ODLOČBA ZA INVALIDNOST IN BOLNIŠKA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

ODLOČBA ZA INVALIDNOST IN BOLNIŠKA

Odgovor Napisal/-a meurs »

Pozdravljeni,
A se je že kdo srečal s tem primerom: Zaposleni je na bolniški - že dlje časa in ima odločbo do sredine novembra. Prejeli pa smo odločbo, da je postal invalid 3. kat. in da je zmožen za delo od septembra naprej.

Ampak to smo prejeli danes, torej konec oktobra. Zaposleni je na bolniški.

Kaj naj zahtevamo, da prekine bolniško? Da mora delati? Ali naj bo na bolniški do konca odločbe in šele nato nastopi z delom?

Kakšne izkušnje?
Hvala
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Re: ODLOČBA ZA INVALIDNOST IN BOLNIŠKA

Odgovor Napisal/-a bpp »

Vsekakor bi poklicala na ZZZS kako postopati. Imate namreč njihovo veljavno odločbo do sredine novembra, in po mojem vedenju ta šteje. Ugotovljena invalidnost seveda ne izključuje bolniškega staleža. Odločbo o invalidnosti ste po mojem vedenju dobili od ZPIZa. V skladu s to odločbo boste spremenili M1, vpisali invalidnost in uveljavili pravice pri SVZI, če izpolnjujete pogoje (pravica do mesečne nagrade za zaposlene invalide nad kvoto, pravica do oprostitve plačila prispevkov PIZ). Uspešno opravite, bpp
JulijaL
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: ODLOČBA ZA INVALIDNOST IN BOLNIŠKA

Odgovor Napisal/-a JulijaL »

Mi smo imeli izkušnjo, ko je bila delavka zelo dolgo na bolniški, potem pa je ZPIZ dal odločbo, da je invalid 3. kategorije in da lahko dela 20 ur na teden z raznimi omejitvami. Seveda se datumi ZPIZa in ZZZS niso ujemali - ampak tolmačenje ZPIZa je bilo, da njihova odločba velja od takrat, ko delavka ne bo več na bolniški. Takrat smo morali skleniti novo pogodbo z delavko v skladu z ZPIZovo odločbo in je pričela z delom v skrajšanem delovnem času v skladu z omejitvami. Smo pa imeli kar precej usklajevanja in priznam, da mi je šlo veliko živcev, ker je naenkrat nastala "luknja, velika 1,5 meseca". Namreč, po odločbi ZZZS je delavka imela bolniško podaljšano za naprej, ko pa je prišla odločba ZPIZa (seveda za nazaj), pa ZZZS z dnem ZPIZove odločbe ni več želel plačevati njene bolniške. ZPIZ pa ni želel dati delne pokojnine nič prej, kot pa ob poteku odločbe ZZZS. To je bilo pred 3 leti, ko še nismo čutili krize, zato smo delavki pomagali in nekaj smo pokrili z rednim dopustom, nekaj pa z izrednim dopustom. V glavnem, veliko sreče.

Lp!
Odgovori