pozdravljeni, imam eno dilemo in vas prosim za pomoč!
podjetje ima v lasti nepremičnino, ki jo trenutno ne potrebuje in jo je dalo v najem , najemniki bodo najemnino plačevali v gotovini.
Kako to poknjižiti,da bo pravilno.
Sklenili smo pogodbo, s katero smo določili višino najemnine, kako pa je z obračunom akontacije davka in napovedjo dohodka iz oddajanja premoženja v najem?
s tem se prvič srečujemo in bi prosila za obrazložitev postopka in način prenosa v poslovne knjige!!
Hvala za odgovore že v naprej!!
knjiženje najemnine
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: knjiženje najemnine
Sprašujete: vi ste gospodarska družba kot najemodajalec; vaši najemniki so ?????? (d.o.o.; s.p.; fizične osebe)...
Med gospodarskimi subjekti praviloma ni plačevanja z gotovino (razen do zneska 420€); najemnina je za vas prihodek in je kot taka vključena v davčno osnovo davka od dohodkov pravnih oseb.
Najem morate prijaviti tudi GURS-u (do 15. v mesecu za sklenjen pogodbe iz preteklega meseca).
Pomembno je tudi ali ste pri nabavi nepremičnine imeli pravico do odbitka DDV in ali boste pri izdaji računa obračunali DDV ali ne (dajanje v najem nepremičnin je sicer oproščeno DDV-ja po 44. členu ZDDV-1, lahko pa oba ob izpolnjevanju določenih pogojev podata izjavo o obračunu DDV-ja na davčni organ).
lp
Med gospodarskimi subjekti praviloma ni plačevanja z gotovino (razen do zneska 420€); najemnina je za vas prihodek in je kot taka vključena v davčno osnovo davka od dohodkov pravnih oseb.
Najem morate prijaviti tudi GURS-u (do 15. v mesecu za sklenjen pogodbe iz preteklega meseca).
Pomembno je tudi ali ste pri nabavi nepremičnine imeli pravico do odbitka DDV in ali boste pri izdaji računa obračunali DDV ali ne (dajanje v najem nepremičnin je sicer oproščeno DDV-ja po 44. členu ZDDV-1, lahko pa oba ob izpolnjevanju določenih pogojev podata izjavo o obračunu DDV-ja na davčni organ).
lp
najemniki so fizične osebe,
ddv- ja ne bomo obračunavali.
to poročanje Gursu sem že zaznala ja in urejamo,
tudi jaz sem tako razmišljala, da nam gre to v prihodek, vendar sem v dilemi glede novega zakona, kipravi, daje najemnina obdavčena po 25 % stopnji in je to končni davek. (ali to velja samo za najemodajalce fizične osebe).
Potemtakem tudi napovedi od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem do 15 januarja za preteklo leto ne oddajamo, ali pač?
to poročanje Gursu sem že zaznala ja in urejamo,
tudi jaz sem tako razmišljala, da nam gre to v prihodek, vendar sem v dilemi glede novega zakona, kipravi, daje najemnina obdavčena po 25 % stopnji in je to končni davek. (ali to velja samo za najemodajalce fizične osebe).
Potemtakem tudi napovedi od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem do 15 januarja za preteklo leto ne oddajamo, ali pač?
Drži, to poročanje in dohodnina je samo za fizične osebe.
hvala za odgovore!
Ali ste pri nabavi nepremičnine imeli pravico do odbitka DDV? Tudi to je pomembno.bučkabb napisal/-a:najemniki so fizične osebe,
lp