Kako bi poknjižili krajo osnovnega sredstva v l.2013 in posledično nakazilo zavarovalne odškodnine, ki bo v l.2014?
Salde pred krajo imam na debetu kto 04 npr. 10.000 in na kreditu kto 05 npr. 500 ter saldo na kreditu kto 9020 isto kot na kto 04, 10.000.
Gre za s.p.
IZLOČITEV OS
Moderator: Mirko Zbačnik
IZLOČITEV OS
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Re: IZLOČITEV OS
In višina odškodnine zavarovalnice?
lp
lp
To pa žal še ne vemo koliko bo. A lahko prosim za vaše mnenje, če bo odškodnine npr. za 2.000 več kot imamo v poslovnih knjigah neodpisane vrednosti?
Lepo vas pozdravljam.
- sedanja vrednost/knjigovodska vrednost/neodpisana vrednost = 9.500
- odškodnina= 11.500 (napisali ste 2.000 več kot je neodpisana vrednost---sicer ne verjamem, da bo toliko, ampak !!)
- 05 = debet 500
- 04 = kredit 10.000
- 16= debet 11.500 (terjatev do zavarovalnice)
- 769 = kredit 2.000 (prevr. poslovni odhodki).
In ker še ne veste kolika bo odškodnina, morate v letu 2013 "izknjižit" osnovno sredstvo in za sedanjo vrednost vzpostaviti terjatev do zavarovalnice. To pomeni, da bodo morebitni prihodki/učinki izkazani šele v poslovnem izidu leta 2014. Vendar glede na to, da imate še čas ()za izdelavo in predložitev računovodskih izkazov, lahko vključite te rezultate še v leto 2013, seveda pod pogojem, da vam bo zavarovalnica pravočasno sporočila višino odškodnine.
lp
- odškodnina= 11.500 (napisali ste 2.000 več kot je neodpisana vrednost---sicer ne verjamem, da bo toliko, ampak !!)
- 05 = debet 500
- 04 = kredit 10.000
- 16= debet 11.500 (terjatev do zavarovalnice)
- 769 = kredit 2.000 (prevr. poslovni odhodki).
In ker še ne veste kolika bo odškodnina, morate v letu 2013 "izknjižit" osnovno sredstvo in za sedanjo vrednost vzpostaviti terjatev do zavarovalnice. To pomeni, da bodo morebitni prihodki/učinki izkazani šele v poslovnem izidu leta 2014. Vendar glede na to, da imate še čas ()za izdelavo in predložitev računovodskih izkazov, lahko vključite te rezultate še v leto 2013, seveda pod pogojem, da vam bo zavarovalnica pravočasno sporočila višino odškodnine.
lp
Hvala, ga. Slovan
Vem glede zavarovalnice....,verjetno bo celo manj kot imamo neodpisane vrednosti, ampak potrebovala sem usmeritev za pravilno razmišljanje.
Vem glede zavarovalnice....,verjetno bo celo manj kot imamo neodpisane vrednosti, ampak potrebovala sem usmeritev za pravilno razmišljanje.
Lepo vas pozdravljam.
Sem a sedaj opazila, da sem v poimenovanje konta 769 napisala prevred. poslovni odhodki namesto prevred. poslovni prihodki.
Če bo odškodnina manjša kot je neodpisana vrednost sredstva pa bodo nastali prevred. poslovni odhodki (720 pred. poslov. odhodki v povezavi z osnov. sredstvi)...
lp
Če bo odškodnina manjša kot je neodpisana vrednost sredstva pa bodo nastali prevred. poslovni odhodki (720 pred. poslov. odhodki v povezavi z osnov. sredstvi)...
lp
To sem opazila-glede imenovanje konta, v svojih zapiskih sem smiselno popravila.
Edino kar me še bega je saldo na kreditu kto 9020, začetni kapital s.p.
Edino kar me še bega je saldo na kreditu kto 9020, začetni kapital s.p.
Lepo vas pozdravljam.
Ostane tam kjer je, saj predstavlja vrednost prenesenih sredstev (osnovnih sredstev...) ob pričetku opravljanja dejavnosti. Kaj se s temi sredstvi dogaja kasneje, ni več predmet začetnega kapitala, ampak je predmet tekočega poslovnega izida in bilance stanja na določen dan.
lp
lp