Prosim ali imam prav?
Odvetniška pisarna iz Slovenije davčna zavezanka opravi odvetniško storitev v Sloveniji za fizično osebo iz Slovaške.
Odvetniška pisarna mora obračunati 22% ddv na računu (ali imam prav), oz če ne po katerem členu ne.
Hvala za pomoč.
DDV OD STORITVE IZIČNI OSEBI V EU
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: DDV OD STORITVE IZIČNI OSEBI V EU
2. odstavek 25. člena ZDDV:
(2) Kraj opravljanja storitev, ki jih prejme oseba, ki ni davčni zavezanec, je kraj, kjer
ima izvajalec storitev sedež svoje dejavnosti. Če so te storitve opravljene iz stalne poslovne
enote izvajalca, ki ni v kraju, kjer ima izvajalec sedež svoje dejavnosti, je kraj opravljanja teh
storitev kraj, kjer ima izvajalec storitev stalno poslovno enoto. Če takega sedeža ali take
stalne poslovne enote ni, je kraj opravljanja storitev kraj, kjer ima izvajalec storitev stalno
oziroma običajno prebivališče.
Zaračunate DDV.
lp
(2) Kraj opravljanja storitev, ki jih prejme oseba, ki ni davčni zavezanec, je kraj, kjer
ima izvajalec storitev sedež svoje dejavnosti. Če so te storitve opravljene iz stalne poslovne
enote izvajalca, ki ni v kraju, kjer ima izvajalec sedež svoje dejavnosti, je kraj opravljanja teh
storitev kraj, kjer ima izvajalec storitev stalno poslovno enoto. Če takega sedeža ali take
stalne poslovne enote ni, je kraj opravljanja storitev kraj, kjer ima izvajalec storitev stalno
oziroma običajno prebivališče.
Zaračunate DDV.
lp
Tudi jaz sem jim rekel, da morajo zaračunati ddv 22% pa so me prepričevali da ne, zato sem rabil še potrditev in hvala slovan za prijaznost in hiter odgovor.
Lep dan želim
Lep dan želim
Če gre za fizično osebo, ki je iz države Unije, ki uporabljajo skupni sistem davka na dodano vrednost, potem se uporabi 2. odstavek 25. člena ZDDV.
V primeru pa, ko ima oseba, ki ni davčni zavezanec sedež zunaj Unije, pa se kraj opravljanja storitev določi na podlagi 30.d člena: Kraj opravljanja storitev osebi, ki ni davčni zavezanec in ima sedež ali stalno oziroma običajno prebivališče zunaj Unije, je kraj, kjer ima ta oseba sedež, stalno oziroma začasno prebivališče.
lp
V primeru pa, ko ima oseba, ki ni davčni zavezanec sedež zunaj Unije, pa se kraj opravljanja storitev določi na podlagi 30.d člena: Kraj opravljanja storitev osebi, ki ni davčni zavezanec in ima sedež ali stalno oziroma običajno prebivališče zunaj Unije, je kraj, kjer ima ta oseba sedež, stalno oziroma začasno prebivališče.
lp
po domače,
Če prav razumem v prvem primeru (v moje) oseba fizična iz EU se zaračuna ddv.
V drugem primeru fizična oseba iz tretjih držav se ne zaračuna ddv (primer: fizična oseba iz ZDA).
Hvala za odgovor
Če prav razumem v prvem primeru (v moje) oseba fizična iz EU se zaračuna ddv.
V drugem primeru fizična oseba iz tretjih držav se ne zaračuna ddv (primer: fizična oseba iz ZDA).
Hvala za odgovor