Leta 2000 je gospa pri NlB vzela potrošniški kredit z (915 000 SIT, cca 435 EUR), z dobo odplačevanja 60 mesecev. Zaradi stečaja podjetja, kjer je bila zaposlena obrokov ne more plačevate in kredit ni bil poplačan v celoti - 22mes. x 12500 SIT = 275000 SIT ,cca 130 EUR (poplačano).
Leta 2004 zavarovalnica Triglav poda tožbo v znesku cc. 660 000 SIT. (cca 275 EUR).
Od takrat naprej gospa prejema socialno podporo in se kasneje invalidsko upokoji.Zdaj prejema pokojnino v znesku 358 EUR.
Možnosti poplačila kredita, oz. obrokov NI saj so v vsem tem času prihodki nizki.
Po izpisu sisban je dolg 767,52 EUR OZIROMA 1839,85 EUR! (po podatkih banke).
Zanima me, glede na to, da dolg ne more biti poravnan, stroški se večajo za obe strani, kakšen postopek bi bil najprimernejši za odpis dolga, ou. ali finančne terjatve te vrste kdaj zastarajo.
Na sisbanu je navedena NLB, tožnik je zavarovalnica Triglav.
Najlepša hvala za Vaše mnenje in predloge,
Darko
p.s. mal za šalo ali obstaja možnost prepisa dolga na "slabo banko"?
odpis oz. zastaranje potrošniškega kredita
Moderator: Mirko Zbačnik
odpis oz. zastaranje potrošniškega kredita
Lep pozdrav,
Re: odpis oz. zastaranje potrošniškega kredita
Mislim, da imate eno 0 preveč- 915 tisoč ni 435 eur, temveč 4350 eur. Če je v izterjavi ne zastara kar tako. Lahko pa vedno date predlog za odpis zavarovalnici. Moje izkušnje kažejo, da nobeden ne odstopi kara tako, tudi če napišeš, da so 100. v čakalni vrsti in da bodo odplačani čez 30 let...
Re: odpis oz. zastaranje potrošniškega kredita
Imate prav. Res ni 435, temveč 4350 EUR. Po ponovnem pregledu izpiska sisbon in obstoječih dokumentov, sklepam (?), da so ti 767,52 EUR samo NLB - ejevi stroški postopka in obresti , ko NLB opravi cesijo z zavarovalnico Triglav - leta 2003 o prenosu terjatev.
Zadeva torej ni tako preprosta.
Se opravičujem za pomoto v številkah, vendar glede na to, da je to edin dolg, ki praktično ne bo poplačan, sem Vas povprašal o lažji in hitrejši rešitvi kot je osebni stečaj.
Najlepša hvala za odgovor,
Darko
Zadeva torej ni tako preprosta.
Se opravičujem za pomoto v številkah, vendar glede na to, da je to edin dolg, ki praktično ne bo poplačan, sem Vas povprašal o lažji in hitrejši rešitvi kot je osebni stečaj.
Najlepša hvala za odgovor,
Darko
Lep pozdrav,