Prispevki - fizicna oseba z dejavnosti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mitk
Začetnik
Začetnik

Prispevki - fizicna oseba z dejavnosti

Odgovor Napisal/-a Mitk »

Lepo prosim za malo pomoc, do sedaj sem kot fizicna oseba z dejavnostjo placeval dva prispevka, za pokojninsko nekaj cez 32 eur in za zdravstveno zav. nekaj cez 4 eur. Zanima me ali do 15. januarja naredim placilo se po enakih zneskih, a ne?

Kako je pa potem do 15. februarja 2014. Nimam podatka za pokojninsko, koliko bo znasal ta znesek? Kako bo pa z zdravstvenim... ce sem prav razumeval, placam dva prispevka - enega v visini nekaj cez 8 eur in drugega nekaj cez 20 eur. A to placam loceno in na isti racun z istim sklicem ali lahko enostavno sestejem in placam v enkratnem znesku?

Resnicno hvala za pomoc.

lp, Mitk
koprivca
Nov član
Nov član
Kraj: Šmartno pri Litiji

Re: Prispevki - fizicna oseba z dejavnosti

Odgovor Napisal/-a koprivca »

Pozdravljeni

Prispevki za PIZ ostajajo isti, za zdravstvo pa se po novem plačujeta 2 prispevki in sicer
- 0,53% od povprečne bruto plače v Sloveniji za oktober predhodnega leta ( po podatkih za leto 2012 znaša 8,03 eur) - ta prispevek se bo plačeval mesečno
- 6,36% od 25% povprečne bruto plače v Sloveniji za oktober predhodnega leta (podatki za leto 2012 znašajo 25% od 1.515,95 = 378,99 x 6,36% = 24,10 eur), v ZZVZZ ni določbe, kako se bo prispevek plačeval, vendar pa na Zvezi RFR predvidevajo, da mesečno.

Zaenkrat pa je prispevek za ZZ za januar s plačilo 15.2.2014 4,58 eur.

Upam da sem odgovorila, podatki prepisani iz IKS/01-2014.
koprivca
Odgovori