pozdravljeni
imam eno vprašanje glede izdaje računa. Namreč kupila sem pralni stroj preko enega podjetja s katerim delujemo in zapiramo račune samo s kombezacijami, zato sem uzela preko njega pralni stroj, strošek podjetja ga ne morem dati zato me zanima ali je mogoče da jaz za ta pralni stroj izdam sebi račun kot fizična oseba in ne kot s.p.-jevc. Sprašujem predvsem zaradi DDV-ja.
hvala za odgovor
izdan račun zasebnika
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: izdan račun zasebnika
Sebi ne, pač pa lahko po isti ceni možu ali drugemu (sorodniku ali xy). lp
PS Možnost je tudi, da ga enostavno preneseš v gospodinjstvo, samo ne vem, kakšne so pasti pri tem?
PS Možnost je tudi, da ga enostavno preneseš v gospodinjstvo, samo ne vem, kakšne so pasti pri tem?
Jaz pa ne vidim problema tudi če bi ga naprej po isti ceni sebi in če bi pri tem odvedli ddv.
Ker rezultat je isti, kot če bi ostal na s.p.- ju in si ne bi odbijali ddv-ja in bi ga izločili iz davčno nepriznanih stroškov.
Druga varianta je pa verižna kompenzacija:
- fizična oseba kupi pralni stroj in tako dolguje do.o., d.o.o. dolguje s.p-ju - s.p. pa prosto razpolaga z gotovino ----
Ker rezultat je isti, kot če bi ostal na s.p.- ju in si ne bi odbijali ddv-ja in bi ga izločili iz davčno nepriznanih stroškov.
Druga varianta je pa verižna kompenzacija:
- fizična oseba kupi pralni stroj in tako dolguje do.o., d.o.o. dolguje s.p-ju - s.p. pa prosto razpolaga z gotovino ----
Čeli sp ne more izdati računa isti Čeli, navadna fo - kot tudi ne more skleniti najekne pogodbe sama s seboj. lp
To pomeni, da če s.p. zida hiše, si je ne sme sezidati in zaračunati - po tržni ceni? Mora iti h konkurenci? Mislim, da ni ravno tako. Ali pa če je picopek? A si ne sme zaračunati pice? Je bolj prav da jo poje brez računa?
S.p. lahko izda račun sebi in prav je tako. Treba je izstaviti račun po tržni ceni.
S.p. lahko izda račun sebi in prav je tako. Treba je izstaviti račun po tržni ceni.
Ne vem zakaj se "prerekate" okoli tega ali lahko s.p. Janez Novak lahko izstavi račun fizični osebi Janez Novak. Tega ne morete storiti, saj gre za isto osebo, ne glede da ena opravlja dejavnost.
Nabava pralnega stroja na s.p.: najprej je potrebno ugotoviti zakaj ga bo uporabljal s.p. pri opravljanju svoje dejavnosti. Če ga bo uporabljal za opravljanje obdavčljive dejavnosti bo pri nabavi odbit vhodni DDV.
Iz vprašanja izhaja, da tega stroja ne bo uporabljal za opravljanje dejavnosti (kot tudi ne za opravljanje trgovske dejavnosti), ker bo stroj npr. prenesel v gospodinjstvo (to se navezuje na vprašanje ali sam sebi izstavi račun!!). Torej pri nabavi ne odbija vhodnega DDV, ker so "stroški" povezani s privatnim življenjem zasebnika.
lp
Nabava pralnega stroja na s.p.: najprej je potrebno ugotoviti zakaj ga bo uporabljal s.p. pri opravljanju svoje dejavnosti. Če ga bo uporabljal za opravljanje obdavčljive dejavnosti bo pri nabavi odbit vhodni DDV.
Iz vprašanja izhaja, da tega stroja ne bo uporabljal za opravljanje dejavnosti (kot tudi ne za opravljanje trgovske dejavnosti), ker bo stroj npr. prenesel v gospodinjstvo (to se navezuje na vprašanje ali sam sebi izstavi račun!!). Torej pri nabavi ne odbija vhodnega DDV, ker so "stroški" povezani s privatnim življenjem zasebnika.
lp
Kaj pa ostali primeri - če ima s.p. trgovino npr. s pralnimi stroji. A si tudi v tem primeru ne izda računa? Kaj pa za namene uveljavljanja garancije?
Je narobe če si ga? in to predstavlja njegov promet?
Hvala za vaše misli.
Je narobe če si ga? in to predstavlja njegov promet?
Hvala za vaše misli.