarovati z zavarovalno podlago 103? (kar znaša cca 150 EUR/mesec)
Prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje, zavarovalna podlaga 103: 848,07€ x 13,45% = 114,05.
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa je "vaša odločitev", višina premije pa je odvisna od posamezne zavarovalnice.
amadeus napisal/-a:torej se mora v primeru prijavljenosti na zavod brez nadomestila in plačevanju prispevkov za zdr. zavarovanje kot občan, ter hkrati če bo oseba družbenik v podjetju, vseeno prijaviti še pod osnovo 103? in ali od tega še kaj plača?
Obvezno zavarovanje družbenikov, če niso zavarovani na drugi podlagi in so prijavljeni kot brezposelne osebe brez prejemanja nadomestila, je na podlagi osnove 103. Ko prične plačevati prispevke po tej osnovi, seveda ne plačuje več istega prispevka kot občan.

lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Torej sem imela napačne informacije, se opravičujem.
Zdaj pa imam vprašanje: ali lahko družbenik, ki ni poslovodna oseba, prejema nadomestilo, če mu preneha delovno razmerje?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Menim, da ni ovir, ker bo postala brezposelna oseba iz naslova delovnega razmerja. Več pa si preberite na tej povezavi:
http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitv ... adomestilo

lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Hvala, to sem gledala, pa mi ni bilo čisto jasno.
Če prav razumem, je potem družbenik, ki prejema nadomestilo, zavarovan in se mu ni treba prijaviti v zavarovanje pod šifro 103 za čas prejemanja nadomestila?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Brezposelne osebe, ki prejemajo nadomestilo so obvezno zavarovane in se zato ne zavarujejo na drugi podlagi. Dodatno zdravstveno zavarovanje ni vključeno v to zavarovanje.

lp
Odgovori