DDV TUJINA - NUJNO !!!!!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PETRA123
Začetnik
Začetnik

DDV TUJINA - NUJNO !!!!!

Odgovor Napisal/-a PETRA123 »

Pozdravljeni sotrpini in sotrpinke!

1. Uvozili smo blago iz Brazilije ( tretja država ) na katerem ni zaračunanega davka.
2. Blago nam je Hrvaško pomorsko podjetje z ladjo prepeljalo iz Brazilije do Rijeke in izdalo računa račun brez PDV ( preverila in so zavezanci za davek na Hrvaškem )
3. Končni kupec je iz Hrvaške in je direktno v Rijeki prevzel blago tako, da blago ni prestopilo slovenske meje. Izstavili smo mu račun brez DDV na podlagi oprostitve po 46. členu.

Mi smo zavezanci za DDV!

Zanima me kako knjižiti prejeti račun iz Brazilije? Ali moramo narediti samoobdavčitev ali gre pod oproščen promet in v katero kolono DDV obrazca pride računa?
Ali je potrebno za prevozne storitve Hrvaškega podjetja pravtako narediti samoobdavčitev ali gre pod oproščen promet in v katero kolono DDV obrazca pride računa?
Kam v knjigo izdanih računov pride račun končnemu kupcu na Hrvaškem in v katero kolono DDV obrazca :shock: ?

Verjetno je potrebno potem oddati do 20. v naslednjem mesecu tudi obrazec RP-O za vse dobave blaga v EU? Ali je tako tudi takrat, ko blago ne prestopi slovenske meje?

Ja res sem zakomplicirala ampak enkrat mora biti vsaka stvar prvič!

Hvala za pomoč!
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: DDV TUJINA - NUJNO !!!!!

Odgovor Napisal/-a meurs »

A je bilo blago carinjeno? Na Hrvaškem?
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Pozdravljeni! Končno nekdo, ki se očitno spozna na te zadeve. Mi smo blago v Braziliji naročili, za nas je prevozne storitve opravilo podjetje iz Hrvaške, ki so blago pripeljali iz Brazilije do Rijeke in smo jim plačali tudi stroške prevoza. Samo carinjenje pa je opravil naš končni kupec iz Hrvaške sam in smo mu tudi zaračunali blago ter spodaj navedli Cena je FCO RIJEKA. Upam, da sem navedla podatke, ki jih potrebujete za obrazložitev mojega problema. Hvala! :D
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Prosim pomagajte mi tisti, ki veste kako to gre!
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Halo! Prosim Slovana, da tole mojo zadevo mal pregleda in strokovno odgovori!
orhideja78
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a orhideja78 »

Pozdravljena, predlagam, da pokličete davčno svetovalko na DURS in ji razložite situacijo. Imam kar dobre izkušnje s tem načinom.
Lep dan še naprej
Orhideja
PETRA123
Začetnik
Začetnik

ja najlepša hvala! Res sem to naredila in dobila odgovor celo v pisni obliki!
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Če imate čas, lahko kakšen namig delite še s kom, ki bi imel podobno težavo ;)
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

PETRA123 napisal/-a:Halo! Prosim Slovana, da tole mojo zadevo mal pregleda in strokovno odgovori!
"Halo!" Ali ni tole nekam nevljudno in vsiljivo?
Domnevam, da na durs ne bi tako "haloirala", tudi če ne bi odgovorili - čeprav so dolžni - za razliko od dobrodelne, prostovoljne klepetalnice...lp
PETRA123
Začetnik
Začetnik

ja Evo tole gre takole!

Če je naš končni kupec poskrbel za sam uvoz blaga in plačilo carine ( na obrazcu EUL v koloni 8/ mora biti navedena Hrvaška ne naše podjetje) gre takole:

1. Račun iz Brazlije za uvoz blaga, ki ni prestopilo slovenske meje ne gre v davčne knjige.
2. Račun za opravljeni prevoz hrvaškega podjetja naredimo sammobdavčitev in pride v DDV-O v kolone 23a, 32a, in 41
3. Prodaja hrvaškemu končnemu kupcu ni bila opravljena na slovenskem ozemlju pa se ne vpiše v obrazec DDV-O, vpiše pa se v knjigo izdanih računov!

Moti me samo tretja točka, da ne gre v obrazec DDV-O gre pa v knjigo izdanih računov.

Ali mogoče kdo ve v katero kolono?
Odgovori