Bila sem na seminarju-DDV, pa je bila zopet razlaga 15.dan po mesecu, ki sledi......
Kako delate vi? Primer
datum računa 30.10.
datum prejema blaga 2.11.
datum prejema računa 5.11
Jaz delam samoobdavčitev v enajstem mesecu, nič ne komliciram s tistimi 15. dan..... Prosim, kaj rečete?
SAMOOBDAVČITEV
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: SAMOOBDAVČITEV
A se nobeden ne ukvarja s tem?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
To je podobno, kot pri obračunu DDV... Dolžni smo ga oddati zadnjega v mesecu, ki sledi obračunskemu obdoju... Če ga oddamo prej, ni nič narobe Iv primeru, da smo plačniki imamo edino prednost, da ga lahko še popravimo).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Zame je najpomembnejši datum prejema.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
In če prejmete račun 2.11. v katero obdobje ga date? ali 10 ali 11
Glede na primer bi naredila samoobdavčitev november,(imela sem tak primer in sem preverjala na dursu kdaj naj naredim samoobdavčitev, glede na to kaj Zakon naroča), če gre za pridobitev blaga, če pa gre za pridobitev storitev pa obvezno obračunani ddv oktober, če pa že razpolagaš z računom pred oddajo ddv-ja, si lahko poračunaš še vstopni ddv tudi v oktobru. Pazite za storitve, imam veliko takih primerov, pa davčna nam vsak mesec kontrolira ddv in je tako pravilno. Če pa slučajno dobiš račun za storitve po že oddanem obračunu DDV-ja, pa moraš naslednji mesec v obračunu pod rubriko Samoprijava/popravek ( na dnu obrazca) vpisati znesek obračunanega DDV-ja in ti izračuna kazenske obresti za prekršek. V glavnem en kup problemov s tem ddv-jem.
lp Sonja
Glede na naveden primer je:
Obdavčljivi dogodek: november (ker je dobava blaga v novembru)
Obveznost za obračun DDV: 15. dan v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem nastane obdavčljivi dogodek – torej 15. december
Jaz mislim, da je tako prav, ker sama izdaja računa ne pomeni vedno tudi nastanka obdavčljivega dogodka. Tako je tudi v tem primeru, ker je račun izdan pred opravljeno dobavo blaga, obveznost obračuna DDV še ne nastane, saj obdavčljiv dogodek še ni nastal in tudi niso izpolnjeni pogoji za nastanek obveznosti obračuna DDV. Obdavčljiv dogodek v omenjanem primeru nastane v trenutku, ko je blago dobavljeno, obveznost obračuna DDV pa, zaradi izdaje računa pred dobavo, nastane najkasneje 15. dan v mesecu, ki sledi mesecu v katerem nastane obdavčljivi dogodek. Pravica do odbitka DDV pa nastane v trenutku, ko nastane obveznost obračuna DDV.
In bi potemtakem naredila samoobdavčitev v decembru (oboje: odbitek, obveznost).
Obdavčljivi dogodek: november (ker je dobava blaga v novembru)
Obveznost za obračun DDV: 15. dan v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem nastane obdavčljivi dogodek – torej 15. december
Jaz mislim, da je tako prav, ker sama izdaja računa ne pomeni vedno tudi nastanka obdavčljivega dogodka. Tako je tudi v tem primeru, ker je račun izdan pred opravljeno dobavo blaga, obveznost obračuna DDV še ne nastane, saj obdavčljiv dogodek še ni nastal in tudi niso izpolnjeni pogoji za nastanek obveznosti obračuna DDV. Obdavčljiv dogodek v omenjanem primeru nastane v trenutku, ko je blago dobavljeno, obveznost obračuna DDV pa, zaradi izdaje računa pred dobavo, nastane najkasneje 15. dan v mesecu, ki sledi mesecu v katerem nastane obdavčljivi dogodek. Pravica do odbitka DDV pa nastane v trenutku, ko nastane obveznost obračuna DDV.
In bi potemtakem naredila samoobdavčitev v decembru (oboje: odbitek, obveznost).