Malica za samozaposlenega

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Malica za samozaposlenega

Odgovor Napisal/-a PETRA123 »

Pozdravljeni!

V letošnjem letu sem odprla s.p. in se samozaposlila. Plačujem si samo prispevke. Zanima me ali si lahko mesečno obračunam tudi stroške prehrane 6,12 EUR ali manj in s kakšnim papirjem je to potrebno urediti. Zanima pa me tudi, če kdo ve kje je to navedeno?

Hvala za odgovor!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Malica za samozaposlenega

Odgovor Napisal/-a slovan »

Člen iz Zakona o dohodnini:
57. člen
(delno priznani odhodki)
Stroški, ki se nanašajo izključno na zavezanca po tem poglavju, se priznajo pod pogoji in do višin, ki jih na podlagi 44. člena tega zakona za delojemalce določi vlada, in sicer:
1. stroški v zvezi s službenimi potovanji,
2. stroški prehrane med delom,
3. stroški prevoza na delo in z dela,
4. stroški dela na terenu.

Znesek povračila za prehrano med delom je po uredbi v višini kot ste jo navedli. Za sam obračun ne potrebujete nobenega papirja, knjižni dokument je temeljnica na koncu meseca. Paziti pa morate: povračilo za prehrano se izključuje z dnevnico - vodenje evidence službenih potovanj/potnih nalogov na katerih ste obračunali dnevnico - za ta dan ne morete prejti povračila za prehrano..... (več o tem piše v Uredbi).

Vse to velja, če ugotavljate davčno osnovo na podalgi dejanskih prihodkov/odhodkov. Kolikor pa ugotavljate davčno osnovo na podlagi normiranih stroškov, pa je povračilo tako vključeno v tistih 70% normiranih stroškov in jih nikjer ne prikazujete.

lp
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Res najlepša hvala za izčrpen odgovor! :)
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Še enkrat bi se rada obrnila na Slovana, ki je očitno zelo podkovan v računovodstvu. Nedavno sem objavila članek na forumu pod rubriko DDV, GOSPODARSKE DRUŽBE z nazivom DDV obrazci tujina. Lepo prosim, če si preberete članek in mi probate odgovoriti. Hvala!
Odgovori