Spoštovani!
Ker " gori voda " se obračam tukaj na vaše strokovno mnenje in srčno upam, da mi boste vi pomagali skozi to " knjigovodsko godljo" .... Namreč po nasvetih kolegic se mi je usulo en kupec kontov , ki jih ne bi razumel noben " davčni inšpektor " , jaz pa še najmanj ....
Torej , če gradimo zase skladišče v lastni režiji , s svojimi delavci :
1.) stroški gradbenega dovoljenja , stroški porabljenega materiala, stroški delavcev 4 / 22..;26..
2. ) vrednost opravljene storitve ( brez materiala ) 027/ 790
KAJ PA POTEM ? KAJ TUKAJ ŠE MANJKA ?
Zares, zares prosim za nasvet , pomoč , mnenje, karkoli , samo , da me rešite " tega zapleta"!
VNAPREJ HVALA IN VSE DOBRO!
USREDSTVENE LASTNE STORITVE - ZA ZNORET
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: USREDSTVENE LASTNE STORITVE - ZA ZNORET
Najprej vam bom copy računovodski standard, pa vam bo morda bolj jasno (pustimo konte pri miru!!)
1.12. Nabavno vrednost opredmetenega osnovnega sredstva, zgrajenega ali izdelanega v podjetju, tvorijo stroški, ki jih povzroči njegova zgraditev ali izdelava, in posredni stroški njegove zgraditve ali izdelave, ki mu jih je mogoče pripisati. Ne sestavljajo je stroški, ki niso povezani z njegovo zgraditvijo ali izdelavo, in stroški, ki jih trg ne prizna, sestavljajo pa jo stroški izposojanja za njegovo zgraditev ali izdelavo in usposobitev za uporabo. Nabavna vrednost takšnega opredmetenega osnovnega sredstva ne more biti večja od tiste v duhu SRS 1.10.
Izdelavo/zgraditev spremlja delovni nalog, na katerega prenesete vse stroške, ki so bili potrebni za zgraditev skladišča:
- porabljen material;
- zunanje storitev;
- izdelavne plače (stroški plač delavcev, ki so sodelovali pri graditvi);
- splošni proizvajalni stroški: del plač vodenja proizvodnje, priprave dela.....; amortizacija strojev in opreme...
- ustrezni del drugih splošnih stroškov proizvodne režije, upravne režije itd.
Ko boste vse te stroške zbrali, boste na ta način ugotovili "nabavno" vrednost zgradbe in presodili ali je vrednost zgradbe izdelane v lastni režiji višja ali nižja od vrednosti, ki bi jo "plačali" zunanjemu izvajalcu (torej drugemu gradbeniku) - kar bi za vas predstavljalo "pošteno tržno vrednost".
Nato pa celotno vrednost: 027/79...izdelava v lastni režiji
lp
1.12. Nabavno vrednost opredmetenega osnovnega sredstva, zgrajenega ali izdelanega v podjetju, tvorijo stroški, ki jih povzroči njegova zgraditev ali izdelava, in posredni stroški njegove zgraditve ali izdelave, ki mu jih je mogoče pripisati. Ne sestavljajo je stroški, ki niso povezani z njegovo zgraditvijo ali izdelavo, in stroški, ki jih trg ne prizna, sestavljajo pa jo stroški izposojanja za njegovo zgraditev ali izdelavo in usposobitev za uporabo. Nabavna vrednost takšnega opredmetenega osnovnega sredstva ne more biti večja od tiste v duhu SRS 1.10.
Izdelavo/zgraditev spremlja delovni nalog, na katerega prenesete vse stroške, ki so bili potrebni za zgraditev skladišča:
- porabljen material;
- zunanje storitev;
- izdelavne plače (stroški plač delavcev, ki so sodelovali pri graditvi);
- splošni proizvajalni stroški: del plač vodenja proizvodnje, priprave dela.....; amortizacija strojev in opreme...
- ustrezni del drugih splošnih stroškov proizvodne režije, upravne režije itd.
Ko boste vse te stroške zbrali, boste na ta način ugotovili "nabavno" vrednost zgradbe in presodili ali je vrednost zgradbe izdelane v lastni režiji višja ali nižja od vrednosti, ki bi jo "plačali" zunanjemu izvajalcu (torej drugemu gradbeniku) - kar bi za vas predstavljalo "pošteno tržno vrednost".
Nato pa celotno vrednost: 027/79...izdelava v lastni režiji
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Kaj predstavlja za nas, če je tržna vrednost usredstvenega lastnega sredstva višja od tržne vrednosti, kam z "razliko"? Stroški, višji kot jih prizna trg so nastali, evidentiramo jih v poslovne knjige - jih nato v davčnem obračunu obravnavamo kot davčno nepriznane odhovke?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Kaj mislite s tem, stroški, višji kot jih prizna trg? ali bi se lahko zgodili tudi drugemu izvajalcu?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
usredstveno osnovno sredstvo skladno s SRS ne sme presegati tržne cene. To je sicer "širok" pojem, a če bi neko sredstvo sami proizvedli za 1.500 in bi bilo na trgu dostppno za 1.200, lahko v naše poslovne knjige vnesemo le 1.200.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Spoštovani, dragi računovodje !
Se opravičujem za svojo odsotnost - zaradi zamenjave računalnika sem se "dokopala" do vašega odgovora šele danes in vidite - v tem času le nisem znorela. Kakorkoli - iskreno se zahvaljujem SLOVANU za tako izčrpen odgovor in vam gre vse moje spoštovanje, saj ste mi pravilno pomagal ( a ) že parkrat. Tudi gospodu Mirku se zahvaljujem za komentarje, res ste zlati , tukaj na forumu. Človeku ponudite roko , ko ne zna "plavati "....in se utaplja v teh številkah, predpisih, standardih....
Zadevo sem torej nekako spravila skupaj, rabila bi mogoče le še vaš " žegen " , če gre znesek omenjene investicije v PI in davčni obračun pod prihodke ? Najbrž!
Še enkrat - hvala vsem za ponoven odgovor in vsakemu posebej za nasvet !
God bless you !
Se opravičujem za svojo odsotnost - zaradi zamenjave računalnika sem se "dokopala" do vašega odgovora šele danes in vidite - v tem času le nisem znorela. Kakorkoli - iskreno se zahvaljujem SLOVANU za tako izčrpen odgovor in vam gre vse moje spoštovanje, saj ste mi pravilno pomagal ( a ) že parkrat. Tudi gospodu Mirku se zahvaljujem za komentarje, res ste zlati , tukaj na forumu. Človeku ponudite roko , ko ne zna "plavati "....in se utaplja v teh številkah, predpisih, standardih....
Zadevo sem torej nekako spravila skupaj, rabila bi mogoče le še vaš " žegen " , če gre znesek omenjene investicije v PI in davčni obračun pod prihodke ? Najbrž!
Še enkrat - hvala vsem za ponoven odgovor in vsakemu posebej za nasvet !
God bless you !
Ko ste ugotovili nabavno vrednost zgradbe v lastni režiji in knjižili: 027/790: je to postavka prihodkov v izkazu poslovnega izida in ti prihodki so tudi sestavni del davčnih prihodkov.
PS:: tudi hvala včasih dobro dene (in je potrebna za naš psihični razvoj), preveč pa je ni dobro. Saj forumci smo v "službi naroda".
lp
Tako je, nabavna vrednost v lastni režiji proizvedenega sredstva bi bila v višini primerljive tržne vrednosti, razlika pa bi ostala v odhodkih ter bi jo morali pokriti iz tekočih prihodkov (ti odhodki so tudi davčno priznani). Menim pa, da bo takšnih primerov izredno malo (če sploh), saj se lahko podjetje odloči, da bo lastna cena izdelka vsebovala: le izdelavni material, izdelavne plače in morebiti še zunanje storitve.Mirko Zbačnik napisal/-a:usredstveno osnovno sredstvo skladno s SRS ne sme presegati tržne cene. To je sicer "širok" pojem, a če bi neko sredstvo sami proizvedli za 1.500 in bi bilo na trgu dostopno za 1.200, lahko v naše poslovne knjige vnesemo le 1.200.
PS:: tudi hvala včasih dobro dene (in je potrebna za naš psihični razvoj), preveč pa je ni dobro. Saj forumci smo v "službi naroda".
lp
Saj forumci smo v "službi naroda".!!
Škoda, da niso forumci tudi naši poslanci in ministri - bi bili vsaj tako v "službi naroda" - zdaj so pa samo v "službi (zase)".
lp
Škoda, da niso forumci tudi naši poslanci in ministri - bi bili vsaj tako v "službi naroda" - zdaj so pa samo v "službi (zase)".
lp