Ameriški čeki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bostjanc
Novinec
Novinec

Ameriški čeki

Odgovor Napisal/-a bostjanc »

Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje in sicer.

Podjetje v AMERIKI bi za storitev želelo plačati fizični osebi (ki nima prijavljene nobene dejavnosti, npr s.p. in živi v EU/Sloveniji) v Ameriških čekih.
Če prav razumem so Ameriški čeki pisani na ime, priimek, stalni naslov te osebe in ti jih banka (katerakoli?) izplača v gotovini.

Kaj pomeni to s strani fizične osebe in dohodnino/davčno utajo? Fizična oseba je verjetno po nekem zakonu dolžna prijaviti dohodnino za ta dohodek?
Ali ima DURS dostop do tega podatka, ko banka fizični osebi izplača gotovino "iz" ameriškega čeka.

Lep pozdrav!
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: Ameriški čeki

Odgovor Napisal/-a meurs »

Nekatere banke ne želijo to izplačevati - preverite na bankah.
bostjanc
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a bostjanc »

Pozdravljeni.
Hvala za odgovor.
Predvsem me zanima s strani davčnega spektra kaj to izplačilo pomeni?
Sem komitent banke SKB, kjer sem dobil informacijo, da iz teh čekov dobiš nakazilo na TRR.
Ali ga potemtakem moraš sproti "prijavljati" na DURS, ali potem ko dobiš napoved dohodnine to urejaš? Kako je s tem me zanima.
Hvala in lep pozdrav!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Plačilo v čekih samo po sebi ni problematično. Vprašanje je kakšno vrsto storitve opravljate za ameriško podjetje, ki vam to storitev pač plača s predajo čeka.
Opravljanje storitev lahko legalizirate na več načinov:
- z odprtjem s.p.-ja; dohodke ugotavljate na predpisan način in na podlagi davčne napovedi ste obdavčeni z dohodnino.
- s sklenitvijo podjemne pogodbe, avtorske pogodbe: zopet odvisno od vrste storitve: ker je izplačevalec tuja pravna oseba, ste dolžni sami prijaviti dohodek: Povezava na spletno stran:
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe ... rezidente/

lp
Odgovori