Avtorska pogodba - znesek (letošnje spremembe)
Moderator: Mirko Zbačnik
Avtorska pogodba - znesek (letošnje spremembe)
Lani sem na avtorsko pogodbo dobil plačano cca 5.000€ - od tega sem cca 4.000 prejel takoj, ostanek sem pa dobil nazaj potem naslednje leto ob davčni napovedi. Letos je baje na tem področju drugače (naslednje naj bi bilo pa spet nekaj novega), zato me zanima, če mi zna kdo povedati, kako je sedaj z avtorsko - ponovno bi rad na avtorsko dobil podoben znesek in me zanima, koliko "izgubim" oziroma dobim potem naslednje leto nazaj? Kaj pa potem po novem letu oziroma v 2014, kaj se potem spet spremeni?
Re: Avtorska pogodba - znesek (letošnje spremembe)
Če si dobil vse nazaj, pomeni, da nisi imel drugih dohodkov. Če jih tudi letos nimaš, je enako - razen da je letos dodatni pispevek za PIZ cca 9%; v 2014 bodo pa komplet vsi prispevki.WebZ napisal/-a: ostanek sem pa dobil nazaj potem naslednje leto ob davčni napovedi. .. koliko "izgubim" oziroma dobim potem naslednje leto nazaj? ?
Za leto 2014 pa je predvsem pomembno kakšen status ima/bo imel prejemnik dohodka: delovno razmerje za polni delovni čas; študent; upokojenec; zavarovanje na drugi podlagi za polni delovni čas; delovno razmerje za manj kot polni delovni čas; brezposelna oseba...itd.. in od tega bo odvisno ali bodo prispevki za PIZ po 18. členu ZPIZ-2 ali po 20. členu ZPIZ-2. Kar se prispevkov za zdravstveno zavarovanje tiče pa so od februarja dalje prispevki enaki kot pri podjemni pogodbi in ostalih dohodkov iz drugega pogodbenega razmerja (pavšal 0,53% izplačnik/delodajalec in 6,36% prejemnik dohodka iz bruto dohodka).
lp
lp
Torej letos je še enako kot lani (dobim denar naslednje leto nazaj, ker drugega letos nisem imel), le da od npr. 5.000 "bruto" izgubim 9%, torej 450€ (kar lani nisem)? Za kaj gre teh 9%? Pokojninsko? Potem se mi kaj tukaj šteje kaj delovne dobe oziroma kaj imam od tega? Zavarovanje tako ali tako plačujem sam že celo leto (osnovno in dodatno).
Se da kje prebrati vse o avtorski (oziroma morda tudi drugih variantah) pogodbi in da so podatki točni in ažurirani (torej velja za 2013 in tudi kaj velja v letu 2014)?
Na tej povezavi: https://www.racunovodja.com/Izracuni/20 ... oFebruarja
je primer izračuna avtorskega honorarja, ki velja do 31.1.2014.
Očitno je do takrat sprememba še dodaten prispevek za PIZ, 8,85 % delodajalca, na bruto znesek.
A ni bilo omenjenih 15 %, ali te spremembe pridejo še naknadno, s 1.2.?
Očitno je do takrat sprememba še dodaten prispevek za PIZ, 8,85 % delodajalca, na bruto znesek.
V pripravi je tudi izračun, ki bo veljal od 1. februarja 2014 dalje.
Pavšalni prispevek za PIZ v višini 8,85% od bruto zneska je v veljavi že od 01.01.2013 dalje in bi naj bremenil izplačevalca dohodka.
Sprememba obdavčitve (tako za PIZ kot zdrav. zavarovanje) pa se nanaša delno že na obdobje od 01.01.2014 dalje (opravljena dela v tem mesecu) in na obdobje od 01.02.2014 dalje (zdravstveno zavarovanje). Kateri prejemnik dohodka bo obremenjen z dodatnimi prispevki pa je seveda odvisno od tega kakšno obliko obveznega zavarovanja ima; ali je to zavarovanje za polni delovni čas ali ne...Skratka preveč različnih oblik je lahko, da bi lahko samo z enim stavkom prikazali možnost/možnosti.
lp
Sprememba obdavčitve (tako za PIZ kot zdrav. zavarovanje) pa se nanaša delno že na obdobje od 01.01.2014 dalje (opravljena dela v tem mesecu) in na obdobje od 01.02.2014 dalje (zdravstveno zavarovanje). Kateri prejemnik dohodka bo obremenjen z dodatnimi prispevki pa je seveda odvisno od tega kakšno obliko obveznega zavarovanja ima; ali je to zavarovanje za polni delovni čas ali ne...Skratka preveč različnih oblik je lahko, da bi lahko samo z enim stavkom prikazali možnost/možnosti.
lp
Naj dodam, da tale različica avtorskega honorarja velja izključno za osebe, ki niso zavarovane po 18. členu ZPIZ-2 (kdo so osebe, ki so zavarovane po 18. členu ZPIZ-2, pa lahko preverite tule: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=7681/ )zajec napisal/-a:Na tej povezavi: https://www.racunovodja.com/Izracuni/20 ... oFebruarja