Prosim za nasvet glede davka na nepremičnine. Imam popoldanski S.P. in imam dejavnost registrirano na domačem naslovu. Posedujem pa poslovni prostor - pisarne, kjer opravljam popoldansko dejavnost, hkrati pa v istem poslovnem prostoru opravlja dejavnost tudi d.o.o. kjer sem redno zaposlen in kateremu ne zaračunavam nobene najemnine.
Predlog novega zakona o nepremičninah določa davčno stopnjo 0,75 % za poslovne nepremičnine ter za poslovne prostore, ki se ne uporabljajo za opravljanje dejavnosti in niso dani v najem, se davčna stopnja še poveča za 50 %. Prosim za nasvet kaj narediti da se izognem povečanju davčne stopnje. Ali naj preregistriram sedež s.p. na sedež nepremičnine ter sklenem z d.o.o. pogodbo o najemu poslovnega prostora z simbolično ceno 1EUR/mesečno ali celo brezplačnim najemom? Prosim za nasvet.
Zakon o davku na nepremičnine
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Zakon o davku na nepremičnine
hkrati pa v istem poslovnem prostoru opravlja dejavnost tudi d.o.o. kjer sem redno zaposlen in kateremu ne zaračunavam nobene najemnine.
Si lastnik doo ? Tvoj družinski član? Drugače povezana oseba?
Si lastnik doo ? Tvoj družinski član? Drugače povezana oseba?
-
veza4veza8
- Novinec

Delni (tretinski) lastnik d.o.o. -ja je moj oče. Jaz nisem lastnik.
Neodplačnega najema ni, torej pravnoformalno doo ni najemnik in sploh ne more naprej oddajati v najem. Gotovo tudi niste dali najemne pogodbe na GURS?
Ker gre za transakcije med povezanimi osebami, najemnina ne more biti 1E, ampak po tržni ceni.
Ker gre za transakcije med povezanimi osebami, najemnina ne more biti 1E, ampak po tržni ceni.
-
veza4veza8
- Novinec

Hvala za odgovor. Verjetno pa niste povsem razumeli problema, saj D.O.O. ne oddaja naprej prostora temveč samo opravlja dejavnost v teh prostorih. Zanima me ali lahko kot s.p. in kot lastnik prostora sklenem z njimi najemno pogodbo po ceni 1 EUR, zato da se izognem 50% povečanju davčne stopnje v primeru da je poslovni prostor prazen. Moj sedež s.p. -ja ni na tem naslovu, temveč na domačem naslovu. Rešitev je tudi da sedež firme prenesem na naslov kjer imam poslovni prostor.
Višjemu davku se boste izognili tako, da registrirate s.p. na naslovu, kjer imate poslovni prostor. To bi bilo tudi pravilno, saj pravite, da tam opravljate dejavnost.
Najemna pogodba med vami in d.o.o. pa ne more biti 1 eur, ker gre za povezane osebe; morali bi zaračunavati tržno najemnino.
Najemna pogodba med vami in d.o.o. pa ne more biti 1 eur, ker gre za povezane osebe; morali bi zaračunavati tržno najemnino.
-
veza4veza8
- Novinec

Najlepša vam hvala za informacijo. Imate povsem prav. Nisem pa bil prepričan glede najemne pogodbe. Vsekakor je lažja in veliko enostavnejša pot sprememba naslova. Lp.
Sem morda spregledala, ne najdem v zakonu omenjenega določila:
za poslovne prostore, ki se ne uporabljajo za opravljanje dejavnosti in niso dani v najem, se davčna stopnja še poveča za 50 %.?
lp
za poslovne prostore, ki se ne uporabljajo za opravljanje dejavnosti in niso dani v najem, se davčna stopnja še poveča za 50 %.?
lp