RABIM POMOC
Moderator: Mirko Zbačnik
RABIM POMOC
Lep pozdrav,
zelo bi bila hvalezna vsakomur, ki mi lahko pomaga. Delam v medijih na avtorski honorar in sem danes ugotovila, kako naivno se obnasam v zivljenju. V minulem letu sem prvic presegla 5 milijonov bruto, kar me uvrsca med zavezance za DDV. In danes sem izvedela, da bi se morala v trenutku, ko sem presegla to vsoto, prijaviti na davcni urad kot zavezanec za DDV. To pa s eje zgodilo septembra. Ker tega tedaj nisem storila - naivno sem mislila, da se to dela ob vlogi dohodnine - sem s tem avtomaticno zapadla v davcni prekrsek. Seveda se grem zdaj takoj prijavit, vendar me zanima, ali mi lahko kdo pove, kaj to pomeni zame. Kaksna kazen me lahko doleti?
Najlepsa hvala za pomoc
zelo bi bila hvalezna vsakomur, ki mi lahko pomaga. Delam v medijih na avtorski honorar in sem danes ugotovila, kako naivno se obnasam v zivljenju. V minulem letu sem prvic presegla 5 milijonov bruto, kar me uvrsca med zavezance za DDV. In danes sem izvedela, da bi se morala v trenutku, ko sem presegla to vsoto, prijaviti na davcni urad kot zavezanec za DDV. To pa s eje zgodilo septembra. Ker tega tedaj nisem storila - naivno sem mislila, da se to dela ob vlogi dohodnine - sem s tem avtomaticno zapadla v davcni prekrsek. Seveda se grem zdaj takoj prijavit, vendar me zanima, ali mi lahko kdo pove, kaj to pomeni zame. Kaksna kazen me lahko doleti?
Najlepsa hvala za pomoc
Meni se je zgodilo isto, samo se precej huje, ze s februarjem. Ko sem na DURS vlozila prijavo za vpis v register, so hoteli pregledati vse avtorske pogodbe, da se ugotovi tocen datum presega. Zdaj placujem vse za nazaj z obrestmi vred. Svetujem placilo DDV-ja za nazaj. Od septemberskega racuna dalje, zdaj se ni obresti in gre za manjsi znesek. Saj ce vam racune pregleda naslednje leto inspektor, se vam poleg placila za nazaj z obrestmi lahko nalozi se dodaten milijon SIT kazni. So poostrili in gledajo zdaj vsakega novo prijavljenega zavezanca za DDV za nazaj, tako so vsaj povedali meni. Lahko se pa seveda odlocite za tveganje.
Lp, D.
Lp, D.
Tudi jaz se strinjam z D.
Imela sem podoben primer - oseba je odšla na DURS ko je ugotovila, da je zaslužila 7 mio. Uspeli so nekak človeški dogovor - pač povedala je da si ne vodi evidence koliko zasluži, da pa res konec leta vrže skupaj papirje in pri tem je ugotovila da je presegla 5 mio.
Na davčni so povedali, da bo potrebno plačati DDV od prezežka 5 mio. Brez obresti.
SREČNO
Imela sem podoben primer - oseba je odšla na DURS ko je ugotovila, da je zaslužila 7 mio. Uspeli so nekak človeški dogovor - pač povedala je da si ne vodi evidence koliko zasluži, da pa res konec leta vrže skupaj papirje in pri tem je ugotovila da je presegla 5 mio.
Na davčni so povedali, da bo potrebno plačati DDV od prezežka 5 mio. Brez obresti.
SREČNO
JA seveda je.
Mogoče zato ker se je to zgodilo zaradi sledečega vzroka:
vsa podjetja AVH-je nakazujejo do 5 ali 15 v mesecu za pretekli mesec, ker pa smo sedaj vsi panično nakazovali decembrske AVH-je v decembru je pač prišlo do presežka 5 mio.
In je šla z vsemi pogodbami in papirji na DURS in jokala, da ni kriva, ker ni vedela, ker je ipak le umetnik, ne računovodja in da če ne bi bil nov zakon bi teh AVH-jev sploh še ne bilo na računu vsaj še 30 dni, da so podjetja hitela z nakazili in ni vedela da je presegla in bla bla bla. S solznimiočmi jasno.
In so rekli "poračun DDVja od razlike za nazaj - plačilo v 8 dneh" pika...
Z drugimi besedami "eni znajo" eni pa ne znamo
Mogoče zato ker se je to zgodilo zaradi sledečega vzroka:
vsa podjetja AVH-je nakazujejo do 5 ali 15 v mesecu za pretekli mesec, ker pa smo sedaj vsi panično nakazovali decembrske AVH-je v decembru je pač prišlo do presežka 5 mio.
In je šla z vsemi pogodbami in papirji na DURS in jokala, da ni kriva, ker ni vedela, ker je ipak le umetnik, ne računovodja in da če ne bi bil nov zakon bi teh AVH-jev sploh še ne bilo na računu vsaj še 30 dni, da so podjetja hitela z nakazili in ni vedela da je presegla in bla bla bla. S solznimiočmi jasno.
In so rekli "poračun DDVja od razlike za nazaj - plačilo v 8 dneh" pika...
Z drugimi besedami "eni znajo" eni pa ne znamo
Je to mogoce?? Ste prepricani? Kje bi to lahko prebrala ali preverila? Jaz sem namrec pri svojem dohodku 5.060,00 bruto in s tem, da sem se sama prijavila v register DDV, DURSU dolzna 20% celotnega bruta od presega, to je skoraj 900.000 SIT iz svojega zepa, polovico sem jim ravno danes placala. Ce je res, kar pravite, bi jim morala placati vsaj 4x manj. ??? POMOC!
Hvala.Lp, D.
Hvala.Lp, D.