Kupujem osebni avto na s.p.. Delno ga bom plačala s pologom gotovine do 1.000 eur, ostali del na lizing na s.p. Vodim enostavno knjigovodstvo. Polog želim prikazati kot strošek podjetja zaradi dohodnine. Kako bi lahko to knjižila? En način, ki ne gre kot strošek v dohodnino je,če polog gotovine izkažem kot obveznost do gospodinjstva. Je morda še kakšna druga možnost? Je morda bolje, da raje nakažem 1000 eur na poslovni trr kot finančni prihodek iz danih posojil (se ti prihodki štejejo v dohodnino)?
Joj, joj, Bojana77. Ste pa res nepoznavalec osnov računovodstva.
Prvo: naučite se ločiti med denarnimi tokovi, kot je na primer prenos denarja iz gospodinjstva na TRR s.p.-ja (vpis v posebno evidenco pretokov denarnih sredstev med podjetjem in gospodinjstvom) ali pa obratno: dvig denarja iz poslovnega računa IN poslovnimi dohodki, ki povzročajo stroške/odhodke oziroma prihodke podjetja - s.p.-ja. Denarni tok (tok denarja) je tudi plačilo obveznosti dobaviteljem iz TRR s.p.-ja; priliv na TRR iz naslova plačila vaših kupcev itd.... Denarni tokovi spreminjajo obveznosti/terjatve in kot taki ne vplivajo na prihodke/stroške. Razen v primeru, ko vam banka zaračuna bančne stroške in vam ta denar sama "pobere" iz trr-ja brez da vam izda račun. V tem primeru so bančni stroški strošek s.p.-ja.
Drugo: gotovinski polog (zopet je to denarni tok) za poravnavo obveznosti iz naslova leasinga, ki ga poravnate kot fizična oseba (gospodinjstvo) je sprememba, ki vpliva na pretok denarnih sredstev med gospodinjstvom in podjetjem, ne pa na nastanek stroškov.
Tretje: Prenos denarnih sredstev iz gospodinjstva na poslovni račun s.p.-ja je spet samo denarni tok in kot tak ne vpliva na prihodke s.p.ja, temveč poveča obveznost podjetja do gospodinjstva (vpis v evidenco....)
Poslovni dogodki iz naslova leasinga: na eni strani boste imeli osnovno sredstvo po nabavni vrednosti (aktiva bilance stanja); na drugi strani pa obveznost iz finančnega najema (pasiva bilance stanja - dolgoročna obveznost). Med stroški/odhodki boste izkazovali le obresti iz finančnega najema. Obresti so razvidne iz amortizacijskega načrta, ki vam ga posreduje leasinga hiša. Obrok odplačila leasing hiši (tudi anuiteta) je namreč sestavljen iz odplačila dolga/glavnice in obresti. Obresti so odhodek, glavnica zmanjšuje obveznost iz finančnega najema.
Najprej hvala za izčrpen odgovor. Kar se tiče mojega znanja, sem samoukinja. Morem rečt, da sem v preteklosti bila v neki firmi navajena dvostavnega knjigovodstva in me sedaj enostavno zelo bega, velikokrat preveč zakonmliciram stvari.