VRAČILO DDV PLAČAN V EU

Moderator: Mirko Zbačnik

sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

VRAČILO DDV PLAČAN V EU

Odgovor Napisal/-a sun »

Smo d.o.o., zavezanci za DDV.
Naši kamioni so nekaj vozili po Avstriji in tam plačali cestnino+ddv. Kolikor vem, se ta v avstriji plačan DDV nekako da dobiti nazaj pa prosim, kako.

Saj kje naj to več preberem, s katerim obrazcem se zahtevek odda, katera je spodnja meja davka, ki ga lahko zahtevaš in knjiženje.
Če ga zahtevaš nazaj gre DDV na 16. Kaj pa če ga ne zahtevaš gre ddv v 4 skupaj s cestnino ali je morda celo davčno nepriznan???

Kako pa to zadevo prikažem v mesečnem DDV-O obrazcu?

Sem gledala nekaj tam okoli 77. člena ZDDV-1 pa mi ni čisto jasno.
smejko :)
Nov član
Nov član

Re: VRAČILO DDV PLAČAN V EU

Odgovor Napisal/-a smejko :) »

Jaz bi tak račun knjižila cestnino na stroške, DDV na terjatev za DDV plačan v tujini - 167 (v DDV-O ne gre). Preko obrazca VATR-APP na e-davkih bi zahtevala ta plačani DDV nazaj in ko bi le tega prejela, bi zapirala prej naknjiženo terjatev. Spodnja meja seštevka vsega plačanega DDV-ja v preteklem letu je mislim da 50 eur.
Ribicaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ribicaa »

" Minimalni znesek zahtevanega davka:
50 € oz. 400 €, če se vloga nanaša na obdobje krajše od enega leta. "

nekaj obrazložitve pa je tudi na spodnji povezavi:

http://www.gzs.si/slo/regije/49322
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

Hvala za vašo pomoč in odgovore. Mi je že bolj jasno.
Kaj pa če je tega DDV manj kot 50eur/400eur, daš verjetno vse skupaj v razred 4?
Nov član
Nov član

Ja. Kar na stroške.
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

Ja hvala Vam, ki ste mi pomagali, da se še tole naučim delat.
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

Katera država pa vrača DDV? Kje bi to našla?
Kaj pa če ne nardiš zahtevka ( če ni večji znesek), ali ima davkarija lahko kakšne pripombe.
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

Katere so države, ki povračajo DDV si poglejte na povezavi od GZS, ki jo je pripela Ribicaa - to so države EU in države, s katerimi obstaja vzajemnost na področju vračila plačanega davka.

Tudi mene pa je begalo isto vprašanje kot vas - kaj narediti, če je DDV-ja manj kot 50 eur - če bom jaz imela vsega skupaj manj kot 50 eur bom DDV skupaj s cestnino vred knjižila v razred 4. Če je zakon tak, da za manj kot 50 eur ne moreš dati zahtevka za vračilo si ne morem nič. Je pa dejstvo, da je treba imet nek dokaz, zakaj si vozil po EU, torej ife, dofe... in plačal cestnino. To je moje mnenje.
biro
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a biro »

Tudi jaz se ravnokar ukvarjam s tem problemom in me zanima nekaj konkretnih vprašanj glede povračila davka iz članic EU
- imam različne račune, ki nastanejo pri prevozu blaga po EU. Zahtevek moram oblikovati po državah. To se je dogajalo v obdobju od aprila - septembra. Ali lahko združim v en zahtevek ali moram zajeti tromesečja ( v tem primeru ne bi dosegla limita 400 eur).
- na računih za cestnino in gorivo nismo navedeni kot kupec (brez naziva prejemnika in brez ID DDV)- ali se jih lahko upošteva?
Ali se v tem primeru štejejo računi kot poenostavkljebi računi - ali se v tem primeru v programu označi, da gre za poenostavljen račun.
- ali je potrebno priložiti kopije računov (kot priloga)
- pri polju dejavnost - ali se vpiše glavna dejavnost, ali šifra dejavnosti na katero se nanašajo računi za katere se zahteva povračilo davka

Prvič delam to stvar in sem malce zbegana.
Ali moram biti še na kaj pozorna pri tem zahtevku?
Nov član
Nov član

Jaz dajem na stroške kjer je DDV-ja manj kot 50 eur. Za vsako državo posebej en skupni zahtevek za celo leto. Jaz bi dala tudi te račune brez naziva prejemnika, saj v primeru, če bi ti težili lahko daš potni nalog kot dokazilo ali pač nek dokument, da je ta strošek dejansko nastal (konec koncev potemtakem ne bi smela dajati tega računa niti v stroške) in ja navedeš te račune kot poenostavljeni računi. Račune takoj skeniram in oddam tudi tam kjer ne zahtevajo, ker vsi na koncu zahtevajo te račune kot dokazilo (vsaj meni so kasneje po mail-u težili, da naj jim pošljem). Dejavnost pa kakor imam v spominu ti že ponudi več možnih in izbereš (ne boj se - te e-davki opozorijo pred oddajo o nepravilnostih in manjkajočih podatkih).

Pozorna bodi le na valuto v kateri boš podatke vpisovala.

Upam, da sem bila v pomoč.
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

Vsekakor, dobrodošel odgovor.
hvala.
Nov član
Nov član