potni nalogi - spremembe 2014
Moderator: Mirko Zbačnik
potni nalogi - spremembe 2014
Se v letu 2014 obetajo spremembe pri obračunavanju potnih nalogov.
lp
lp
Re: potni nalogi - spremembe 2014
Razen poročanja kot individualne podatke za zaposlenega.......
lp
lp
Izplačevalec (plačnik davka) je pri izplačilih od 1. januarja 2014 naprej dolžan v poročati v i-REK tudi o zneskih tistih izplačil, ki se skladno z ZDoh-2 oziroma Uredbo … ne vštevajo v davčno osnovo, npr. izplačana povračila prehrane med delom, prevoza na delo in z dela, službenih poti, …
Sem s.p. in nimam zaposlenega, zato trenutno REK obrazcem ne izpolnjujem. Za službene poti, ki jih opravim sam (s.p.), izstavim potni nalog. Le - to knjižim kot strošek in zmanjšanje podjetnikovega kapitala (ni izplačila direktnega iz TRR ali iz blagajne). Bo potrebno potem tudi izpolnjevati REK obrazce za te namene.
Sem s.p. in nimam zaposlenega, zato trenutno REK obrazcem ne izpolnjujem. Za službene poti, ki jih opravim sam (s.p.), izstavim potni nalog. Le - to knjižim kot strošek in zmanjšanje podjetnikovega kapitala (ni izplačila direktnega iz TRR ali iz blagajne). Bo potrebno potem tudi izpolnjevati REK obrazce za te namene.
NE. Zasebnik zase ne pošilja nobenih podatkov.
lp
lp
Kako pa je s potnimi nalogi iz leta 2013, ki so bili knjiženi (zaradi stroška), izplačani pa še niso bili (zaradi pomanjkanja sredstev) in se je vzpostavila obveznost do osebe ? Kaj storiti ob izplačilu teh potnih nalogov
?
Hvala za odgovor ...
Hvala za odgovor ...
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Kot kaže, smo za naše zakonodajalce vsi potencialni goljufi... tak občutek imam.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Če jih boste kasneje izplačali ob plači, boste takrat poročali tudi o teh izplačilih. Kolikor pa jih boste izplačali ločeno, pa boste poročali davčni na koncu meseca za izplačila v tem mesecu.majda... napisal/-a:Kaj storiti ob izplačilu teh potnih nalogov ?
lp
predpostavljam, da potnih stroškov za direktorje, ki nimajo plače, prav tako ne rabimo poročati. ali?
Pozdravljeni.
Nekje sem zasledila, da se za direktorje tudi poroča o izplačilih potnih stroškov.
Naj me kdo popravi, če ne drži.
Poročajo pa se izplačani tisti mesec, četudi so bili opravljeni prejšnji mesec? Torej izplačani v januarju, opravljeni v decembru. Potem se januarski, ki so izplačani v februarju, poročajo februarja? Drži?
Lp.
M
Nekje sem zasledila, da se za direktorje tudi poroča o izplačilih potnih stroškov.
Naj me kdo popravi, če ne drži.
Poročajo pa se izplačani tisti mesec, četudi so bili opravljeni prejšnji mesec? Torej izplačani v januarju, opravljeni v decembru. Potem se januarski, ki so izplačani v februarju, poročajo februarja? Drži?
Lp.
M
Bistvo poročanja o povračilih stroškov je, da jih poročamo takrat ko so izplačani:
- če so izplačani hkrati s plačo, se poročajo hkrati s plačo (REK za decembrsko plačo, ki bo izplačana v januarju, vključno s povračili stroškov)
- če niso izplačani hkrati s plačo, pa se poroča enkrat mesečno na koncu meseca za izplačila v konkretnem mesecu (izplačila januar, poročanje 31.januar....)
Pa še nekaj pojasnil DURS-a, ki se nanašajo na gornja vprašanja:
1. Ali je treba oddati samostojen REK obrazec, če povračila stroškov niso izplačana skupaj s plačo?
Če se povračila stroškov ali drugi dohodki, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, izplačujejo samostojno (ne skupaj z izplačilom plače) je treba, skladno s Pravilnikom, poročati o teh dohodkih najkasneje zadnji dan meseca, v katerem so bili dohodki izplačani. Uporabi se vrsta dohodka 1190 Dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo.
Če so povračila stroškov v posameznem mesecu izplačana pred izplačilom plač, se o teh povračilih lahko poroča skupaj s plačo.
2. Ali je treba poročati tudi o povračilih stroškov in drugih dohodkih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka, ki so izplačani lastnikom podjetij za poslovodenje?
Da. Poroča se o dohodkih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Dohodki lastnikov podjetij za poslovodenje se štejejo za dohodke iz delovnega razmerja, zato se poroča tudi o povračilih in drugih dohodkih, ki jih prejme lastnik podjetja.
lp
- če so izplačani hkrati s plačo, se poročajo hkrati s plačo (REK za decembrsko plačo, ki bo izplačana v januarju, vključno s povračili stroškov)
- če niso izplačani hkrati s plačo, pa se poroča enkrat mesečno na koncu meseca za izplačila v konkretnem mesecu (izplačila januar, poročanje 31.januar....)
Pa še nekaj pojasnil DURS-a, ki se nanašajo na gornja vprašanja:
1. Ali je treba oddati samostojen REK obrazec, če povračila stroškov niso izplačana skupaj s plačo?
Če se povračila stroškov ali drugi dohodki, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, izplačujejo samostojno (ne skupaj z izplačilom plače) je treba, skladno s Pravilnikom, poročati o teh dohodkih najkasneje zadnji dan meseca, v katerem so bili dohodki izplačani. Uporabi se vrsta dohodka 1190 Dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo.
Če so povračila stroškov v posameznem mesecu izplačana pred izplačilom plač, se o teh povračilih lahko poroča skupaj s plačo.
2. Ali je treba poročati tudi o povračilih stroškov in drugih dohodkih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka, ki so izplačani lastnikom podjetij za poslovodenje?
Da. Poroča se o dohodkih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Dohodki lastnikov podjetij za poslovodenje se štejejo za dohodke iz delovnega razmerja, zato se poroča tudi o povračilih in drugih dohodkih, ki jih prejme lastnik podjetja.
lp
Sem še čisto frišen s.p. - zanima pa me, ali moram tudi sama zase mesečno poročati o potnih nalogih? Ali kot s.p. brez plače pač tega ni potrebno?
Hvala!
Hvala!
V tej temi preberi 3. in 4. prispevek.